Οικονομία γένους θηλυκού: Tips για έξυπνες αγορές

Πριν βγείτε στον πηγαιμό για τις εκπτώσεις, διαβάστε τον δωδεκάλογο των έξυπνων αγορών, για να γεμίσετε την ντουλάπα και το νεσεσέρ σας, χωρίς να αδειάσετε το πορτοφόλι σας.
Οικονομία γένους θηλυκού: Tips για έξυπνες αγορές
της Ηρώς Κουνάδη

Οι εκπτώσεις που ξεκινούν και επίσημα από αύριο, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγείτε εκτός προϋπολογισμού, να σπάσετε τον κουμπαρά, να θυσιάσετε μήνες αιματηρής οικονομίας στο βωμό ενός νέου ζευγαριού γόβες και να μετανιώσετε πικρά την πρώτη και τελευταία (για αυτήν την σαιζόν) βόλτα στα μαγαζιά που υποτίθεται ότι θα σας έφτιαχνε το κέφι. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειδωθείτε στο σπίτι και να καταπιείτε το κλειδί, ούτε να δουλεύετε καθημερινές μέχρι τις 9.00 το βράδυ και Σάββατα μέχρι τις 3.00 για να μην δείτε μαγαζί ανοιχτό φεύγοντας από το γραφείο και μπείτε στον πειρασμό.

Λίγη σύνεση χρειάζεται, και μερικά έξυπνα τρικ, και οι εκπτώσεις σε περίοδο κρίσης μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ σας: τιθασεύοντας το σύνδρομο στέρησης shopping που έχει χτυπήσει τα νεύρα σας, και ικανοποιώντας ανάγκες –αν υποθέσουμε ότι το κόκκινο κραγιόν είναι ανθρώπινη ανάγκη– που για μεγάλο διάστημα καταπιέζατε, από τον φόβο της (προσωπικής) πτώχευσης.

Βάζουμε… στόχο την ντουλάπα και το νεσεσέρ μας, οπλίζουμε με υπομονή και «εκ των έσω» πληροφορίες, και πετυχαίνουμε έξυπνες αγορές που δεν μας καταδικάζουν να τρώμε μακαρόνια σκέτα για την υπόλοιπη σαιζόν.

Στόχος #1: Η ντουλάπα
* Χρυσός και απαράβατος κανόνας νούμερο ένα: ποτέ, μα ποτέ, δεν αγοράζουμε κάτι χωρίς να το δοκιμάσουμε. Ναι, το μπλουζάκι που σας κλείνει το μάτι από την κρεμάστρα κάνει μόνο 5 ευρώ με την έκπτωση, αλλά ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αν τελικά διαπιστώσετε ότι σας είναι λίγο μικρό ή λίγο μεγάλο, δε θα μπείτε ποτέ στον κόπο να επιστρέψετε στο κατάστημα για να το αλλάξετε. Πέντε ευρώ κάνουν επίσης και δύο καφέδες έξω με φίλους. Κρίμα δεν είναι;

* Χρυσός και απαράβατος κανόνας νούμερο δύο: ποτέ, μα ποτέ, δεν αγοράζουμε κάτι που (κατά βάθος ξέρουμε ότι) δεν πρόκειται να φορέσουμε, απλά και μόνο επειδή το βρήκαμε μισή τιμή. Δηλαδή, αν το στυλ σου είναι λίγο grunge, το μεταξωτό πουκάμισο που γλυκοκοιτάζεις δε θα ταιριάξει με τίποτα στη ντουλάπα σου. Αν οι δωδεκάποντες γόβες σου είναι τρόπος ζωής, οι «πάμφθηνες και γλυκύτατες» μπαλαρίνες που σκέφτεσαι να αγοράσεις θα περιμένουν τις Απόκριες που θα ντυθείς Μίνι Μάους για να βγουν από το κουτί τους. Δεν είναι πολύ λογικότερο να επενδύσεις τα χρήματα σε άλλο ένα ζευγάρι δωδεκάποντες γόβες;

* Είναι πάρα πολύ εύκολο –κι επίσης πάρα πολύ σύνηθες– να παρασυρθείτε από τις χαμηλές τιμές καταστημάτων όπως τα Zara, Bershka, H&M κλπ, και να απομακρυνθείτε εκ του ταμείου έχοντας φορτώσει την πιστωτική σας κάρτα με 200 ευρώ, κι έχοντας αποφύγει παρά τρίχα τον διάλογο «μα είχαν 10 ευρώ το ένα!» - «ναι, αλλά πήρατε 23» με την πωλήτρια. Γι’ αυτό, πριν ξεκινήσετε την βόλτα στα μαγαζιά, κάντε μια λίστα με τα ρούχα που θέλετε να αγοράσετε, και υποσχεθείτε –στον εαυτό σας, στην κολλητή σας, σε οποιονδήποτε μπορεί να σας συγκρατήσει– ότι δεν θα παρεκκλίνετε (πολύ) από αυτήν. Εν ανάγκη, αφήστε την πιστωτική κάρτα στο σπίτι.

