Πωλητήρια μουσείων: Η τέχνη κάνει... δώρα

Γυρνάμε τα πωλητήρια των μουσείων κι ανακαλύπτουμε arty δωράκια για κάθε παραλήπτη: από παιχνίδια για τα πιτσιρίκια μέχρι αυθεντικά έργα τέχνης και γούρια για να ξεκινήσει... σωστά η νέα χρονιά.
Πωλητήρια μουσείων: Η τέχνη κάνει... δώρα
του Γιάννη Ασδραχά

Μια λίστα με προτάσεις για δώρα με ταυτότητα που δεν υπάγονται στην μόδα και τις διαθέσεις της εποχής. Μην τα αναζητήσετε σε βιτρίνες πασπαλισμένες με γιορτινό άρωμα, αλλά σε χώρους που η ατμόσφαιρα αποπνέει τέχνη: στα πωλητήρια των μουσείων και των γκαλερί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν τα δώρα της αρεσκείας τους από μία πλούσια γκάμα επίλογων, που σίγουρα κάτι θα ταιριάζει σε όποιον θέλουμε να τιμήσουμε: Αυθεντικά έργα τέχνης αλλά και πιστοποιημένα αντίγραφα. Κοσμήματα από ευγενή μέταλλα ή από απλά υλικά με διάχυτη την έμπνευση του καλλιτέχνη. Αντικείμενα κατάλληλα για διακόσμηση όσο και χρηστικά. Γενικά, επιλογές που θα δώσουν λύση στο δύσκολο έργο του δωρητή, και ανεξαρτήτου αξίας θα δώσουν στον δωρολήπτη μία μικρή αλλά απαραίτητη καθημερινή επαφή με την τέχνη. Σας παραθέτουμε έναν κατάλογο και το μόνο που χρειάζεται να προσθέσετε είναι η διάθεση.

Κάντε κλικ επάνω στις διευθύνσεις και βρείτε τον δρόμο σας με το in2life maps.

Μουσείο Μπενάκη
Το πρώτο μουσειακό κατάστημα που λειτούργησε στην Ελλάδα, είναι το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη. Ιδρύθηκε το 1977 και έκτοτε υποστηρίζει οικονομικά τις δραστηριότητες του Μουσείου. Σήμερα λειτουργούν τρία Πωλητήρια: στο κεντρικό κτήριο, στο κτήριο της οδού Πειραιώς και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Οι υπεύθυνοι του πωλητηρίου έχουν επιλέξει, από τα μουσειακά εκθέματα, αντιπροσωπευτικά δείγματα με διαχρονική αξία και τα έχουν αναπαραγάγει. Στόχος τους είναι η «διάδοση» των μουσειακών αντικειμένων, μέσω της αναπαραγωγής τους και της διάθεσης των αντιγράφων με σεβασμό, υπευθυνότητα και πολύ μεράκι.

Επίσης, νέοι καλλιτέχνες δημιούργησαν πρωτότυπα αντικείμενα έχοντας ως πρότυπα για την έμπνευσή τους τα εκθέματα του Μουσείου, αναπλάθοντας παλαιά μοτίβα και θέματα, δίνοντας σε έργα περασμένων εποχών καινούργια σχήματα. Αποτολμώντας κάποιες φορές εφαρμογές ανατρεπτικές όσο και διασκεδαστικές.

Ειδικότερα, στο πωλητήριο του κεντρικού κτηρίου υπάρχουν αντίγραφα πολύτιμων αντικειμένων του μουσείου αλλά και πρωτότυπα έργα. Στην οδό Πειραιώς υπάρχουν επίσης βιβλία και λευκώματα τόσο από τις εκθέσεις του μουσείου όσο και εκδόσεις που αφορούν όλες τις τέχνες. Ακόμα, «αναλώσιμα» γιορτινά όπως κάρτες που περιμένουν στην λευκή τους επιφάνεια τις ευχές. Στο Πωλητήριο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης διατίθενται πλακάκια «Ιζνίκ», υφαντά (μαξιλάρια και τσάντες), κοσμήματα που γίνονται με την τεχνική Κοudan στην Ινδία και άλλα με υλικά από το Μαρόκο, την Ινδία και την Αιθιοπία.
(Μουσείο Μπενάκη Κεντρικό Κτήριο: Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας. Κτήριο Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης: Αγ. Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12). 

