Αγοράζοντας ρούχα για εκείνη

Δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν άνδρα να αγοράζει ρούχα για την -μέλλουσα ή μη- αγαπημένη του. Η σωστή αγορά, όμως, μπορεί να την κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη. Με τις παρακάτω συμβουλές είναι σχεδόν αδύνατο να ξανακάνετε λάθος.
Αγοράζοντας ρούχα για εκείνη
της Έλενας Μπούλια

Λένε πως το “shopping” είναι ένα αποκλειστικά γυναικείο hobby. Λένε πως οι άνδρες δεν ξέρουν να ψωνίζουν, πόσο μάλλον για μία γυναίκα, και πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ενδιαφέρονται για τα ρούχα και τα αξεσουάρ –κάτι που δεν είναι εντελώς ψέμα αν θυμηθούμε την Έμιλυ Ντίκινσον: «Εγώ ντύνομαι για τις γυναίκες αλλά γδύνομαι για τους άνδρες». Και αυτή η αδιαφορία, λένε, είναι ακριβώς ο λόγος που σπάνια θα πάει ένας άνδρας να ψωνίσει για την καλή του, και ακόμα πιο σπάνια θα της πάρει κάτι που πραγματικά θα την ευχαριστήσει.

Κύριοι, αφήστε τους να λένε. Μάθετε, αν δεν το έχετε ήδη καταλάβει, ότι το να ψωνίσετε -ένα ρούχο ή ένα αξεσουάρ- για την καλή σας, το οποίο θα δείχνει πόσο καλά την ξέρετε, μπορεί να έχει μαγικά αποτελέσματα. Και πως, ακόμα κι αν κάνετε λάθη (στο μέγεθος, στο χρώμα, στο στιλ), η αγορά ενός εντυπωσιακού φορέματος, παραδείγματος χάριν, μπορεί να αποδειχθεί τρομερά αναζωογονητική κίνηση για την σχέση σας. Δεν το πιστεύετε; Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Μία πολύ καλή μου φίλη αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό διάφορα προσωπικά προβλήματα, τα οποία την έχουν κάνει να νιώθει ράκος. Όσο κι αν προσπάθησα να το συζητήσω μαζί της, τόσο εγώ όσο και ο σύντροφός της, να την βοηθήσω να βρει μια άκρη και να νιώσει λίγο καλύτερα, δεν βοήθησε. Ξαφνικά, συναντιόμαστε μια μέρα και την βλέπω να λάμπει! Τι είχε συμβεί; «Κοίτα το παλτό μου; Είναι Ted Baker. Μου το πήρε ο Γιάννης δώρο για τα γενέθλιά μου! Δεν είναι τέλειο; Και το διάλεξε μόνος του!»

Μόλις είχε πει την φράση-κλειδί: Το διάλεξε μόνος του. Γιατί δώρα της είχε κάνει ξανά στο παρελθόν. Όταν είχαν πάει μαζί για εσώρουχα ή για παπούτσια. Αλλά ένα… προνοητικό ρούχο, όπως το παλτό, χαρίζει στον «δωροθέτη» έξτρα πόντους από μία γυναίκα. Και αυτό γιατί, όπως είπαμε και στην αρχή, οι γυναίκες πιστεύουμε ότι ποτέ οι άνδρες δεν προσέχουν τι φοράμε. Και, η αλήθεια είναι, εκτός αν πρόκειται για κάποιο sexy σετ εσωρούχων… σπάνια το κάνουν.

Όλα αυτά δεν σας τα λέμε για να σπεύσετε τώρα όλοι να πάρετε στην καλή σας παλτό ή κάποιο άλλο ρούχο. Σκοπός μας είναι να ενσωματώσουμε στο αρσενικό σας «λογισμικό» νέες δυνατότητες-λειτουργίες ως προς το τι και πώς να ψωνίσετε στην καλή σας, προκειμένου να κερδίσετε, αν όχι την καρδιά της, την έκπληξη, το χαμόγελο και την ευχαρίστησή της επειδή την προσέχετε και νοιάζεστε γι’αυτήν. Δεν είναι και μικρό πράγμα…

