Fashion faux pas και... η «μαύρη» λίστα του κ. Blackwell

O διασημότερος κριτικός μόδας του κόσμου, ο Mr. Blackwell, δημοσίευσε πρόσφατα τη φετινή λίστα του με τις πιο κακοντυμένες celebrities της χρονιάς. Μάθετε ποιες είναι αυτές και πώς θα αποφύγετε τα βασικότερα στιλιστικά faux pas.
Fashion faux pas και... η «μαύρη» λίστα του κ. Blackwell
Μπορεί η υπερβολική προσοχή στο ντύσιμο και την εμφάνιση γενικότερα να σας φαίνεται παράλογη ματαιοδοξία. Μπορεί ένα τζιν, ένα πουλόβερ και «το παλιό σας παλτό» να αποτελούν το Α και το Ω της γκαρνταρόμπας σας. Και να πιστεύετε πως «ρίχνοντας» απλά το πρωί δυο ρούχα πάνω σας είναι αρκετό για να «βγάλετε» τη μέρα με αξιοπρέπεια.

Μπορεί από την άλλη να ανήκετε στην κατηγορία αυτών που ξοδεύουν ολόκληρο το μισθό, αλλά και τον επόμενο μέσω της πιστωτικής, σε πανάκριβα ρούχα και παπούτσια, φιλοδοξώντας να μοιάζετε με μοντέλο. Κι, όμως, πολλές φορές κάτι να μη σας «πηγαίνει» στο μάτι. Ή, πάλι, να νομίζετε ότι εφαρμόζετε σωστά τη ρήση «Σημασία δεν έχει τι φοράς αλλά πώς το φοράς», αλλά και πάλι ενδέχεται να κάνετε λάθος. Είναι τελικά τόσο δύσκολο να αποφύγει κανείς τα ενδυματολογικά και στιλιστικά λάθη;

Ο Richard Blackwell είναι ο διασημότερος βετεράνος σχεδιαστής και κριτικός μόδας στο Λος Άντζελες. Κάθε χρόνο -εδώ και 48 χρόνια- ο Mr. Blackwell συντάσσει και δημοσιεύει τη μαύρη λίστα των δέκα πιο κακοντυμένων celebrities της χρονιάς. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά η λίστα αυτή αποτελεί το φόβο και τον τρόμο των απανταχού stars και των παρατρεχάμενων stylists και image makers, οι οποίοι αν δουν το όνομα των «πελατών» τους να φιγουράρει σε μία από τις θέσεις της, ξέρουν αυτόματα πως την άλλη μέρα θα αρχίσουν να ψάχνουν για δουλειά. Σε άλλη ήπειρο.

Ρίχνοντας μια ματιά στην περιβόητη αυτή λίστα του 2007, η οποία κυκλοφόρησε πριν λίγες μόλις μέρες, βλέπουμε ονόματα όμορφων και καλλίγραμμων γυναικών που έχουν, ωστόσο, δύο κοινά χαρακτηριστικά στις εμφανίσεις τους: Την υπερβολή και την παντελή έλλειψη στυλ. Τα ενδυματολογικά «λάθη» τους, βέβαια, δεν περιορίζονται εκεί. Πάμε να δούμε ποιες (και γιατί;) είναι, σύμφωνα με τον γκουρού Blackwell, οι πιο κακοντυμένες του 2007 και να μάθουμε πώς θα γλιτώσουμε και εμείς από τα faux pas της μόδας.

1η Θέση Victoria Beckham: Είναι αξιοθαύμαστη για το θάρρος να φοράει αυτά που φοράει, αλλά μία κοντή φούστα πάνω από ένα ζευγάρι κοκαλιάρικα πόδια δεν είναι αρκετή. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Blackwell είναι τερατούργημα. Ειδικά αν το όλο σύνολο θυμίζει call-girl της δεκαετίας του ’80.

2η Θέση Amy Winehouse: Αν και τα τραγούδια της μας αρέσουν, το συνολικό look της, ωστόσο, είναι τουλάχιστον εκκεντρικό. Σύμφωνα με τον Mr.Blackwell, μάλιστα, τα παραφουσκωμένα μαύρα μαλλιά της και τα κιτς πουά φορέματα που επιλέγει την κάνουν να αποτελεί το χειρότερο κακέκτυπο pin-up girl της δεκαετίας του ’50.

