Τι προτείνει η μόδα για τον χειμώνα του 2007/ 08

Για έναν χειμώνα που... ίσως να μην έρθει ποτέ, οι "προσταγές" της μόδας μετριάζονται σε προτάσεις. Δείτε τα χρώματα, τα σχήματα, τις υφές και  τα αξεσουάρ που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των καλόγουστων.
Τι προτείνει η μόδα για τον χειμώνα του 2007/ 08
της Πέννυ Κούτρα

Αν και ο χειμώνας ενδέχεται να μην μας επισκεφτεί και φέτος, η διεθνής βιομηχανία μόδας τηρεί ανελλιπώς το πρόγραμμά της, προσφέροντας για το τρέχον φθινόπωρο και τον επικείμενο χειμώνα, μια σειρά προτάσεων που φιλοδοξούν να κερδίσουν μια θέση στη ντουλάπα μας.
 
Μιλάμε για σειρά τάσεων, μιας και η εποχή που το μήνυμα ήταν ένα και απαρέγκλιτο έχει ανεπιστρεπτί παρέλθει. Τόσο το εύρος όσο και η ανομοιομορφία του καταναλωτικού κοινού, στο οποίο στοχεύουν πλέον οι οίκοι μόδας, επιβάλλουν πολυσυλλεκτικότητα, συλλογές που πέραν του βασικού κορμού, μπορούν να ανανεώνονται με δορυφορικά κομμάτια και αξεσουάρ. Αν η γούνα πουλάει στη νεόπλουτη Ρωσία δεν συμβαίνει το ίδιο στη Δυτική Ευρώπη. Αν τα ακριβά αξεσουάρ με το επώνυμο σήμα κάνουν θραύση στην Ασία και την Ιαπωνία, οι Γαλλίδες και οι Γερμανίδες προτιμούν πιο διακριτικές αμφιέσεις. Παράλληλα, το δυναμικό εκείνο κομμάτι των απανταχού teenagers έχει σαφώς μεταβάλλει την εικόνα του chic που διατηρούσαν μέχρι πριν δυο-τρείς δεκαετίες οι οικονομικά ισχυροί μεσήλικοι.

Παρόλα αυτά η μόδα συνεχίζει να κωδικοποιείται και να συμπυκνώνεται σε τάσεις, κάποιες εκ των οποίων θα υιοθετηθούν και κάποιες θα απορριφθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση θα καθορίσουν την ενδυματολογική εικόνα αυτής της περιόδου. Από τη Νέα Υόρκη έως το Μιλάνο, οι σχεδιαστές συγκλίνουν στις παρακάτω βασικές γραμμές:

Γκρι: Δεν υπήρξε ούτε μία πασαρέλα που να μην συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο ουδέτερο αλλά ανανεωμένο χρώμα. Οι υφές των υφασμάτων και οι συνδυασμοί του με αποχρώσεις του μπλε και του μωβ κάνουν το φετινό γκρι ενδιαφέρον, ενώ η ευχρηστία του, ως αντικαταστάτης του μαύρου και του καφέ σε πανωφόρια, παντελόνια, φούστες και φορέματα το καθιστούν ένα από τα must της σεζόν. Μαζί του επανέρχονται και τα κλασικά υφάσματα της φανέλας και του τουίντ, ενώ το συγκεκριμένο χρώμα «κυλάει» έως τα παπούτσια και τις τσάντες.

Έντονο χρώμα: Για να ισορροπηθεί η προηγούμενη γκρίζα χειμερινή αίσθηση, οι σχεδιαστές έριξαν στην παλέτα τους μερικά ζωηρά χρώματα, που άλλοτε συνδυάζονται με τα σκούρα φόντα του μαύρου και του γκρι και άλλοτε εμφανίζονται μόνα τους σε total look. Φούξια, πορτοκαλί, κόκκινο και μπλε του κοβαλτίου κερδίζουν πόντους όταν συναντώνται σε παλτώ και φορέματα.

Πλεκτά: Μακριά πουλόβερ, ζακέτες που μοιάζουν με κουβέρτες που τυλίγουν όλο το σώμα και φορέματα που φοριούνται με κολάν επανέρχονται δίνοντας μια αίσθηση δεκαετίας ’80. Για να μετριαστεί η υπερβολή του όγκου τα χρώματα των φετινών πλεκτών είναι απολύτως ουδέτερα και συνδυάζονται με ελάχιστα αξεσουάρ.

Παλτό: Ισως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της φετινής μόδας. Τα περισσότερα που έδειξαν οι σχεδιαστές είναι κοντά και πάντως όχι κάτω από το γόνατο. Κάποια ακολουθούν τη γραμμή του σώματος, άλλα παραπέμπουν στη δεκαετία του ’60 με γραμμή τραπεζίου, ενώ αρκετά αποκτούν χαρακτήρα όταν φοριούνται με δερμάτινη ζώνη. Οι γιακάδες ψηλώνουν και εξοβελίζουν τα κασκόλ, τα μανίκια κονταίνουν και επιβάλλουν ψηλά γάντια -που πλασάρονται ως το πιο ενδιαφέρον αξεσουάρ της σεζόν-, πολλά πατρόν διαθέτουν όγκο που ισορροπεί με εσωτερικά εφαρμοστά ρούχα και ψηλοτάκουνα παπούτσια. Σε μια πιο casual εκδοχή, το παλτό παραπέμπει σε κάποιο σταυρωτό στρατιωτικό σχέδιο ή στα κολεγιακά ριχτά παλτώ τύπου μοντγκόμερυ.
 