* Αν το budget σας δεν «σηκώνει» καινούρια ρούχα, επενδύστε σε αξεσουάρ, που θα ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα σας χωρίς να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα. Μην περιοριστείτε στα μαζικής παραγωγής καταστήματα αξεσουάρ, που εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύματός τους από την Κίνα. Αναζητήστε χαμηλότερες τιμές και πρωτότυπες δημιουργίες σε bazaars όπως αυτό που φιλοξενεί το Booze Cooperativa το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιανουαρίου, και χώρους όπως το Whitebox της Πραξιτέλους που πωλούν χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ. Έξτρα μπόνους: θα τα φοράτε μόνο εσείς.

* Επενδύστε σε κλασικά κομμάτια –το τζιν με την τέλεια εφαρμογή, το μικρό μαύρο φόρεμα, το υφασμάτινο παντελόνι, το λευκό πουκάμισο είναι πάντα κλασικά κομμάτια– αντί για πρόσκαιρες μόδες που του χρόνου θα καταχωνιαστούν στα πιο ανήλιαγα βάθη της ντουλάπας σας. Όποια αγόρασε πριν από μερικά χρόνια ένα πανάκριβο «τσαλακωμένο πουκάμισο», το οποίο και προσπάθησε χωρίς επιτυχία να σιδερώσει όταν το κύμα παροξυσμού που είχε προκαλέσει καταλάγιασε, ξέρει πολύ καλά τι εννοούμε. Οι υπόλοιπες, απλά αφήστε κάτω το τζιν-κολλάν (επίσης γνωστό ως jegging) που μόλις ξεκρεμάσατε. Σε έξι μήνες από σήμερα θα μας ευγνωμονείτε.

* Εφαρμόστε τη συμβουλή που έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει η fashion editor του in2life: αφού δοκιμάσετε ένα ρούχο που σας ενθουσιάζει, αναζητήστε το στο online κατάστημα του εξωτερικού. Αν και μόνο αν δεν το βρείτε φθηνότερο εκεί (θυμηθείτε να υπολογίσετε και τα έξοδα αποστολής στην τελική τιμή) επιστρέψτε στο «φυσικό» κατάστημα και αγοράστε το.

* Μην επιβραβεύετε πρακτικές του τύπου «η νέα παραλαβή δεν έχει έκπτωση» ή «το -70% που γράφει η βιτρίνα αφορά προπέρσινα καλοκαιρινά φανελάκια, το τζιν που δοκιμάσατε έχει -20%». Δεν βοηθάτε την αγορά να κινηθεί, βοηθάτε κάποιον που επιχείρησε να σας εξαπατήσει να βγάλει τα σπασμένα μιας ολόκληρης σαιζόν εκμεταλλευόμενος την μαζική ψυχολογία των εκπτώσεων.

* Κι αν η ιδέα και μόνο των εκπτώσεων σας μελαγχολεί, γιατί πραγματικά δεν μπορείτε να διαθέσετε ούτε ευρώ για καινούρια ρούχα, αναζητήστε το πλησιέστερο ημερολογιακά Swap not Shop στην πόλη σας, μαζέψτε όλα τα ρούχα που δεν φοράτε πια και ανταλλάξτε τα με ολοκαίνουρια. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε –ή δεν διοργανώνονται ακόμη Swap not Shop events στην πόλη σας– οργανώστε εσείς με τις φίλες σας ένα μεγάλο πάρτι ανταλλαγής, ανακοινώστε το στα social networks, φροντίστε να ενημερώσει η καθεμία τις δικές της φίλες και συναδέλφους, κολλήστε αφίσες στη γειτονιά εν ανάγκη. Φτάνει να μαζευτεί κόσμος.

Στόχος #2: Το νεσεσέρ
*Το make up σε σκόνη έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το υγρό. Επιπλέον, εφαρμόζεται ευκολότερα, δε χρειάζεται να σπαταλήσετε δέκα λεπτά για να το απλώσετε, και δείχνει πολύ πιο φυσικό. Δοκιμάστε το Facefinity της Max Factor (21€) και θα μας θυμηθείτε.

