Ένοχες απολαύσεις: Ψωνίζοντας με συνείδηση

Πριν σπεύσετε στα καταστήματα για να αγοράσετε μία οποιαδήποτε κρέμα σώματος ή έναν οποιοδήποτε καφέ ρίξτε μια ματιά σε πέντε εταιρίες που φροντίζουν να ενισχύουν με τα έσοδά τους φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ένοχες απολαύσεις: Ψωνίζοντας με συνείδηση
Ο καταναλωτισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κοινωνίας στην οποία -είτε μας αρέσει είτε όχι- ζούμε. Ο μοναδικός ίσως τρόπος για να νιώθουμε λιγότερες ενοχές που με τις αγορές μας συντηρούμε και ενισχύουμε αυτό το σύστημα που ελέγχεται από ιδιωτικές εταιρίες είναι να επιλέγουμε προϊόντα και αγαθά, τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά ανθρώπους που το χρειάζονται σε όλον τον κόσμο –και στην Ελλάδα. Προτιμήστε τα παρακάτω, έναντι άλλων, προϊόντα και… νιώστε λιγότερες τύψεις για την καταναλωτική σας φύση!

Καλλυντικά από τα L’Occitane
Σίγουρα γνωρίζετε την αλυσίδα καταστημάτων L’Occitane με τα καλλυντικά και τα προϊόντα ομορφιάς, όπως κρέμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, αντηλιακά, προϊόντα περιποίησης μαλλιών και αρώματα, τα οποία δημιουργούνται αποκλειστικά με φυσικά, οργανικά προϊόντα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η εταιρία έχει δημιουργήσει τον L’Occitane Foundation, ο οποίος σκοπό έχει να συγκεντρώνει χρήματα και να στηρίζει οικονομικά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε τρεις διαφορετικούς τομείς: Άτομα με προβλήματα όρασης στην Γαλλία, γυναίκες που πασχίζουν να χειραφετηθούν στην Burkina Faso και οργανώσεις που φροντίζουν την συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Τι μπορώ να αγοράσω: Την Ultra Rich Face Cream, για βαθιά ενυδάτωση στο πρόσωπο, η οποία περιέχει βούτυρο καριτέ, γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες στο δέρμα. Το βούτυρο καριτέ παράγεται από γυναίκες στη Burkina Fasο, τις οποίες προσέλαβε το 1982 ο ιδρυτής της L’Occitane με μισθούς πολύ υψηλότερους από αυτούς της εκεί αγοράς.

Καφές specialty Taf
Αν δεν έχετε δοκιμάσει κάποιον από τους καφέδες specialty Taf πιθανότατα δεν έχετε πιει ποτέ πραγματικά «καλό» καφέ στη ζωή σας, και καλά θα κάνετε να σπεύσετε. Η εξαιρετική ποιότητα είναι μόνο η αφορμή. H ελληνική εταιρία Taf προμηθεύεται πιστοποιημένους καφέδες από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς (Utz, Rainforest Alliance) και συνεργάζεται απευθείας με μικρές φάρμες ανά τον κόσμο (κυρίως στην Αφρική), ελέγχοντας τακτικά τις καλές συνθήκες εργασίας στις φάρμες αυτές, τις αμοιβές τους, την εκπαίδευση μελών των οικογενειών τους και την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σκοπός τελικά είναι η κατανάλωση ενός μοναδικού καφέ, η καλλιέργεια του οποίου δεν επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Τι μπορώ να αγοράσω: Επισκεφθείτε το Café Taf, στην Εμμανουήλ Μπενάκη 7, και απολαύστε εκπληκτικό espresso, cappuccino ή latte ή αγοράστε online συσκευασμένο καφέ για το σπίτι (π.χ. Espresso Taf Utz με 6,36 ευρώ για τα 250 γραμμάρια ή Organic Sidamo - Ethiopia με 9,12 ευρώ για τα 250 γραμμάρια).

Καλλυντικά Philosophy
Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά επιστημονικά πιστοποιημένα συστατικά, η εταιρία Philosophy δημιουργεί καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης για γυναίκες. Τα έσοδα από την πώληση συγκεκριμένων προϊόντων της εταιρίας -τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ- κατανέμονται πλήρως σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που σχετίζονται είτε με τον άνθρωπο (π.χ. κατά του καρκίνου του μαστού) είτε με την φύση (π.χ. προστασία των δασών της Νοτίου Αμερικής). Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής η εταιρία Philosophy έχει βοηθήσει να σωθούν 6,6 εκατομμύρια δασικά στρέμματα στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
Τι να αγοράσω: Το προϊόν 3 σε 1 Green Fresh Pear Shampoo, Shower Gel & Bubble Bath, με την αγορά του οποίου ενισχύετε οικονομικά τον Rainforest Foundation (τιμή: 18 ευρώ). Αναζητήστε τα προϊόντα Philosophy στα καταστήματα Sephora, ή αγοράστε τα online από την κατηγορία «Shop for a Cause» εδώ.

Κοσμήματα Joan Hornig
Αν ετοιμάζεστε να ξοδέψετε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την αγορά ενός κοσμήματος, ρίξτε πρώτα μια ματιά στα υπέροχα σχέδια της Joan Hornig, καθώς αφενός είναι πανέμορφα και σπάνια (δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί διάσημοι τα προτιμούν, αφετέρου όλα τα έσοδα προσφέρονται σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Το καλύτερο, κατά την αγορά σας μπορείτε να επιλέξετε εσείς σε ποιον οργανισμό θέλετε να δωριθούν τα χρήματά σας από μία λίστα που περιλαμβάνει εκατοντάδες, αμερικανικούς ή και διεθνείς.
Τι να αγοράσω: Καθώς οι τιμές στα χρυσά κοσμήματα είναι πραγματικά πολύ υψηλές, προτιμήστε ένα κόσμημα από ασήμι, όπως τα μενταγιόν της φωτογραφίας που κοστίζουν 100 δολάρια (70,12 ευρώ –χωρίς τα έξοδα μεταφοράς). Μπορείτε να τα αγοράσετε μόνο online από εδώ.

Προϊόντα make-up από τα MAC
Προτιμάμε τα MAC έτσι κι αλλιώς για τα υπέροχα χρώματα μακιγιάζ τους και το πόσο όμορφες μπορούν οι make-up artists τους να μας κάνουν να φαινόμαστε. Ένας παραπάνω λόγος για να τα επιλέγουμε είναι η δημιουργία του οργανισμού MAC AIDS FUND, ο οποίος χάρη στην πώληση οποιουδήποτε προϊόντος της σειράς Viva Glam συγκεντρώνει χρήματα για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ζουν με HIV/AIDS στην Αφρική.
Τι να αγοράσω: Το σούπερ λαμπερό lipgloss Dazzleglass σε διάφορα χρώματα με 18,50 ευρώ. Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα MAC –δείτε διευθύνσεις καταστημάτων εδώ.

*Δείτε στα Σχετικά Άρθρα από πού μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα Fair Trade στην Ελλάδα

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v