Φορέματα: Αδιαφιλονίκητοι πρωταγωνιστές για μια ακόμη σεζόν, τα φορέματα παραμένουν κοντά -ακόμη για τις βραδυνές εμφανίσεις- και εμφανίζονται σε όλες τις πιθανές εκδοχές. Πλεκτά, μάλλινα τουίντ, ζέρσεϊ αλλά και σκληρά μεταξωτά υφάσματα χρησιμοποιήθηκαν ενώ οι γραμμές παραμένουν χαλαρές, άλλοτε πολύ φαρδιές με αμπίρ μέση, άλλοτε σε γραμμή τραπεζίου και πιο κοντά στο σώμα. Το νέο καθημερινό φόρεμα μοιάζει με σάκο, είναι μινιμαλιστικό και τα μόνα στολίδια του είναι είτε το χρώμα είτε κάποια φερμουάρ ή λουστρίνι ομοιόχρωμες λεπτομέρειες. Επίσης νέα εκδοχή είναι το στενό φόρεμα από χυτό ύφασμα, με κανονική μέση και μήκος ελαφρώς κάτω από το γόνατο.

Παντελόνια: Αν και ποτέ δεν έπεσαν στα αζήτητα, τα φετινά παντελόνια είναι στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας λύσεις για όλους τους σωματότυπους. Τα στενά, που θυμίζουν κολάν παραμένουν στην επικαιρότητα και εμφανίζονται τόσο σε σπόρ εκδοχές (π.χ. τζην) αλλά και σε πιο αμπιγιέ με ειδικά επεξεργασμένα μάλλινα υφάσματα. Το στενό παντελόνι διαθέτει μια ακόμη εκδοχή, εκείνου που φτάνει έως τον αστράγαλο και φοριέται τόσο με ψηλοτάκουνα όσο και με φλατ παπούτσια. Η δυναμική είσοδος όμως γίνεται από τα ψηλόμεσα φαρδιά παντελόνια, τα οποία συνδυάζονται τόσο με σακάκι -παραπέμποντας σε ένα ανδρόγυνο λούκ- όσο και με θηλυκότερα κομμάτια. Στην κατηγορία των παντελονιών, δυνατή τάση παραμένει το κοντό σορτς φορεμένο με οπάκ (αδιαφανές) καλσόν ή κολάν ενώ εμφάνιση κάνουν και οι φαρδιές ζυπ κυλότ.

Δέρμα: Λίγο αλλά καλό. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι το κοντό δερμάτινο μπουφάν (που μοιάζει με εκείνο των μοτοσυκλετιστών), σε σκληρό υλικό και μαύρο ή κανελί χρώμα. Συνδυάζεται με μαύρα ρούχα και τζην αλλά εμφανίζεται και το βράδυ συνοδεύοντας πολύ ντελικάτα φορέματα. Παρουσία είχαν επίσης πολύ μινιμαλιστικά παλτώ από μαλακό δέρμα, χωρίς γιακάδες που κλείνουν με ένα σχεδόν αόρατο φερμουάρ, και μοιάζουν με φορέματα. Τα συναντάμε σε εκρού και γκρι αποχρώσεις αλλά όχι σε μαύρο.

Ταγέρ: Κατασυκοφαντημένα από γενιές γυναικών, που θεωρούν ότι τη στιγμή που θα τα φορέσουν αυτομάτως θα περάσουν στην τρίτη ηλικία, φέτος επιστρέφουν ανανεωμένα σε δύο βασικές εκδοχές. Η μία θέλει τη φούστα εφαρμοστή, ψηλόμεση με μήκος κοντά στο γόνατο και το σακάκι ογκώδες με κοντά μανίκια και ψηλό γιακά. Η δεύτερη, αντιπροσωπεύεται από φαρδιά κλος φούστα στο ύψος του γονάτου, η οποία συνδυάζεται με κοντό και εφαρμοστό σακάκι. Και στις δύο περιπτώσεις τα παπούτσια θέλουν πολλούς πόντους.

Λάμψη: Σκληρή και λιγότερο απαστράπτουσα, δεν πασπαλίζεται αλλά επικαλύπτει επιφάνειες ή ενσωματώνεται στα υφάσματα. Κυρίως μεταλλική, καθώς τα ασημί νήματα μπλέκονται στο αδιάφορο γκρι. Η πιο σημαντική λάμψη της σεζόν ωστόσο έρχεται από το λουστρίνι δέρμα, που ντύνει τσάντες, παπούτσια, μπότες και ως λεπτομέρεια παλτά, σακάκια, φορέματα.

Αξεσουάρ: Όπως πάντα σημαντικά. Τα παπούτσια είναι ψηλά και εμφανίζονται τόσο ως πλατφόρμες όσο και ως γόβες με χοντρό τακούνι και σόλα. Μεγάλο hit τα ψηλοτάκουνα μποτάκια έως τον αστράγαλο, οι μπότες «μηχανής», αλλά και τα φλατ δετά που παραπέμπουν σε αντρικά παπούτσια. Οι μπαλαρίνες σε λουστρίνι παραμένουν ενώ επανεμφανίζονται οι γόβες με μπαρέτα, γνωστές και ως Mary Jane. Οι τσάντες είναι τεράστιες, από μαλακό υλικό, σε μεταλλικές αποχρώσεις ή λουστρίνι επιφάνεια. Απαραίτητα τα αδιαφανή οπάκ καλσόν ακόμη και για το βράδυ και τα ψηλά γάντια για όλη την ημέρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v