3η Θέση Mary Kate Olsen: Πρέπει κανείς να έχει master στη μόδα για να φορά layers σωστά και η μικρή Olsen δείχνει να έχει κοπεί σε αυτό το μάθημα. Τα ακριβή λόγια του Blackwell: «Μοιάζει με χρησιμοποιημένη οδοντογλυφίδα παγιδευμένη σε θύελλα.

4η Θέση Fergie: Το ότι οι νεαρές Αγγλίδες ντύνονται κυριολεκτικά με ό,τι βρουν μπροστά τους το ξέραμε. Δεν περιμέναμε, όμως, τέτοιες χαώδεις εμφανίσεις και από την νέα αγαπημένη pop τραγουδίστρια του βρετανικού κοινού, που σύμφωνα με τον Blackwell φέτος άφησε τα αποτυπώματά της στο «fashion’s hall of shame».

5η Θέση Kelly Clarkson: Η νεαρή νικήτρια του τηλεριάλιτυ American Idol το 2002, με την εκπληκτική κατά τα άλλα φωνή, πρέπει μάλλον να αρχίσει να ψάχνει για ενδυματολόγο ή για διαιτολόγο. Σύμφωνα με τον Blackwell, λοιπόν, η γκαρνταρόμπα της με μπλουζάκια που αφήνουν ακάλυπτη την -κάπως πλαδαρή- κοιλιά της, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

6η Θέση Eva Green: Είπαμε, τα χρώματα και υφάσματα που μοιάζουν με φώτα νέον θα είναι φέτος στη μόδα. Το τελευταίο Bond Girl, ωστόσο, το παράκανε. Οι υπερβολικές εμφανίσεις της οδηγούν σε μία πλήρη σύγχυση από την κορυφή ως τα νύχια.

7η Θέση Avril Lavigne: Ας μην αναφερθούμε στις καρό φούστες, με τα διχτυωτά καλσόν, τις αθλητικές κάλτσες και τα ψιλοτάκουνα πέδιλα. Ας παραβλέψουμε και τα φούξια εξτένσιονς. Το γκόθικ μακιγιάζ όμως είναι απλά too much. Γιατί πρέπει ένα κοριτσάκι με αγγελικό πρόσωπο να μοιάζει σαν απόγονος της οικογένειας Adams;

8η Θέση Jessica Simpson: Η απόλυτη "μπίμπο". Η παρωδία της «βασίλισσας του χορού» τη νύχτα της αποφοίτησης. Ή, όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο Blackwell, «η παγκόσμια κατάρα της μόδας!».

9η Θέση Lindsay Lohan: Όταν η μόδα δεν πάει πιο κάτω, έρχεται η Lindsay (ηθοποιός υποτίθεται) με τις εξωφρενικά κακόγουστες εμφανίσεις της και τα κολάν που κάνουν τα κοκαλιάρικα και στραβά της πόδια να δείχνουν ακόμα χειρότερα, να την σπρώξει λίγο πιο πολύ ώστε να πιάσει πάτο.

10η Θέση Alison Arngrim: Το ερώτημα του Blackwell είναι, καταρχήν, γιατί να ασχοληθούν οι paparazzi μαζί της; Όχι, δεν είναι η συντάκτρια μόδας του Farmer’s Almanac της δεκαετίας του ’40. Είναι μία απλή stand up comedian, ετών 46. Πόσες απαιτήσεις να έχει κανείς;

Η μόδα αλλάζει κάθε σεζόν. Τη μία τα παντελόνια-σωλήνες είναι στη μόδα, την άλλη είναι εκτός. Τη μία η μόδα προστάζει λεπτές γραβάτες για τους άνδρες, την άλλη φαρδιές. Ναι στα smoky eyes αλλά όχι στο gothic look. Υπάρχουν, όμως κάποια στιλιστικά λάθη που δεν κοιτούν εποχές. Ποια είναι αυτά και πώς θα τα αποφύγουμε;