Τι να της αγοράζετε -τι όχι- και πώς

1. Μην της αγοράζετε νυχτικά
Ακόμα και το ομορφότερο, πολυτελέστερο ζευγάρι πυτζάμες ως δώρο μπορεί να μεταφραστεί από την καλή σας ως «Αγάπη μου, αυτό που πραγματικά λατρεύω να κάνω μαζί σου στο κρεβάτι είναι… να διαβάζω». Ακόμα και τα εσώρουχα μπορεί να σηματοδοτούν μηνύματα τύπου «Έχω βαρεθεί την σεξουαλική μας ζωή». Και τα δύο αυτά δώρα, λοιπόν, μπορεί να μην γίνουν αποδεκτά με τρομερή χαρά.

2. Παρατηρείτε τι φοράει
Λατρεύει τα ταγέρ ως ρούχο για την δουλειά; Έχει αδυναμία στα χειμωνιάτικα παλτό; Όταν βγαίνετε έξω προτιμά ένα «μικρό μαύρο φόρεμα» ή παντελόνια; Προσπαθήστε να εντοπίσετε με τι είδους ρούχα έχει πάθος και εμμονή.

3. Μην της αγοράζετε, όμως, ακριβώς αυτό που ήδη έχει
Ο σύντροφός μου, παραδείγματος χάριν, μου αγόρασε πρόσφατα ένα ζευγάρι υπέροχα εσώρουχα. Μόνο που… έχω ακριβώς τα ίδια! Πώς γίνεται να μην το έχει προσέξει; Τώρα θα αναγκαστώ να τα αλλάξω –δεν είναι κρίμα; Δουλειά σας είναι, όπως είπαμε και παραπάνω, να διακρίνετε ποιο είναι το πάθος της. Μετά, όμως, πρέπει να εξειδικεύσετε αυτήν την γνώση εντοπίζοντας το τέλειο είδος ανά κατηγορία. Αν, για παράδειγμα, η καλή σας λατρεύει τα παλτό, οι γεωγραφικές σας συντεταγμένες πρέπει να σας οδηγήσουν στα Max Mara, αλλά για καπαρντίνα μόνο στα Burberry. Αν φοράει κοστούμια ο Yves Saint Laurent έχει τις καλύτερες προτάσεις, αλλά για ταγέρ με φούστα μόνο η Chanel μπορεί να σας δώσει την λύση. Αν πάλι έχει ιδιαίτερα, πρωτότυπα, γούστα πιθανότατα να την ενθουσιάζουν τα ρούχα της Vivienne Westwood. Κατανοούμε ότι δε μπορείτε να γνωρίζετε όλα αυτά από μόνοι σας. Γι’αυτό είμαστε εμείς -ή κάποια κολλητή της φίλη- εδώ.

4. Γνωρίζετε το σωστό νούμερο
Το να γνωρίζει ένας άνδρας το σωστό νούμερο μιας γυναίκας δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται. Ούτε εμείς οι ίδιες δεν είμαστε σίγουρες πολλές φορές γι’αυτό. Για να αποφύγετε την «γκάφα», και γνωρίζοντας σε γενικές γραμμές αν η καλή σας φοράει small, medium ή large, αν δεν είστε σίγουρος για τις διαστάσεις ενός ρούχο αγοράστε το λίγο μεγαλύτερο από όσο υπολογίζετε. Είναι προτιμότερο να της είναι λίγο φαρδύ και άνετο, παρά να έρθει σε δύσκολη θέση μπροστά σας επειδή δεν θα της χωράει.

5. Μην προσπαθείτε να βελτιώσετε το στιλ της
Αν η ντουλάπα της καλής σας είναι γεμάτη απλά, casual, κλασικά ρούχα, είναι επειδή αυτά της αρέσουν. Αν πάντα φοράει τζιν και παντελόνια, μην της κάνετε δώρο μία σέξι φούστα. Αν, από την άλλη, η αγαπημένη της μπλούζα είναι φούξια με μαύρο πουά, μην της πάρετε μία μονόχρωμα γκρι μπλούζα (το πουά γνωρίζουμε όλοι τι είναι;). Μπορεί να πιστεύετε ότι το να της πάρετε κάτι που δεν συνηθίζει να φοράει θα της ανοίξει νέους στιλιστικούς ορίζοντες –πιστέψτε με, όμως, απλά θα της έχετε πάρει κάτι που δεν θα της αρέσει και θα αναγκάζεται να φοράει μόνο για εσάς.