* Η παλέτα σκιών θα σας εξοικονομήσει χώρο στο νεσεσέρ και την τσάντα, αν συνηθίζετε να παίρνετε τα καλλυντικά μαζί σας και να αλλάζετε μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δύσκολα θα «βγάλει» τα έξοδά της. Μπορεί να είναι οικονομικότερη από το να αγοράσετε, για παράδειγμα, πέντε διαφορετικές σκιές, αλλά πρώτον η ποσότητα των σκιών της είναι πολύ μικρότερη, και δεύτερον δύσκολα θα βρείτε μια παλέτα με πέντε διαφορετικές αποχρώσεις που θα φοράτε εξίσου. Πού καταλήγουμε λοιπόν; Ότι περισσότερο σας συμφέρει να αγοράσετε δύο διαφορετικές σκιές και να παίξετε με τις αποχρώσεις τους βρέχοντας το πινελάκι για να τις σκουρύνετε ή χρησιμοποιώντας το στεγνό για να έχετε φυσικό αποτέλεσμα.

* Αντισταθείτε στην παρόρμηση αγοράς της πεντηκοστής απόχρωσης κραγιόν, τουλάχιστον μέχρι να αναμείξετε τα υπολείμματα από τα παλιά κραγιόν που έχετε βαρεθεί και να σιγουρευτείτε ότι η νέα απόχρωση δεν καλύπτει την ανάγκη σας για ανανέωση. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόστε το κραγιόν χρησιμοποιώντας το ειδικό πινελάκι.

* Αν το budget σας δεν επιτρέπει και κραγιόν και gloss, προτιμήστε να αγοράσετε κραγιόν: είναι εντυπωσιακότερο, φεύγει δυσκολότερα και κρατάει πολύ περισσότερο από το lip gloss. Αν μάλιστα επιλέξετε ένα κρεμώδες, ή/ και ελαφρώς ιριδίζον κραγιόν, όπως το Colourglide Lip Colour της Body Shop (11€) ούτε που θα καταλάβετε την αγορά που στερηθήκατε.

* Αν το δέρμα σας δεν έχει ιδιαίτερες ατέλειες, που να χρειάζονται ειδική αγωγή, δεν χρειάζεστε επτά διαφορετικά προϊόντα για το καθημερινό σας ντεμακιγιάζ. Ένα γαλάκτωμα για πρόσωπο και μάτια που να ξεπλένεται με νερό είναι υπεραρκετό για τους περισσότερους τύπους επιδερμίδας. Δοκιμάστε το βιολογικό γαλάκτωμα καθαρισμού 3 σε 1 με πρωτεΐνες γάλακτος του Κορρέ (13,33€) και ξεχάστε για πάντα τα τρία βήματα καθαρισμού, τόνωσης και ενυδάτωσης και τα ξεχωριστά προϊόντα για πρόσωπο, μάτια και χείλη.

* Η κρέμα νύχτας ενδείκνυται μόνο για «σοβαρές» περιπτώσεις, όπως οι βαθιές ρυτίδες ή οι υπερβολικά ανοιχτοί πόροι. Αν δεν αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα, η κρέμα ημέρας σας φτάνει και περισσεύει.

* Ξέρετε τι είναι το «φαινόμενο της μάσκαρα»; Ορολογία του marketing, που περιγράφει την εκτίναξη των πωλήσεων προϊόντων τύπου μάσκαρα σε περιόδους ύφεσης. Το φαινόμενο εξηγείται εύκολα, με όρους ψυχολογίας: η αγορά ενός μικρού και φτηνού προϊόντος που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε εξισορροπεί στιγμιαία την έλλειψη που δημιουργεί το μηδαμινό έως ανύπαρκτο budget για «κανονικό» shopping. Όταν το πρόσκαιρο συναίσθημα παρέλθει, θα αγοράσετε μία ακόμη μάσκαρα, ή μια σκιά ή κάτι εξίσου φτηνό και περιττό. Αντισταθείτε. Εν ανάγκη, κάθε φορά που θα νιώθετε την παρόρμηση, ρίξτε τα χρήματα (ναι, αυτά τα 5 ευρώ που θα ξοδεύατε) σε έναν κουμπαρά, και στο τέλος του μήνα αγοράστε κάτι που πραγματικά θέλετε. Ένα μπλουζάκι ας πούμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v