Apples to Zebras: Design για όλους

Από μήλα μέχρι… ζέβρες θα βρείτε σε ένα από τα πιο φρέσκα «παντοπωλεία» του διαδικτύου. Μιλήσαμε με τους υπεύθυνους του e-shop «Apples to Zebras», που άνοιξε τις πόρτες του design προς το ευρύ κοινό και αποδεικνύει πως τα ενδιαφέροντα μικροαντικείμενα δεν είναι είδος πολυτελείας.
Apples to Zebras: Design για όλους
του Γιώργου Κόκουβα

Πόση σχέση έχουν οι ζέβρες με τα μήλα; Όση είχε το design με την καθημερινότητά μας. Δεν πρόκειται για θέμα του Discovery Channel σχετικά με τις φυτοφαγικές συνήθειες της αφρικανικής ζέβρας. Πρόκειται για το πώς «φρέσκες» προσπάθειες, όπως αυτό το μικρό –στο μάτι- site, επιδιώκουν να φέρουν την δουλειά νέων Ελλήνων designers στην καθημερινή μας ζωή.

Μπορεί μέχρι τώρα να θεωρούσαμε πως ο ιδιαίτερος σχεδιασμός σε μικροπράγματα που χρησιμοποιούμε είναι πολυτέλεια, αλλά μια ηλεκτρονική επίσκεψη στο Apples to Zebras μπορεί να μας πείσει ότι οι έννοιες «design» και «οικονομικό» δεν είναι μαλωμένες. Μιλήσαμε με την υπεύθυνη του Apples to Zebras, κ. Νανά Κανακάκη, για να μάθουμε περισσότερα για αυτό το ενδιαφέρον site που «ξεπήδησε» στο ελληνικό διαδίκτυο πριν έναν περίπου μήνα.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα e-shop, που προέκυψε ως project του δημιουργικού γραφείου «the design shop». Στόχος μας είναι η παρουσίαση και διάθεση στο ευρύ κοινό design προϊόντων, από τα χέρια αξιόλογων σχεδιαστών, που κατά την γνώμη μας παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον», μας λέει η κ. Κανακάκη.

Το «the design shop» που κρύβεται πίσω από την προσπάθεια είναι ένα βραβευμένο δημιουργικό γραφείο, το οποίο ιδρύθηκε το 2004, από δύο senior designers του Τμήματος Εικόνας & Ταυτότητας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Από το περασμένο καλοκαίρι, σκέφτηκαν να προσφέρουν μια ευρεία συλλογή από έργα γνωστών ή νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, και το έκαναν ετοιμάζοντας το Apples to Zebras.

«Στο e-shop μας θα βρείτε βιβλία, ημερολόγια, διακοσμητικά αντικείμενα και διάφορα αξεσουάρ», μας λέει η κ. Κανακάκη. Έτσι άλλωστε εξηγείται και το όνομα του project. «Apples to Zebras, Α-Ζ, σαν να λέμε από το άλφα ως το ωμέγα, πάντα με ιδιαίτερο στιλ», μας εξηγεί η υπεύθυνη του site με το ευφάνταστο όνομα. Και πράγματι, στις κατηγορίες του χωρούν τα πάντα: Εντοπίσαμε εκτός των άλλων ενδιαφέροντα υπογεγραμμένα prints, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι, comic books και πολλές ακόμη μικρές design εκπλήξεις.

«Η προσπάθειά μας πάει αρκετά καλά», μας ενημερώνει η κ. Κανακάκη, αλλά δεν μένει σε αυτό: «Έχουμε περάσει και εμείς σε περίοδο εκπτώσεων, όπως όλα τα καταστήματα. Μειώσαμε τις τιμές των προϊόντων κυρίως γνωστών σχεδιαστών, όπως του Paul Sarz, του Γιάννη Μαμουτζή και των VAST», συμπληρώνει.

Και κάπως έτσι, η κ. Κανακάκη πρόλαβε την επόμενη ερώτησή μας, κατά πόσο δηλαδή τα design προϊόντα του Apples to Zebras είναι προσιτά στην τσέπη του ελληνικού κοινού. «Ακριβώς αυτός είναι και ο σκοπός μας, να διαθέσουμε δηλαδή το καλό design, παρουσιάζοντας την δουλειά των Ελλήνων δημιουργών, σε προσιτή τιμή για το ευρύ κοινό». Αν μάλιστα είστε σχεδιαστής και ενδιαφέρεστε να προωθήσετε την δουλειά σας, οι υπεύθυνοι του site μας ενημέρωσαν πως, παρ’ ότι συνεργάζονται με μια σταθερή ομάδα καλλιτεχνών, είναι ανοιχτοί σε κάθε νέα πρόταση.