Μουσείο Γουλανδρή 
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή οι φόρμες της φύσης λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης. Στους χώρους του πωλητηρίου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα
σε χειροποίητα κοσμήματα και κεραμικά από την σειρά κοσμημάτων «Fish & Olive» που υπογράφουν δύο καλλιτέχνες των οποίων η αγάπη για την Ελλάδα τους ώθησε να εγκατασταθούν στην Νάξο: ο Alexander Reichard και η Katharina Bolesh.

Ακόμα, μαντήλια Hermes με την υπογραφή της Νίκης Γουλανδρή και με φυτικά σχέδια, από τη Δανάη Κουρέτα, εσάρπες από την Ινδία, press papiers που αναπαριστούν: ένα ελάφι της πλειστοκαινικής περιόδου, το ροπαλόμορφο ελάφι του Ρεθύμνου λογότυπος του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου του ΜΓΦΙ. Και η συλλογή συνεχίζεται με ασημένια διακοσμητικά αντικείμενα και είδη γραφείου, πετρώματα και ορυκτά, παιχνίδια - κατασκευές κ.α.

Επίσης το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και οι Εκδόσεις Χασαπάκη παρουσιάζουν για πρώτη φορά σε ημερολόγιο μερικά από τα πιο ξεχωριστά ελληνικά δάση. Το γούρι για την επόμενη χρόνια είναι δημιουργία της Αιμιλία Μπονέλη και είναι εμπνευσμένο από τη φύση και τη δύναμη που κρύβει μέσα της.
(Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, Λεβίδου 13) 

Μουσείο Ηρακλειδών 
Escher, Vasarely, Toulouse-Lautrec Wax, Κ. Ξενάκη, αντίγραφα έργων των διάσημων δημιουργών που κατά καιρούς φιλοξένησαν οι αίθουσες του μουσείου Ηρακλειδών προσφέρονται στο πωλητήριο του Μουσείου. Επιπλέον, και το φετινό γούρι του Μουσείου για το 2011 που φιλοτέχνησε η Ελένη Κυριαζή σε καθαρό ασήμι. Επίσης μεταξοτυπίες, αφίσες, βιβλία, κοσμήματα, ρολόγια, γραβάτες, μαντίλια, είδη γραφείου, πορσελάνες, αλλά και χειροποίητα ασημένια ενθύμια με το έμβλημα του Μουσείου.

Όπως και κάθε χρονιά, στην Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου λειτουργεί εορταστικό bazaar με ευρεία γκάμα επιλεγμένων προϊόντων του Πωλητηρίου με έκπτωση 10-40%. Διάρκεια έως τις 9 Ιανουαρίου.
(Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Μία μεγάλη γκάμα επιλογών προσφέρει το πωλητήριο του μουσείου «Κυκλαδικής Τέχνης». Στους χώρους του, εκτός από αντίγραφα των θησαυρών που βρίσκονται στις προθήκες του μουσείου προσφέρονται ασημένια αντικείμενα, κοσμήματα, ελεύθερες δημιουργίες, βιβλία κ.α. Επίσης δημιουργίες νέων καλλιτεχνών, πρωτότυπα γούρια. Τέλος, το μουσείο προσφέρει πλούσια γκάμα από γούρια για την νέα χρονιά.
(Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1)