Γυναίκες:
* Εμφανή εσώρουχα. Αυτό ισχύει τόσο για τις γραμμές των εσωρούχων μέσα από τα παντελόνια, όσο και τα string που κοντεύουν να ανέβουν στο σβέρκο. Ισχύει ακόμα για τα έγχρωμα εσώρουχα μέσα από ανοιχτόχρωμα ρούχα, όπως μαύρο σουτιέν μέσα από λευκό πουκάμισο.
* Υπερβολικά στενά ρούχα, όπως πουκάμισα των οποίων τα κουμπιά κοντεύουν να εκραγούν και παντελόνια που διαγράφουν τα γεννητικά όργανα (αυτό ισχύει και για τους άνδρες).
* Χαμηλοκάβαλα και φαρδιά παντελόνια που σέρνονται. Αφενός επιτρέπουν στα εσώρουχα να βγαίνουν έξω, αφετέρου τα βρώμικα μπατζάκια είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικά.
* Λάθος ρούχα για λάθος σώμα .Ακόμα κι αν φοράτε το ίδιο νούμερο με την κολλητή σας, αν το σώμα της έχει σχήμα αχλάδι και το δικό σας σχήμα μήλου, απλά δε μπορείτε να φορέσετε τη φούστα της γιατί θα σας είναι τεράστια. Οι κοντές γυναίκες καλό είναι να αποφεύγουν τις φούστες κάτω από το γόνατο και οι ψηλές να επιλέγουν ημίπαλτα μέχρι το γόνατο.
* Επιλέξτε χρώματα που σας ταιριάζουν. Αποφύγετε τα παλ αν είστε ανοιχτόχρωμη και προτιμήστε τα γήινα αν είστε καστανή.
* Τα κοντά παντελόνια τώρα το χειμώνα τα φοράμε μόνο με μπότες.
* Κρύβουμε ή κόβουμε τα ταμπελάκια που ξεπετάγονται από τα ρούχα και τα μαντήλια μας. Όσα κι αν έχουμε πληρώσει για να τα αγοράσουμε.
* Αποφεύγουμε κοντές μπλούζες που αφήνουν ακάλυπτη την κοιλιά μας. Αν είναι απαραίτητο να τις φορέσουμε προσθέτουμε άλλη μία μπλουζίτσα από μέσα ώστε να κάνει layering.
* Το βασικότερο: Ντυθείτε σύμφωνα με τον προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής και προσπαθήστε να προσδιορίστε ποιο είναι το στυλ σας. Μην φοράτε ρούχα που δεν σας κάνουν νιώθετε άνετα, μόνο και μόνο επειδή είναι ακριβά ή στη μόδα. Η κάθε γυναίκα, βαθιά μέσα της, αντιλαμβάνεται πότε κάτι δεν της πάει, ακόμα κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί. Μην αγνοείτε αυτή την εσωτερική σας φωνούλα.

Άνδρες:
* Δεν φοράμε ποτέ μα ποτέ λευκά παπούτσια με μαύρες κάλτσες και μαύρα παπούτσια με λευκές κάλτσες. (Εκτός αν είστε ο Βας Βας).
* Όχι στα κοντομάνικα πουκάμισα με γραβάτες.
* Η γραβάτα πρέπει να φτάνει μέχρι τη ζώνη. Ούτε πιο πάνω ούτε πιο κάτω.
* Όχι στα πολύ στενά t-shirts, ειδικά αν έχετε παραπάνω κιλά ή πολύ φουσκωμένα από τη γυμναστική μπράτσα. Είναι τουλάχιστον αστεία.
* Όχι στο εμφανές, συνήθως λευκό, φανελάκι μέσα από αμπιγέ (βραδινό) πουκάμισο. Μόλις το δολοφονήσατε.
* ΌΧΙ στα κοσμήματα, χρυσές αλυσίδες κλπ. (Εκτός αν συνεχίζετε να είστε ο Βας Βας). Επιτρέπονται μόνο ρολόγια, μανικετόκουμπα και η βέρα σας.
* Αποφεύγουμε τα καρό πουκάμισα, ειδικά αυτά με τα μεγάλα καρό που θυμίζουν βλάχο Αμερικάνο από το Τέξας.
* Η ζώνη πρέπει να είναι υποχρεωτικά ίδιο χρώμα με το παπούτσι. Εκτός αν το παπούτσι είναι αθλητικό.
* Ξεβαμμένα τζιν. Μας τελειώσανε. Ξεχάστε τα.
* Και όχι, φυσικά, στις κάλτσες με σανδάλια ή σαγιονάρες. (Το ξέρουμε ότι το ξέρετε!)

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v