Μόδα για κάθε ηλικία

Τα γήινα χρώματα και το δέρμα αποτελούν τις πλέον ασφαλείς επιλογές ντυσίματος για γυναίκες κάθε ηλικίας. Δείτε πόσα μοντέρνα «κομμάτια» μπορείτε να φορέσετε άφοβα, ακόμα και αν έχετε πατήσει για τα καλά τα –ήντα.
Μόδα για κάθε ηλικία
της Έλενας Μπούλια

Η μόνιμη γκρίνια της μητέρας μου κάθε φορά που πηγαίνουμε μαζί στα μαγαζιά είναι ότι δεν βρίσκει εύκολα ρούχα που να «κάνουν» για αυτήν. Τα μαγαζιά στα οποία την τραβάω εγώ της φαίνονται υπερβολικά νεανικά -οπότε «δεν κάνουν αυτά για εμένα»- και τα άλλα, τα καταστήματα με ρούχα για γυναίκες κάποιας ηλικίας, της φαίνονται υπερβολικά «γεροντίστικα». Πού καταλήγουμε; Να φοράει συχνά ρούχα δικά μου, τα οποία είχα αγοράσει σε κάποια κρίση του τύπου «τι θα βάλω αύριο στο επαγγελματικό ραντεβού».

Κι όμως, αν τις βοηθήσουμε να το ψάξουν λίγο καλύτερα και να βρουν το ανάλογο θάρρος, γυναίκες σαν τις μαμάδες μας -γύρω στα 55 με 75- θα μπορούσαν κάλλιστα να βρουν ωραιότατα μοντέρνα ρούχα και αξεσουάρ που θα ταίριαζαν με τον σωματότυπο και το προφίλ τους.

Τι θέλουν οι μαμάδες μας;
Κρίνοντας από την δική μου μαμά, το μόνιμο πρόβλημά της με τα ρούχα είναι όταν αυτά είναι αμάνικα –γιατί η ηλικία φαίνεται από τα μπράτσα μιας γυναίκας, όταν αυτά αφήνουν πολύ ανοιχτό τον λαιμό και το ντεκολτέ –γιατί η ηλικία φαίνεται και από τον λαιμό, όταν, βέβαια, οι φούστες ή τα φορέματα είναι πολύ κοντά, ενώ δεν αντέχει ούτε τα πολύ ψηλά τακούνια, αλλά ούτε τα εντελώς φλατ παπούτσια. Επιπλέον, οι περισσότερες μαμάδες έχουν ένα θέμα με την ποιότητα των ρούχων, όμως παρόλο που μπαίνοντας σε μαγαζιά όπως τα Zara και H&M τα βρίσκουν όλα κουρέλια, βλέποντας ρούχα αυτών των εταιριών πάνω μας ενθουσιάζονται. Από την άλλη, το πορτοφόλι τους δεν σηκώνει -ιδιαίτερα στις μέρες μας- φίρμες που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Πώς θα τις βοηθήσουμε;
Καλώς ή κακώς οι σημερινές 60άρες έχουν μεγαλώσει με μία συγκεκριμένη νοοτροπία σχετικά με τη μόδα και το shopping. Η δυσκολία να την αποβάλουν έγκειται όχι τόσο στο ότι δεν υπάρχουν ρούχα κατάλληλα για αυτές, αλλά αφενός στις διαφημίσεις των ρούχων που προβάλουν γυναίκες διαφορετικού target group, και αφετέρου στο ότι δεν είναι πρόθυμες στο να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Δικός μας ρόλος, λοιπόν, είναι να τους ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να τους φέρουμε παραδείγματα ρούχων τα οποία μπορούν να τις κολακέψουν χωρίς να απέχουν πολύ από αυτό που έχουν στο μυαλό τους ως κατάλληλο για την ηλικία τους.

Κάποιοι βασικοί κανόνες από τους ειδικούς:
1. Γνωρίστε και αγαπήστε το σώμα σας
: Οι περισσότερες γυναίκες άνω των 50-55 έχουν απορρίψει αμέτρητα καταστήματα νεανικών ρούχων, θεωρώντας πως δεν θα βρουν ρούχα κατάλληλα για το σώμα τους. Καταφεύγουν, λοιπόν, σε φαρδιά, άκομψα ρούχα που κρύβουν και τα «καλά» και τα «κακά» του σώματός τους. Κι όμως, οι ίδιες γυναίκες μπορεί να έχουν πολύ ωραία πόδια, ή πολύ λεπτή μέση ή ακόμα πολύ όμορφα μάτια για να τονιστούν με ωραία χρώματα. Υπάρχουν αμέτρητα μοντέρνα ρούχα που μπορούν να αναδείξουν αυτά τα χαρακτηριστικά: Ελαστικά τζιν παντελόνια, μακριές αλλά μεσάτες πουκαμίσες, καπαρντίνες που δένουν σφιχτά στη μέση, φορέματα σε γραμμή Α μέχρι το γόνατο.

2. Ντυθείτε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας και την περίσταση: Οι περισσότερες γυναίκες άνω των 55-60 είναι μαμάδες –αυτό είναι το βασικό τους χαρακτηριστικό που επηρεάζει απόλυτα το ντύσιμό τους. Επιπλέον, η καθημερινότητά τους είναι τέτοια που τα ρούχα τους δε μπορεί να είναι ούτε πολύ σπορ και πρόχειρα ούτε όμως ιδιαίτερα αμπιγέ.

