Και... η Apple δημιουργεί το iPad

Τα πολυαναμενόμενα αποκαλυπτήρια του νέου της υπερ-γκάτζετ πραγματοποίησε χθες η Apple, με το εντυπωσιακό iPad. Ποιες είναι οι δυνατότητές του, σε ποιες εκδόσεις θα διατίθεται και η άκρως προσιτή τιμή του.
Και... η Apple δημιουργεί το iPad
Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, όμως όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την επιβεβαίωση της εταιρίας: Τα αποκαλυπτήρια της νέας 9,7 ιντσών -με οθόνη αφής- "ταμπλέτας" πραγματοποιήθηκαν εχθές το απόγευμα από τον ίδιο τον CEO της Apple Steve Jobs. Το όνομα αυτού iPad και η εμφάνισή του όμοια με του iPhone, αλλά μεγαλύτερη. Μαζί με αυτό παρουσιάστηκε και η νέα λειτουργία iBook electronic reader, η οποία έρχεται να ανταγωνιστεί το Kindle της Amazon.

Το iPad αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της Apple, μετά την τελευταία σημαντική δημιουργία της, το iPhone, και επιχειρεί να το κερδίσει εκμεταλλευόμενη την αναπτυσσόμενη ακόμα αγορά των tablets, σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις. Οι αναλυτές, αν και εντυπωσιάστηκαν από την ασύγκριτη λειτουργικότητα του iPad, τόνισαν ότι οι καταναλωτές διαθέτουν ήδη smartphones και laptops που ικανοποιούν τις κινητές «υπολογιστικές» τους ανάγκες.

Ο Jobs, προς απάντησή τους, περιέγραψε το iPad ως μία «τρίτη κατηγορία» συσκευών, ένα παντοδύναμο media gadget που μπορεί να σερφάρει στο διαδίκτυο, να προβάλλει ταινίες και να υποστηρίζει video-games. Δεν άφησε, μάλιστα, καμία αμφιβολία ότι η Apple κυνηγά πλέον και την αγορά του e-book, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η Amazon. «Αν πρόκειται να δημιουργηθεί μία τρίτη κατηγορία συσκευών, θα πρέπει να έχει καλύτερες λειτουργίες και δυνατότητες και από ένα laptop και από ένα smartphone. Διαφορετικά δεν έχει λόγο να υπάρχει», είπε ο Jobs. «Η Amazon έκανε σπουδαία δουλειά πρωτοπορώντας με το Kindle. Τώρα εμείς θα πατήσουμε πάνω στους ώμους της και θα πάμε ένα βήμα παραπέρα.»
 
Δείτε την χθεσινή παρουσίαση του iPad από τον Steve Jobs


Ο Jobs, χαλαρός και ευδιάθετος, με το χαρακτηριστικό του μπλουτζίν και ένα μαύρο ζιβάγκο, κράτησε για αρκετή ώρα τους παραβρισκόμενους σε αγωνία, μέχρι να αναφερθεί στο κόστος του iPad, το οποίο οι αναλυτές περίμεναν ότι θα αγγίζει τα 1.000 δολάρια. Κι όμως, η Apple αποφάσισε να κοστολογήσει την εντυπωσιακή αυτή συσκευή στα 499 δολάρια για χωρητικότητα 16GB, ενώ με 130 δολάρια επιπλέον αποκτά κανείς την συσκευή με 3G. Μοντέλα μεγαλύτερων δυνατοτήτων θα κοστίζουν από 599 έως 699 δολάρια. Με τόσο χαμηλό κόστος, οι αναλυτές πιστεύουν πως το iPad θα προσελκύσει άμεσα το ευρύ κοινό.

Η εταιρία ερευνών IDC είπε ότι περιμένει από την Apple να κυκλοφορήσει περί τα τέσσερα εκατομμύρια iPads μέσα στο 2010, με τα δύο εκατομμύρια από αυτά να αποστέλλονται στις Η.Π.Α.

Χαρακτηριστικά
Το πάχους 1,27 εκατοστών και βάρους 680 γραμμαρίων iPad θα φορά επεξεργαστή Apple και η μπαταρία του θα έχει δέκα ώρες διάρκεια ζωής για συνεχή χρήση. Θα «τρέχει» μία εξελιγμένη έκδοση του λειτουργικού του iPhone και θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλες τις 140.000 λειτουργίες που είναι αυτήν την στιγμή διαθέσιμες για το smartphone της Apple.

H Apple δεν είναι η πρώτη εταιρία που δημιούργησε μία συσκευή σε μορφή ταμπλέτας. Τόσο η Microsoft όσο και η Toshiba είχαν λανσάρει παρόμοια gadgets τα τελευταία χρόνια, τα οποία δεν κατάφεραν, ωστόσο, να κερδίσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Το ενδιαφέρον, όμως, των αναλυτών ήταν πολύ εντονότερο αυτή την φορά. Το iPad εντυπωσιάζει με το μέγεθος του πληκτρολογίου του, το οποίο είναι σχεδόν κανονικό, και με όλες τις λειτουργίες κινητού τηλεφώνου που διαθέτει, όπως, μεταξύ άλλων, ημερολογίο, τηλεφωνικός κατάλογος και χάρτες. Άλλοι αναλυτές, όπως ο Steve Baker της NPD, αναρωτήθηκαν κατά πόσο το iPad θα μπορούσε να βλάψει τις πωλήσεις άλλων συσκευών της Apple, «Αν έχει όλες αυτές τις δυνατότητες και είναι καλύτερο από ένα notebook, θα ήθελα να μου απαντήσει η Apple γιατί χρειάζομαι πλέον ένα MacBook.».

Όποια κι αν είναι η απάντηση της Apple, το μόνο σίγουρο είναι ότι το iPad θα αποκτήσει σύντομα το δικό του κοινό. Προς το παρόν αναμένουμε την κυκλοφορία του στην Ελλάδα.

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v