Fair Trade: Η απάντηση στον καπιταλισμό (;)

Το «κέρδος» στο οποίο αποσκοπεί το κίνημα του αλληλέγγυου εμπορίου δεν είναι χρηματικό, αλλά κοινωνικό αφού στόχος του είναι η καταπολέμηση της φτώχειας μέσω δίκαιων τιμών τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον καταναλωτή.
Fair Trade: Η απάντηση στον καπιταλισμό (;)
Δίκαιες τιμές, ενίσχυση των μικρών παραγωγών σε όλο τον κόσμο, διάθεση προϊόντων που δεν έχουν προέλθει από την (υπερ)εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, συνιστούν τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται το αλληλέγγυο εμπόριο. Το παγκόσμιο κίνημα του Fair Trade δεν αποσκοπεί στο κέρδος έτσι όπως το γνωρίζουμε, αλλά στην καταπολέμηση της φτώχειας μέσω μιας όσο το δυνατόν πιο «τίμιας» ανταλλακτικής οικονομίας.

Ένα ολοένα και μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων προσπαθεί να ανατρέψει υπέρ της κοινωνικής ισότητας τον βασικό κανόνα του εμπορίου που υπακούει στη λογική «όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος τόσο το καλύτερο». Το Fair Trade υποστηρίζει περισσότερους από 1 εκατομμύριο μικροπαραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε περίπου 50 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, προσφέροντας δίκαιες αμοιβές για τα προϊόντα τους και «εκπαιδεύοντας» τους καταναλωτές στο εναλλακτικό εμπόριο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν εξασφαλίζει μόνο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των φτωχών παραγωγών αλλά και των ίδιων των αγοραστών, αφού τα εκατοντάδες είδη καθημερινής χρήσης που διατίθενται στα καταστήματα είναι (εκτός από φθηνά) υψηλής ποιότητας και ως επί το πλείστον βιολογικά ή κατασκευασμένα με οικολογικά υλικά.

Το Fair Trade γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, τιμές… αλληλεγγύης μπορείτε να πετύχετε σε διάφορα καταστήματα όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Στην Αθήνα

Fair Trade Hellas
H μη κυβερνητική οργάνωση Fair Trade Hellas ιδρύθηκε το 2004, ενώ από το 2006 λειτουργεί το πρώτο μη κερδοσκοπικό κατάστημα με προϊόντα από όλο τον κόσμο. Το κατάστημα και τα γραφεία της οργάνωσης βρίσκονται στην οδό Βεΐκου 2, στην Ακρόπολη. Διαβάστε περισσότερα στο site της Fair Trade Hellas.

Το Παγκάκι
Στον πεζόδρομο του Γ. Ολυμπίου, στο Κουκάκι, κάντε μια στάση στο συνεταιριστικό καφενείο «Το Παγκάκι». Εκτός όμως από καφέ, μεζεδάκια και μπύρες, θα βρείτε επίσης καφέ από ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς του Μεξικού και ζάχαρη από το Κίνημα των Χωρίς Γη στη Βραζιλία. Διαβάστε περισσότερα στο site του καφενείου. Αν θέλετε να ανακαλύψετε το Κουκάκι, κάντε κλικ εδώ.

Σπόρος
Κατεβαίνοντας στην πλατεία Εξαρχείων από την Σπ. Τρικούπη, θα συναντήσετε το μικρό μαγαζάκι του «Σπόρου». Εκεί μπορείτε να βρείτε προϊόντα οργανωμένων παραγωγών του παγκόσμιου «Νότου», όπως καφέ από τους Τσιάπας του Μεξικού, κακάο από την κοοπερατίβα El Ceibo της Βολιβίας, μάτε από το Κίνημα των Χωρίς Γη (MST) της Βραζιλίας, τσάι από το κίνημα των Adivasi και άλλους παραγωγούς της Ινδίας, ζάχαρη από συνεταιρισμούς στο Εκουαδόρ. Το τελευταίο διάστημα, ο Σπόρος «φύτρωσε» και σε μία ακόμη διεύθυνση με το όνομα «Σκόρος». Στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσσού, λειτουργεί μόνιμο χαριστικό παζάρι καθημερινά 11:30-15:00 και 17:30-20:30, πλην Δευτέρας και Σαββάτου. Διαβάστε περισσότερα στο site του Σπόρου. Βρείτε πληροφορίες για τον Σκόρο.

Στη Θεσσαλονίκη

Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων
Ελαιόλαδο, τυροκομικά, όσπρια, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά, βότανα και… κουλουράκια είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που συγκεντρώνονται στα ράφια του πρατηρίου που λειτουργεί στην οδό Μελενίκου 29. Κοινός παρονομαστής τους είναι ότι όλα προέρχονται απευθείας από ελληνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς και αυτόνομους παραγωγούς. Διαβάστε περισσότερα στο site του Σ.Πα.Με.

Στην Κρήτη

Τerra Verde
«Βλέποντας καθημερινά την απαξίωση των αγροτών-παραγωγών και των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια τους, με στόχο την προώθηση μιας άλλης λογικής στην αγροτική παραγωγή και διακίνηση», γράφουν οι οργανωτές του Τerra Verde που λειτουργεί από το 2008 στην Παλιά Πόλη των Χανίων (Μιχάλη Νταλιάνη 5). Το site του Τerra Verde είναι υπό κατασκευή, μπορείτε ωστόσο να μάθετε περισσότερα για τη φιλοσοφία της οργάνωσης και τα προϊόντα που διαθέτει, κάνοντας κλικ εδώ.

Εμείς και ο κόσμος
Η οργάνωση «Εμείς και ο κόσμος» διακινεί προϊόντα δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου στην Κρήτη από το μη κερδοσκοπικό συνεταιρισμό «Σπόρο» (βλ. παραπάνω), συνεργάζεται με το Τerra Verde των Χανίων και συμμετέχει ενεργά στο στήσιμο και λειτουργία του Συνεταιριστικού Πολυχώρου «Το Κουκούτσι» στο Ηράκλειο Κρήτης (Αχαρνών 17). Διαβάστε περισσότερα στο blog του Εμείς και ο Κόσμος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v