3. Να είστε σε επαφή με τις τάσεις και να τις προσαρμόζετε στον εαυτό σας μέσω των αξεσουάρ και όχι των βασικών κομματιών της γκαρνταρόμπας σας: Σύμφωνοι, δύσκολα μια μαμά κάποιας ηλικίας θα φορέσει vinyl κολάν και see through τοπ. Μπορεί, όμως, κάλλιστα να φορέσει δερμάτινες μπότες και να κρατήσει μια τσάντα που θα κρατούσε και η κόρη της, αλλά και να ταιριάξει ένα καρό πουκάμισο με ένα κλασικό τζιν παντελόνι και σακάκι. Επιπλέον, αν ανησυχεί για το ποια χρώματα ταιριάζουν για την ηλικία της, ασφαλής λύση είναι πάντα τα γήινα, με μικρές έντονες πινελιές σε κάποιο φουλάρι ή κάποιο μπιζού.

4. Παραμείνετε στις κλασικές γραμμές: Υπάρχουν, βέβαια, και μαμάδες που επηρεασμένες από την εκάστοτε μόδα δεν διστάζουν να φορέσουν υπερβολικά για την ηλικία τους ρούχα (π.χ. μπαλούν φορέματα ή πολύ κοντά τζιν σορτς), καταλήγοντας να δείχνουν εντελώς άκομψες. Το ασφαλέστερο καταφύγιο για τις γυναίκες άνω των 60 είναι οι κλασικές γραμμές στα ρούχα, το ανδρόγυνο look, χωρίς να αποκλείονται τα στενά ρούχα -εφόσον το σώμα τους το επιτρέπει- και οι γόβες με μέσο τακούνι που θα αναδείξουν την κορμοστασιά τους. Είναι οι υφές, τα χρώματα και τα αξεσουάρ που θα προσδώσουν στυλ στο βαρετό κλασικό look.

Πού θα βρουν αυτά που θέλουν (και δεν το ξέρουν):
Κακά τα ψέματα, οι μαμάδες που έχουν κόρες έχουν σημαντικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση ρούχων, καθώς οι δεύτερες αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών. Η μαμά μου, για παράδειγμα, ξετρελάθηκε όταν καθήσαμε μαζί στον υπολογιστή και κοιτάζαμε γι’αυτήν ρούχα από (ξένα) online shops –καθώς «στο εξωτερικό έχουν άλλα πράγματα, βρε παιδί μου, που δεν τα βρίσκεις εδώ» (τα βρίσκεις μαμά, αλλά δεν το ξέρεις). Κάποια από αυτά τα online shops στα οποία πωλούνται ρούχα για κάθε ηλικία και σε πολύ λογικές τιμές είναι τα:

-Αsos.com: Στο βρετανικό online shop, το οποίο στέλνει φυσικά και στην Ελλάδα, θα βρείτε τεράστια ποικιλία ρούχων τόσο για εσάς όσο και για τη μαμά σας, σε πολύ καλές τιμές, με την βοήθεια της «αναζήτησης» (φωτό).

-La Redoute: Ένα ακόμα δημοφιλές και στις μεγαλύτερες ηλικίες online shop (στα ελληνικά), με πολύ καλές τιμές και ποικιλία.




-
Υοοx.com: Για τις fashion conscious μαμάδες που αγαπούν το «καλό» ντύσιμο (φωτο – ζακέτα Michael Kors, 89 ευρώ).

Για τις λιγότερο εξοικειωμένες με το διαδίκτυο, προτείνουμε τα εξής καταστήματα για ρούχα και παπούτσια (δείτε Photo Gallery):
*Gap: Τα προτείνουμε για παντελόνια και πολύ ωραίες ζακέτες και πανωφόρια, σε τιμές που κυμαίνονται από 70 έως 100 ευρώ.
*Massimo Dutti: Όμορφες πουκαμίσες, σακάκια, φουλάρια και τσάντες με αέρα… ιταλικό (τιμή μπουφάν: 75,95 ευρώ).
*Marks & Spencer: Ιδανικό για casual ντύσιμο και με μεγάλη ποικιλία σε μεγάλα μεγέθη (το φόρεμα της φωτογραφίας είναι στα 35 ευρώ).
*Benetton: Όμορφα μοχέρ ζακετάκια με κουμπάκια από πέρλες, κομψά φορέματα σε ίσια γραμμή, αλλά και κλασικά πουκάμισα.
*Stefanel: Χουχουλιάρικες μάλλινες ζακέτες, παντελόνια σε ίσια γραμμή και σε γραμμές για γυναίκες με καμπύλες και όλα σε πολύ απαλά υφάσματα. Προτιμήστε να τα επισκεφθείτε κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, καθώς οι τιμές τους είναι αρκετά τσιμπημένες.
*Monsοon: Ιδανικό για πιο βραδινές εμφανίσεις, καθώς διαθέτει υπέροχα φορέματα σε γραμμές που καλύπτουν τις ατέλειες και σε λογικές τιμές (το φόρεμα της φωτογραφίας είναι στα 70 ευρώ).
*Geox: Από τα πλέον κομψά και αναπαυτικά υποδήματα, σε τιμές που κυμαίνονται από 60 έως 100 ευρώ.
*Clarks: Για μαμάδες που αναζητούν παπούτσια τα οποία θα συνδυάσουν άνεση και στιλ. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 100 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v