6. Μην της ψωνίζετε από τα στοκ
Ακόμα κι αν εκείνη συνηθίζει να το κάνει, γιατί πράγματι βρίσκει καλές προσφορές εκεί, όταν πρόκειται να της πάρετε δώρο φροντίστε να είναι κάτι καινούργιο και «καλό». Στα στοκ καταστήματα, επίσης, τα ρούχα είναι συνήθως από προηγούμενες σεζόν και μπορεί να την «πατήσετε» πιστεύοντας ότι έχετε πάρει ένα χειμερινό φόρεμα, το οποίο στην πραγματικότητα είναι καλοκαιρινό. Εσείς μπορεί να μην βλέπετε την διαφορά, εκείνη όμως;

7. Βεβαιωθείτε ότι θα μπορεί να το αλλάξει
Ακόμα και ο πιο καλός γνώστης της γυναικείας γκαρνταρόμπας μπορεί κάποτε να κάνει λάθος. Για να είστε σίγουρος πως η καλή σας θα μπορεί, αν χρειαστεί, να αλλάξει το ρούχο που θα της έχετε πάρει, φροντίστε να βάλετε μέσα μία κάρτα αλλαγής.

8. Μην της «δωρίζετε» χρήματα
Τεράστιο, τεράστιο λάθος… Οι περισσότεροι άνδρες που έχουν μακροχρόνια σχέση -ειδικά οι παντρεμένοι- συνηθίζουν να «δωρίζουν» στην γυναίκα τους χρήματα για αγοράσουν εκείνες το δώρο που θέλουν. Και πολλές από αυτές τις γυναίκες, απηυδισμένες από την αδιαφορία των ανδρών για την εμφάνισή τους, τα δέχονται και λένε και ευχαριστώ. Κύριοι, δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο από το να ξαναδιαβάσετε την εισαγωγή. (Η μόνη περίπτωση που μπορεί μία γυναίκα να ενθουσιαστεί με ένα τέτοιο δώρο είναι να της έχετε αγοράσει μία δωροεπιταγή από τα Gucci για να διαλέξει μόνη της την τσάντα που προτιμά. Και πάλι, η δωροεπιταγή αυτή πρέπει να συνοδεύεται από κάρτα με γλυκόλογα, ίσως και λουλούδια –το προτιμάτε;)

9. Μην της αγοράζετε ρούχα που δεν ανταποκρίνονται στο budget σας
Όσο κι αν θα την ενθουσίαζε ένα φόρεμα του οίκου Balenciaga, καμία γυναίκα που σας αγαπά πραγματικά δεν θα μπορούσε να το δεχθεί αν ήξερε ότι έχετε φτάσει στα όρια της πτώχευσης για να της το αγοράσετε. Γιατί αν ο μισθός σας κυμαίνεται στα 1.000 με 2.000 ευρώ τον μήνα, θα χρειαστούν περί τους είκοσι πέντε μήνες, με δόσεις των 100 ευρώ, για να το ξεχρεώσετε. Και αυτό -στην καλύτερη περίπτωση- θα σημαίνει λιγότερο θέατρο, λιγότερα γεύματα έξω, λιγότερες εκδρομές. Επαναλαμβάνω, καμία γυναίκα δεν θα το ήθελε αυτό.

10. Απευθυνθείτε στην κολλητή της
Αν πρόκειται για κάποια πολύ σημαντική αγορά, ή για ένα είδος που θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω, και βρίσκεστε σε απόγνωση. Η’ αν η καλή σας είναι πραγματικά δύσκολη στα γούστα της και φοβάστε ότι με τίποτα δεν θα πετύχετε αυτό που θα της αρέσει, ρωτήστε την κολλητή της. Ακόμα κι αν έχει τελείως διαφορετικό στιλ από την καλή σας, μία καλή της φίλη -και δη γυναίκα- σίγουρα θα σας δώσει ένα παραπάνω «κλειδί». Και ακόμα κι αν πάλι τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά, θα έχετε τουλάχιστον κάποιον να κατηγορήσετε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v