Τύπωσέ το: Μακό… κατά παραγγελία

Βαρεθήκατε να φοράτε μπλούζες που τις έχουν όλοι; Θέλετε να «ανανεώσετε» παλιά t-shirt ή να κάνετε ένα πρωτότυπο δώρο σε φίλους; Μάθετε πού, πώς και με πόσα μπορείτε να τυπώσετε τις ιδέες σας σε μπλουζάκια.
Τύπωσέ το: Μακό… κατά παραγγελία
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί ο καθένας από εμάς να είναι μοναδικός, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις... μπλούζες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει κάποιον/κάποια να φοράει ακριβώς την ίδια μπλούζα με εμάς και να έχουμε αισθανθεί (κάπως) άβολα. Θα μπορούσαμε άραγε να έχουμε μια μπλούζα που δεν θα τη φοράει κανείς;

Βασισμένα σε αυτό το concept, πολλά μαγαζιά – online και μη – προσφέρουν την δυνατότητα στους πελάτες να δημιουργήσουν το προσωπικό τους t-shirt, τυπώνοντας σε αυτό ένα σχέδιο, μια εικόνα, μια φράση ή οτιδήποτε τους εκφράζει. «Ξεκινήσαμε πριν από έξι περίπου χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα για να ικανοποιήσουμε τις στυλιστικές μας πεποιθήσεις ή καλύτερα την ιδιοτροπία μας ‘θέλω να φοράω ένα t-shirt που δε θα το βλέπω φορεμένο από τον καθένα μόνο και μόνο επειδή είναι στη μόδα’», μας λέει σχετικά ο Ευθύμης Σιώρης, ιδιοκτήτης του μαγαζιού t-shirtakis στο Παγκράτι (Φρύνης 10, τηλ: 210 7019338).

Αντίστοιχα μαγαζιά εξαπλώνονται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς σε ολόκληρη την Αττική, έχοντας πλέον ξεφύγει από την λογική του «εκτυπώνω μπλουζάκια για την πενταήμερη του Λυκείου» ή «βγάζω μπλούζες που γράφουν I Love Mykonos».

Ο κ. Σιώρης λέει σχετικά: «Θέλαμε να ξεχωρίσουμε τόσο στη θεματολογία μας όσο και στα υλικά με τα οποία μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα t-shirt. Από την πιο δύσκολη και απαιτητική σύλληψη σχεδίου μέχρι και τη στιγμή που αυτό θα αποτυπωθεί στο μπλουζάκι, απολαμβάνουμε την τέχνη μας και προσπαθούμε να κάνουμε τους πελάτες να την απολαύσουν και αυτοί. Πολλές φορές είναι δύσκολο να κάνουμε κάποιον να πιστέψει ότι δεν θα χαλάσει το μπλουζάκι, δε θα φύγει η στάμπα και ότι ναι, δίνουμε εγγύηση για αυτό που κάνουμε».

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος θέλει μπορεί να θέλει να τυπώσει ένα σχέδιο σε t-shirt ποικίλουν. Οι περισσότεροι πελάτες σύμφωνα με τον κ. Σιώρη τυπώνουν μπλούζες για να κάνουν έξυπνα και πρωτότυπα δώρα στα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και για να «περάσουν» τις απόψεις – ιδεολογίες τους στον… έξω κόσμο.

Τι (τυπο)επιλογές έχω;

