«Εγκεφαλική» επικοινωνία: Σενάριο ή κοντινή πραγματικότητα;

Έχετε σκεφτεί ποτέ να διαβάσετε την σκέψη ενός φίλου; Ή να επικοινωνήσετε μαζί του online χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσετε; Το πιο πιθανό είναι στο άμεσο μέλλον να τα καταφέρετε, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.
«Εγκεφαλική» επικοινωνία: Σενάριο ή κοντινή πραγματικότητα;
Οι εγκεφαλικές δυνατότητες που είδαμε - σε λίγο πιο hardcore μορφή- στην ταινία Σκάνερς του Ντέηβιντ Κρόνενμπεργκ, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να μην αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα σύστημα που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ... εγκεφάλων, στέλνοντας μηνύματα που δημιουργούνται από τον εγκέφαλο ενός ατόμου, σε έναν άλλον, με την βοήθεια του Internet. O Christofer James, μετά από συνεργασία με τους συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο του Southampton, είπε ότι τα συγκεκριμένα πειράματα αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την απόκτηση της απαραίτητης τεχνολογικής γνώσης που θα μας επιτρέπει να «στέλνουμε» σκέψεις, λέξεις και εικόνες απευθείας στο μυαλό των συνομιλητών μας.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που είναι ‘κλεισμένοι’ στον εαυτό τους, που δεν μπορούν να μιλήσουν, ούτε καν να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους», λέει ο δρ. James. Την ιδέα υποστήριξε θερμά αρκετός κόσμος, μιλώντας ουσιαστικά για το «μέλλον του Ίντερνετ», έναν νέο τρόπο επικοινωνίας που δεν θα χρησιμοποιεί ούτε πληκτρολόγιο, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ομιλία. Παρ’όλα αυτά μια γρήγορη σύνδεση στο Ίντερνετ θα είναι απαραίτητη. Ο δρ. James παραδέχτηκε ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό το «εγκεφαλικό» και «άφωνο» μέλλον. Προς το παρόν μόνο μια σειρά δυαδικών ψηφίων (μηδενικά και μονάδες) μπορούν να σταλούν από τον έναν εγκέφαλο στον άλλο. Οι επιστήμονες για αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποίησαν το λεγόμενο brain-computer interfacing, μια καθιερωμένη τεχνική που επιτρέπει στους υπολογιστές να αναλύσουν τα σήματα του εγκεφάλου. Η καινοτομία στην όλη διαδικασία, είναι ότι τα σήματα αυτά μπορούν να μεταφερθούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του Διαδικτύου.

Κατά την διάρκεια της μεταφοράς, οι δύο άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι με ηλεκτρόδια που καταγράφουν τις δραστηριότητες σε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου. Το ένα άτομο εκπέμπει μια σειρά από μηδενικά και μονάδες, απλά σκεφτόμενο ότι οι μονάδες αντιπροσωπεύουν την κίνηση του αριστερού του χεριού και τα μηδενικά του δεξιού.

Δείτε το βίντεο από το πείραμα:



Ο υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος με το ένα άτομο, αναγνωρίζει τις «δυαδικές» του σκέψεις και τις στέλνει με την βοήθεια του Internet στον υπολογιστή του δεύτερου ατόμου. Στην συνέχεια μια λάμπα αναβοσβήνει σε δύο διαφορετικές συχνότητες για το ένα και το μηδέν. Τα εγκεφαλικά σήματα του δεύτερου ατόμου αναλύονται αφού αυτός κοιτάξει την λάμπα και η ακολουθία των αριθμών καταγράφεται από υπολογιστή.

Ο χρόνος για να σταλούν τέσσερα ψηφία με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται γύρω στα τριάντα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τον δρ. James, το επόμενο στάδιο είναι να γίνει το σύστημα πιο γρήγορο και πιο απλό. «Δεν πρόκειται για τηλεπάθεια», τονίζει, «Στα επόμενα πειράματα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το δεύτερο άτομο να αναγνωρίσει τις πληροφορίες που του στέλνονται». Όπως ο ίδιος λέει, οι έρευνές του αποδεικνύουν ότι κάποτε θα καταστεί δυνατόν να δημιουργηθεί ένα σύστημα, όπου οι άνθρωποι θα στέλνουν μηνύματα μόνο με τις σκέψεις τους. Πιθανότατα να χρειαστούν ηλεκτρόδια που θα εμφυτευτούν στο εσωτερικό του κρανίου του ατόμου ή ακόμα και μέσα στον εγκέφαλό του.

Κάτι τέτοιο όπως αντιλαμβανόμαστε, θα δημιουργήσει μια σειρά από ηθικά ζητήματα. 
Οι ειδικοί πάντως είναι καθησυχαστικοί. «Σε τριάντα χρόνια από σήμερα, θα μπορούμε να σκεφτούμε ένα μήνυμα και να εμφανίζεται στο κινητό της συζύγου μας», λέει ο δρ. Ian Paterson, μελλοντολόγος που παρακολουθεί στενά τις νέες τάσεις στον χώρο της τεχνολογίας και των επικοινωνιών. «Αλλά η ίδια σκέψη να μεταδοθεί στο μυαλό κάποιου; Αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο!», διαπιστώνει. «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε προς το παρόν για τον Μεγάλο Αδερφό που θα καταγράφει τις σκέψεις μας».

Εμείς πάλι γιατί δεν καθησυχαζόμαστε;

Ν.Γ.

Πηγή: Times
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v