Αναπαραγωγή ταινιών: Από τον υπολογιστή στην… τηλεόραση

Τα DVD players δεν κυριαρχούν πλέον στην ψυχαγωγία κατ’ οίκον. Συσκευές αναπαραγωγής ταινιών, εξελιγμένες τηλεοράσεις με ενσωματωμένα media players, αλλά και οι… πατροπαράδοτες συνδεσμολογίες laptop /τηλεόρασης αποτελούν εξίσου καλές εναλλακτικές. Μάθετε περισσότερα για αυτές.
Αναπαραγωγή ταινιών: Από τον υπολογιστή στην… τηλεόραση
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ανεξαρτήτως του αν είμαστε υπέρ ή κατά της ελεύθερης διακίνησης ταινιών στο Διαδίκτυο, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο πρακτικό και ξεκούραστο από το να παρακολουθούμε ταινίες από τον υπολογιστή ή τον εξωτερικό σκληρό δίσκο απευθείας στην τηλεόραση. Χωρίς να χρειαστεί να μπούμε στην χρονοβόρα διαδικασία του «καψίματος» σε DVD, χωρίς να χρειαστεί να βγάλουμε τα μάτια μας στην μικρή οθόνη του laptop, ούτε να στριμωχτούμε με 2-3 φίλους στο γραφείο που βρίσκεται ο υπολογιστής. Οι εναλλακτικές που έχουμε είναι αρκετές. Από συσκευές αναπαραγωγής (media players) που συνδέονται απευθείας με την τηλεόραση μέχρι ειδικά καλώδια για σύνδεση του laptop με την τηλεόραση. Βρείτε αυτή που σας βολεύει και… καλές προβολές!

Συσκευές Media Player

Πρόκειται για ειδικές συσκευές οι οποίες μπορούν να αναπαράγουν ταινίες ή μουσική κατευθείαν από τον εξωτερικό σκληρό δίσκο στην τηλεόραση. Διαθέτουν μία ή περισσότερες υποδοχές USB για να συνδέσετε τον σκληρό δίσκο, χειριστήριο για πλοήγηση στο μενού, έξοδο HDMI ή συμβατική για απευθείας σύνδεση με την τηλεόραση. Υποστηρίζουν όλες τις μορφές εικόνας και ήχου (AAC, MP3, JPEG, AVI, MPEG-4, DIVX, H.264, MKV, Dolby Digital κ.α.), καθώς και υπότιτλους, ενώ μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα και Full HD Video και Audio. Μερικές από αυτές έχουν ενσωματωμένο σκληρό δίσκο στο εσωτερικό τους για να περνάτε απευθείας εκεί τις ταινίες, την μουσική και τις εικόνες σας, χωρίς να χρειαστεί να συνδέσετε εξωτερικό σκληρό. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 60€ μέχρι 200€, ανάλογα με την χωρητικότητα και την ποιότητα ήχου και εικόνας που υποστηρίζουν. Δείτε εδώ μερικά παραδείγματα.

Τηλεοράσεις με ενσωματωμένο media player

Τα τελευταία χρόνια αρκετές τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν ενσωματωμένο media player για να αναπαράγετε κατευθείαν τις ταινίες που έχετε στον σκληρό σας δίσκο απλά συνδέοντάς τον απευθείας στην θύρα USB της τηλεόρασης. Διαθέτουν επίσης δυνατότητα σύνδεσης στο τοπικό δίκτυο του σπιτιού μέσω θύρας EtherNet και απευθείας αναπαραγωγής ταινιών από κάποιο άλλον υπολογιστή που βρίσκεται στο δίκτυο. Έτσι, δεν χρειάζεται να δαπανήσετε επιπλέον χρήματα για να αγοράσετε κάποιο media player, ούτε να μπείτε στην διαδικασία να συνδέσετε την τηλεόραση με τον υπολογιστή. Τα έχετε όλα σε μία τηλεόραση. Μοναδικό αρνητικό σημείο, το σχετικά υψηλό κόστος τους. Αν παρ’ όλα αυτά έχετε ήδη αποφασίσει να αγοράσετε καινούργια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, τότε συμφέρει να δώσετε κάτι παραπάνω και να αγοράσετε κάποια με ενσωματωμένο media player. Δείτε μερικές επιλογές εδώ.

Προσοχή: Πριν επιλέξετε κάποια τηλεόραση με ενσωματωμένο media player, ελέγξτε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά της ώστε να σιγουρευτείτε ότι υποστηρίζει το format ταινιών που σας ενδιαφέρει, καθώς και ελληνικούς υποτίτλους.

Media Player Software

Για να αναπαράγετε οποιαδήποτε ταινία στον υπολογιστή – και κατ’ επέκταση στην τηλεόρασή σας – θα πρέπει να έχετε και το ανάλογο λογισμικό. Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν ενσωματωμένο το Windows Media Player, αλλά δεν υποστηρίζει όλα τα formats ταινιών (Divx, mkv κτλ.) και χρειάζεται επιπλέον codecs για να τα αναπαράγει. Γι’ αυτό πολύ καλές εναλλακτικές είναι αφ’ ενός το VLC Media Player και το GOM Player. Και τα δύο υποστηρίζουν όλες τις μορφές ταινιών ή μουσικής, ενώ ενσωματώνουν αυτόματα και τους υπότιτλους στις ταινίες, αρκεί φυσικά να έχετε ονομάσει το αρχείο των υποτίτλων με το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ όνομα με αυτό της ταινίας. Π.χ. αν το αρχείο της ταινίας ονομάζεται Matrix.avi, το αρχείο των υποτίτλων θα πρέπει να έχει όνομα Matrix.srt ή sub.