Πώς «δουλεύει» όμως το τύπωμα σχεδίων σε μπλούζες; Οι πιο κοινές μέθοδοι αυτή την στιγμή είναι η ψηφιακή εκτύπωση, η “oldschool” θερμομεταφορά κατά την οποία το σχέδιο τυπώνεται σε ειδικό χαρτί και έπειτα «πρεσάρεται» πάνω στο μπλουζάκι και οι στάμπες βινυλίου με τις οποίες συνήθως τυπώνονται γραμμικά σχέδια δύο χρωμάτων και οι οποίες δεν «χαλάνε» με το σιδέρωμα. Για μαζικές και μεγάλες παραγγελίες, χρησιμοποιείται η σχετικά καινούργια μέθοδος της πλαστιζόλης, κατά την οποία το επιθυμητό σχέδιο εκτυπώνεται αρχικά σε ειδικά επεξεργασμένο χαρτί και μετά τυπώνεται πάνω στον ένδυμα με την μέθοδο της θερμομεταφοράς και η μεταξοτυπία, με την οποία μπορούν να τυπωθούν πρακτικά άπειροι συνδυασμοί χρωμάτων, οι οποίοι καλύπτουν πλήρως το ρούχο και το κέντημα. Για μεμονωμένα τυπώματα, οι τιμές για τύπωμα με θερμομεταφορά, βινύλιο ή ψηφιακή εκτύπωση ξεκινούν από 18€ για ένα λευκό μπλουζάκι. Αν τώρα θέλετε να τυπώσετε μεγάλο αριθμό t-shirt, τότε οικονομικά συμφέρει καλύτερα να το κάνετε σε μεταξοτυπία ή κέντημα μιας και η τιμή ανά κομμάτι είναι χαμηλότερη.

Και τι να τυπώσω;

Οι επιλογές που έχετε είναι στην κυριολεξία άπειρες. Από μια λέξη ή φράση ή ατάκα που είδατε ή ακούσατε, μέχρι σκηνές από ταινίες και από σχέδια που σας τράβηξαν την προσοχή μέχρι δικές σας δημιουργίες. Σε κάθε περίπτωση, αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, το κάθε μαγαζί εκτύπωσης έχει τις δικές του «εικαστικές» προτάσεις για τύπωμα. Το T-shirtaki για παράδειγμα μας πρότεινε ένα δικό του Top Prints για φέτος για να ξεχωρίσουμε από τους άλλους, το οποίο μπορείτε να δείτε στην Photo Gallery του άρθρου και να πάρετε ιδέες.

Τεράστια ποικιλία τυπωμάτων για κατά παραγγελία για μπλούζες, φούτερ και αξεσουάρ από κούπες μέχρι mousepad θα βρείτε online στο Zazzle με τιμές που ξεκινούν από 18€ χωρίς μεταφορικά, αλλά και στο «κλασσικό» Cafepress, (από 20€) με μπόλικες κατηγορίες για να επιλέξετε τι θέλετε να τυπώσετε (πολιτική, τηλεοπτικές σειρές, κατοικίδια, γυμναστική, μουσική, θρησκεία κτλ.). Εναλλακτικά, υπάρχει το Spreadshirt, το Printflection και το πιο καλλιτεχνικό Redbubble.

Και μερικές ακόμα «εγχώριες» διευθύνσεις για τύπωμα:

* Maco
(Χαλάνδρι, Καραολή & Δημητρίου 10 τηλ. 2106899614 και The Mall Athens, Επίπεδο 0 τηλ. 2106300402). Εκτός από μπλουζάκια με θερμομεταφορά ή βινύλιο, τυπώνουν επίσης σε puzzles, κονκάρδες, mouse pads, και καπελάκια. Χονδρική και λιανική.

Funky T-shirt
(Περιστέρι, Δελφών 9, τηλ: 2105757282). Μπλουζάκια, κούπες, καπελάκια, αφίσες και αυτοκόλλητα. Και Online shop.

* T – Shirt Gallery (Μυωνίας 3, Αγ.Δημήτριος, τηλ: 210 99 50 957). Τυπώνουν σε φούτερ, πόλο, μακρυμάνικα και t-shirts.

* T- shirt planet (Πανεπιστημίου 42. 210 3625018) Μπλουζάκια και καπέλα με έμφαση σε μουσικά συγκροτήματα και θέματα. Και online αγορές.

* Τ-shirt Factory. (Σόλωνος 121, Αθήνα και Αγ. Δημητρίου 16, Κηφισιά) . Από τις «παλιές καραβάνες» στον χώρο, τυπώνει σε μπλουζάκια, παζλ, καπελάκια, κούπες, ημερολόγια και μποξεράκια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v