Οι 10 τάσεις της μόδας που δεν μπορείτε να αγνοήσετε

Ο «προφήτης» της μόδας David Wolfe προλογίζει τα 10 σημαντικότερα fashion statements του 2008 που, πιστέψτε μας, δεν θα αφήσουν κανέναν αδιάφορο.
Οι 10 τάσεις της μόδας που δεν μπορείτε να αγνοήσετε
 
Ο David Wolfe, διευθυντής του δημιουργικού τμήματος της Doneger Group, μιας εταιρίας πρόβλεψης της μόδας στη Νέα Υόρκη, μοιάζει με τυπικό εικοσάρη. Περνάει τον ελεύθερο χρόνο του ακούγοντας τις νεότερες indie μπάντες, κάνει παρέα με πιτσιρικάδες στα πάρκα, παρακολουθεί ατελείωτες ώρες MTV και αναζητά τις τελευταίες λέξεις της μόδας στις πιο trendy μπουτίκ, προσπαθώντας να εντοπίσει τα επόμενα fashion statements.

Υπάρχει κάτι, όμως, που κάνει τον Wolfe να ξεχωρίζει από τις παρέες του: Είναι σχεδόν 70 ετών! «Απλά και μόνο το ότι έχω περάσει τα όρια συνταξιοδότησης δε σημαίνει ότι δε μπορώ να διακρίνω μία τάση», εξηγεί ο Wolfe. «Είναι κάτι που κάνω από τη δεκαετία του ‘60. Μπορώ να εντοπίσω την τάση πριν προλάβεις να πεις: Α! Ωραίο αυτό!»

Ως ένας από τους κορυφαίους «προφήτες» στο χώρο της μόδας, ο Wolfe δίνει τα φώτα του σε εταιρίες όπως η Liz Claiborne Inc., σχετικά με το τι πρέπει να προσέξουν οι σχεδιαστές και οι στυλίστες. Ποιες είναι οι κυριότερες τάσεις του 2008; Μία επανάληψη θεμάτων, επικέντρωση στο vintage και μια ισχυρή επιρροή από το παρελθόν. Με άλλα λόγια, το παλιό έγινε πάλι νέο.

«Το νεανικό είναι εκτός, το παλιό είναι in, και αν δεν με πιστεύετε παρακολουθήστε τι έρχεται από τις πασαρέλες για την άνοιξη του 2008», λέει ο Wolfe. «Τα μήκη των φορεμάτων θα μακρύνουν, όμοια με αυτά που φορούσαν οι γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του ’70, και οι άντρες θα φορέσουν σπορ σακάκια. Αυτή η μόδα των "άγριων νιάτων" που πέρασε έχει σβήσει. Όλοι τώρα θέλουν να μεγαλώσουν».

Και δεν είναι μόνο η νέα ωριμότητα που θα μας εκπλήξει το 2008. Ο Wolfe προβλέπει, επίσης, φωτεινά χρώματα, όπως το κίτρινο του νέον και το μπλε του κοβαλτίου να κάνουν το ντεμπούτο τους τόσο στα ανδρικά όσο και στα γυναικεία σύνολα, αλλά πολύ χρώμα θα δούμε και στα αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα, οι 10 τάσεις της μόδας που θα μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον το 2008 είναι οι εξής:

1. Ανδρικά με έμφαση στο νέον: Το χρώμα θα πλημμυρίσει τις πασαρέλες. Στα γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ θα επικρατήσει το κίτρινο και το μπλε του κοβαλτίου, καθώς και το φωτεινό ροζ σε απόχρωση νέον και το πράσινο. Τα ανδρικά θα ακολουθήσουν την ίδια τάση, με κομμάτια που θα ξεχωρίζουν για τις φωτεινές αποχρώσεις τους.