Οι επιλογές μας
Δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στα αντικείμενα που μας «μαγνήτισαν» καθώς κοιτούσαμε την «βιτρίνα» του Apples to Zebras. Πάρτε μία ιδέα από το top 5 μας

Dreambook (του Χρήστου Τριβυζά) 
«Αν είδες ψάρια να παίζουν ζάρια, μια σκούπα να τρέχει, βατράχια να βρέχει, όνειρο ήταν, δεν θα ξανάρθει, με τον τρόπο σου γράψ’ το για να υπάρχει»,
προτρέπει η εισαγωγή του Dreambook, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει το όνομά του. Έχετε πάντα το «ημερολόγιο ονείρων» δίπλα από το κρεβάτι σας, και μόλις ξυπνήσετε στην μέση κάποιου ονείρου, το βιβλιαράκι σας περιμένει, έχοντας ειδικό χώρο για να γράψετε με δικά σας λόγια το όνειρο που είδατε, ή διαφορετικά να το… ζωγραφίσετε. Και γιατί όχι, κάποια στιγμή να το πραγματοποιήσετε. Η τιμή του, 10 ευρώ

Σκουλαρίκια Butterfly (του Paul Sarz) 
Σχεδιασμένα ειδικά για το Apples to Zebras, τα σκουλαρίκια από επιχρυσωμένο ασήμι με την παραμυθένια όψη αποτελούν δημιουργία του Paul Sarz. Ο γνωστός Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων που ενδιαφέρεται πάντα για την ιστορία πίσω από κάθε αντικείμενο, έχει δει την δουλειά του να πωλείται σε επιλεγμένα καταστήματα της Ευρώπης. Τις «πεταλούδες» του, όμως, θα τις βρείτε μόνο εδώ, στην –μειωμένη- τιμή των 30 ευρώ

Pride 2011 (των εκδόσεων AspriMera) 
Πρόκειται για ένα ημερολόγιο «μνήμης», που λειτουργεί ως εβδομαδιαίο σημειωματάριο, ενώ ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει τους λόγους που θα πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες. Το βιβλίο-ημερολόγιο παραθέτει τα έργα, τα επιτεύγματα, τις σκέψεις, τις ανακαλύψεις σπουδαίων προγόνων μας, για να βλέπουμε την κάθε ημέρα του 2011 που περνάει σαν… άσπρη. Η τιμή του Pride 2011 είναι 14 ευρώ.

Ρολόι τοίχου… do it yourself (the 3 for art) 
Το συγκεκριμένο «gadget» συνδυάζει το ticking του χρόνου με την δική σας δημιουργικότητα. Είναι κατασκευασμένο από κίτρινο πλεξιγκλάς τριών χιλιοστών και σας επιτρέπει να ζωγραφίσετε εσείς με μαρκαδόρους την μορφή του ρολογιού σας γύρω από τους δείκτες. Παράλληλα, έχει χώρο για να κολλήσετε post it, ή απλά να ζωγραφίσετε με μαρκαδόρους, για τους οποίους έχει προβλεφθεί ειδική θήκη. Το συγκεκριμένο προϊόν βρίσκεται σε έκπτωση, στην τιμή των 48 ευρώ

Ημερολόγιο «Ένας χρόνος πρόσωπα»
Μία δημιουργία του ίδιου του The design shop, το «Ένας χρόνος πρόσωπα» είναι άλλο ένα από τα πολλά ημερολόγια –τα θέλουμε όλα!- του Apples to Zebras. Εκτός από την χρήση του ως κανονικό ημερολόγιο για το 2011, περιέχει και τις βιογραφίες 65 σημαντικών ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους και εποχές. Από την Μάρθα Γκράχαμ μέχρι τον Μπρους Λι, και από προσωπικότητες ηρωικές μέχρι αμφιλεγόμενες, η δημιουργική ομάδα σχεδίασε τα πρόσωπα και «έχτισε» τα μικρά βιογραφικά τους, για να εμπλουτίσει την καθημερινή σας ατζέντα. Η τιμή του βρίσκεται στα 10 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v