Σύνδεση laptop και τηλεόρασης

Αν έχετε ήδη το αρχείο της ταινίας στο laptop και έχετε εγκαταστήσει και τον απαραίτητο media player για να το αναπαράγετε (βλ. παραπάνω), μπορείτε να συνδέσετε τον υπολογιστή σας με την τηλεόραση και να παρακολουθήσετε την ταινία σε αυτήν. Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι η αγορά μερικών καλωδίων ανάλογα με τις θύρες που διαθέτει το laptop και η τηλεόρασή σας.

Θύρες Laptop:


Από αριστερά προς τα δεξιά: HDMI, S-Video και D-Sub

HDMI:
Μεταδίδει εικόνα υψηλής ποιότητας (1920 x 1080)
S-Video: Εικόνας χαμηλής ποιότητας, ωστόσο ικανοποιητική για να παρακολουθήσετε ταινία.
D-Sub: Μεταφέρει σήμα αρκετά μεγάλης ανάλυσης, μέχρι και 1024 x 768.

Θύρες τηλεόρασης:


Όπως φαίνονται στην φωτογραφία: HDMI, RGB-IN (D-Sub), SCART, S-VIDEO, COMPONENT IN (RCA)

Ανάλογα με το μοντέλο της τηλεόρασης οι θύρες διαφοροποιούνται
. Π.χ. μερικές σύγχρονες μπορεί να μην έχουν SCART, άλλες πιο παλιές μπορεί να μην έχουν D-Sub ή HDMI. Σε γενικές γραμμές πάντως, ισχύουν οι εξής συνδεσμολογίες laptop - τηλεόρασης:

HDMI(laptop) --> HDMI (τηλεόραση)
S- Video (laptop) --> S-Video, Scart, RCA (τηλεόραση) και
D-Sub (laptop) --> D-Sub (τηλεόραση)

Αν τόσο το laptop σας, όσο και η τηλεόραση έχουν θύρες HDMI, τότε σαφώς και θα προτιμήσετε αυτήν την μέθοδο συνδεσμολογίας αγοράζοντας το ειδικό καλώδιο το οποίο δεν θα σας κοστίσει παραπάνω από 6€. Δείτε εδώ μερικά. Αφού συνδέσετε το καλώδιο, κάνετε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, επιλέγετε Εξατομίκευση –> Ρυθμίσεις Οθόνης. Επιλέγετε «monitor 2» και επέκταση της επιφάνειας εργασίας σε αυτή την οθόνη. Τέλος, ορίζετε την ανάλυση που επιθυμείτε και από τις ρυθμίσεις ήχου επιλέγετε σαν έξοδο ήχου την θύρα HDMI.

Αν επιλέξετε την θύρα D-Sub στο laptop σας και έχει και η τηλεόραση αντίστοιχη θύρα, τότε η συνδεσμολογία γίνεται με την αγορά ενός αρσενικού καλωδίου D-Sub σε D- Sub (κοστίζει περίπου 5€) και ενός καλωδίου ήχου minijack σε minijack αν υποστηρίζεται και από την τηλεόραση (περίπου 7€), αλλιώς minijack σε διπλό RCA κόκκινο ή άσπρο (περίπου 20€). Συνδέετε την μία άκρη του καλωδίου D-Sub στο laptop και την άλλη στην τηλεόραση και στη συνέχεια συνδέετε την μία άκρη minijack στην έξοδο του laptop για τα ακουστικά ή τα ηχεία και την άλλη στην αντίστοιχη είσοδο της τηλεόρασης (RGB IN – Audio). Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με παραπάνω (HDMI) στις ρυθμίσεις του υπολογιστή με μόνη διαφορά ότι σαν έξοδο ήχου επιλέγετε την έξοδο των ηχείων.

Αν επιλέξετε την θύρα S-Video από το laptop έχετε τρεις επιλογές για το που θα «στείλετε» το σήμα στην τηλεόραση: στο SCART, στο RCA ή στο S – Video. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις μπορείτε να αγοράσετε ένα καλώδιο S- Video σε SCART ή RCA ανάλογα με τις θύρες της τηλεόρασης (περίπου 4€), ενώ στην τρίτη περίπτωση χρειάζεστε ένα απλό καλώδιο S- Video σε S- Video (περίπου 2€). Η διαδικασία ρυθμίσεων είναι και εδώ ίδια με πριν και σαν έξοδο ήχου επιλέγετε την έξοδο των ηχείων.

Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο για όλες τις συνδεσμολογίες:



Οι ίδιες συνδεσμολογίες ισχύουν αν θέλετε να συνδέσετε το laptop σας με προτζέκτορα και να προβάλλετε τις ταινίες στον τοίχο ή σε ειδική επιφάνεια προβολής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v