2. Το πανκ ζει: Αν πιστεύατε ότι η πανκ-ροκ θεματολογία αρχίζει να ξεθωριάζει, καιρός να αναθεωρήσετε. Τα σκισμένα ρούχα, τα τρουκς και τα δερμάτινα θα κυριαρχήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο αλλά και την άνοιξη. Το look του ροκ-σταρ θα παραμείνει στη μόδα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

3. Πολυτέλεια: Η μόδα αντανακλά φέτος την απόλαυση του να ζει κανείς την πολυτελή πλευρά της ζωής, με μακριά και κομψά φορέματα από μετάξι και σιφόν, καθώς και με την επιστροφή της γούνας. Για τους άνδρες τα τουίντ σακάκια, οι γραβάτες με τις ρίγες που θυμίζουν κολεγιόπαιδο και τα σκοτσέζικα καρό υφάσματα και κασκόλ βιώνουν την αναγέννησή τους.

4. Κοντά παντελονάκια: Τα κοντά σορτς είναι μία τάση που δε λέει να περάσει με τίποτα. Για δεύτερη συνεχή σεζόν, η Miuccia Prada «κατέβασε» διάφορες εκδοχές μικρο-σορτς για άνδρες στις πασαρέλες της, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ανδρικής κολεξιόν στο Μιλάνο. Για τις γυναίκες, κοντά σορτσάκια σε υφάσματα από βελούδο και μετάξι πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους στις ανοιξιάτικες κολεξιόν της Νέας Υόρκης.

5. Αξεσουάρ "κληρονομιάς": Τα κοσμήματα που δείχνουν να έχουν κληροδοτηθεί από τους προπάππους μας είναι η τελευταία τάση. Οι βέργες –αληθινές ή μη- για τις γυναίκες, θα φιλοξενήσουν μεγάλες, φανταχτερές πέτρες. Αντί για το εντυπωσιακό δαχτυλίδι, που θεωρείτο μέχρι τώρα το απόλυτο «must have» κόσμημα, το βάρος πέφτει στον καρπό, με ορδές από βραχιόλια και μανσέτες να κυκλοφορούν στην αγορά των αξεσουάρ. Για τους άνδρες, τα παλιά ρολόγια τσέπης θα επαν-ενσαρκωθούν σε ρολόγια καρπού, καθώς οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να στρέφονται στους πιο vintage χρονογράφους.

6. Οικολογικά υλικά: Η ταινία «An Inconvenient Truth» («Μία ενοχλητική αλήθεια») συνεχίζει να επηρεάζει τη βιομηχανία μόδας. Ρούχα για άνδρες και γυναίκες θα φτιαχτούν από οργανικά υλικά, καθώς και από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, μπαμπού και κάνναβη.

7. Το Πεκίνο ξαναχτυπά: Καθώς τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται στο Πεκίνο για την Ολυμπιάδα του 2008, τα παραδοσιακά, φωτεινά χρώματα της χώρας, όπως το κόκκινο, το μπλε του κοβαλτίου και το κίτρινο θα κάνουν την εμφάνισή τους στις γυναικείες κολεξιόν.

8. Η μεταμόρφωση του ρουχισμού: Ο σχεδιαστής Hussein Chalayan ήταν ένας από τους πρώτους στη βιομηχανία που λάνσαρε τη μηχανοκίνητη-ηλεκτρονική φούστα, και δεν θα είναι ο τελευταίος. Η τεχνολογία θα ενσωματωθεί κατά κόρον σε ρούχα για άνδρες και γυναίκες το 2008, με συρόμενες τσέπες, κινούμενους γιακάδες σε σακάκια και μανίκια που μπορούν να αφαιρεθούν με το πάτημα ενός κουμπιού.

9. Η επιστροφή των 60’s: Χίπικες, φαρδιές ζώνες, παντελόνια και πουκάμισα με λεπτές, «καθαρές» γραμμές, που θυμίζουν αρχές της δεκαετίας του ’60, θα κάνουν θραύση. Τα ανδρικά κοστούμια θα γίνουν στενότερα και μικρότερα, ενώ για τις γυναίκες το φόρεμα θα αντικατασταθεί από ψηλόμεσες φούστες σε γραμμή Α.

10. Υπέρλεπτες γραβάτες: Κακά τα νέα για εσάς που μισείτε τις λεπτές γραβάτες, αφού θα συνεχίσουν να στενεύουν, θυμίζοντας το ροκ στιλ της δεκαετίας του ’80.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v