Μουσείο Ευγενίδου
Ακονίζουν το μυαλό τα είδη για δώρα και όχι μόνο που υπάρχουν στο πωλητήριο του ιδρύματος Ευγενίδου. Κατασκευές για μικρούς και για μεγάλους όπως ξύλινοι ηλιακοί ανεμόμυλοι. Παιχνίδια με την υπογραφή του Ούγγρου δημιουργού Ρούμπικ, όπως ο διάσημος κύβος σε πολλές παραλλαγές αλλά και η σφαίρα του. Αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια όπως Τάγκραμ και πειράματα. Ακόμα για μικρούς επιστήμονες υπάρχουν τηλεσκόπια για ανακαλύψεις στον ουρανό.
(Μουσείο Ευγενίδου: Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο)

Νέο Μουσείο Ακροπόλεως
Αντικείμενα που σχετίζονται με το σπουδαιότερο μνημείο της χώρας περιέχουν και τα δύο πωλητήρια που βρίσκονται στους χώρους του νέου μουσείου Ακροπόλεως. Συγκεκριμένα, στο πωλητήριο του ισογείου διατίθεται μεγάλη ποικιλία καρτ-ποστάλ, χαρτικών ειδών και δώρων, καθώς και η παιδική σειρά του Μουσείου. Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν αναμνηστικά, δώρα, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα και πολλοί τίτλοι βιβλίων με θέματα που σχετίζονται με την Ακρόπολη.
(Νέο Μουσείο Ακρόπολης, ∆. Αρεοπαγίτου 15

Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς
Το πωλητήριο του Π.Ι.Ο.Π. προσφέρει μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα δώρα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για τα κατά τόπους πωλητήρια του Δικτύου των Μουσείων του. Πωλούνται, επίσης, και οι εκδόσεις του Ιδρύματος, αναμνηστικά, παιχνίδια και άλλα καλαίσθητα δώρα που οι τιμές τους ξεκινούν από πολύ χαμηλά.
(Στοά Σπυρομήλιου

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Το νέο γούρι του 2011 του Οίκου Λαλαούνη αλλά και Χριστουγεννιάτικα στολίδια, ασημένια κοσμήματα, βιβλία κ.α. προσφέρονται για εορταστική αναδίφηση. Ακόμα υπάρχουν προσφορές σε εκδόσεις τέχνης. Όλα τα έσοδα του Museum Shop ενισχύουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου. Στις γιορτές το Museum Shop θα είναι ανοιχτό
καθημερινά μέχρι και την τελευταία μέρα της χρόνιας εκτός από τις 25 και 26 Δεκεμβρίου. (Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη, Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη)

ΕΜΣΤ
Στο πωλητήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πέρα από τους κατάλογους των εκθέσεων, αφίσες, βιβλία σχετικά με θέματα τέχνης υπάρχουν και δώρα ειδικά για τις μέρες των γιορτών: κάρτες, κοσμήματα και αντικείμενα.
(Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 και Ρηγίλλης)

Cheap Art
Μέχρι και την Πέμπτη η «cheapart» προσφέρει μεγάλη επιλογή από πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών στην ασυναγώνιστη τιμή των 80 ευρώ.
(Αριστοφάνους 20 Ψυρή - Α. Μεταξά και Θεµιστοκλέους Εξάρχεια)

Manifactura
Για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το art bazzar στους χώρους της gallery «manifactura», με τίτλο « Happy Days 8». Συμμετέχουν 45 καλλιτέχνες που προσκαλούν το κοινό να επιλέξει ανάμεσα από μία μεγάλη γκάμα όπως κοσμήματα, αξεσουάρ, έργα τέχνης, ζωγραφιστές μπάλες για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, κολάζ και άλλα πολλά. Διάρκεια εώς τις 14 Ιανουαρίου.
(Zωοδόχου Πηγής 29, Εξάρχεια

Οίκος Πέτρος Βέργος
Ο Οίκος Πέτρος Βέργος προσφέρει ειδικά για τις γιορτές παλιά και σπάνια βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως συλλογές ποίησης, μυθιστορήματα, ιστορικά κ.α. 
(Μαυρομιχάλη 20, Εξάρχεια)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v