Αγορά χρηματοκιβωτίου: Πού θα τα κρύψω;

Αναζητάτε ασφαλές καταφύγιο για τα μετρητά σας; Ξεχάστε τις επενδύσεις στο εξωτερικό ή το... πατροπαράδοτο στρώμα. Τα είδη, οι τιμές και οι προϋποθέσεις για επιτυχημένη αγορά χρηματοκιβωτίου.
Αγορά χρηματοκιβωτίου: Πού θα τα κρύψω;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Χρηματοκιβώτιο; Τι να το κάνω, τράπεζα είμαι; Μπορεί το χρηματοκιβώτιο να μην... αυγατίσει τα μετρητά σας, αλλά σίγουρα αποτελεί την ασφαλέστερη μετά(;) την τράπεζα εναλλακτική  για να τα προφυλάξετε από διάρρηξη ή πυρκαγιά.

Ξεχάστε τις κλασσικές κρυψώνες του στυλ «κάτω από το στρώμα», «στο συρτάρι με τα εσώρουχα» ή «στην κορυφή της ντουλάπας». Εκτός του ότι αυτές είναι το πρώτο μέρος που θα ψάξει καποιος, δεν παρέχουν καμία απολύτως προστασία στα μετρητά ή στα αντικείμενα αξίας σε περίπτωση πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Το χρηματοκιβώτιο δεν είναι σε καμία περίπτωση αναλώσιμο προϊόν και το πιο πιθανό είναι ότι θα το έχετε στο σπίτι για αρκετά χρόνια. Επομένως, πριν προβείτε στην αγορά οποιουδήποτε χρηματοκιβωτίου θα πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:

* Τι θέλετε να προστατέψετε (αρχεία, μετρητά, τιμαλφή κτλ.) και από τι (διάρρηξη, πλημμύρα, πυρκαγιά κτλ.); Υπάρχουν χρηματοκιβώτια σταθερά και ανθεκτικά στην διάρρηξη, τα οποία κατασκευάζονται σε διαφορετικά μεγέθη και προστατεύουν τα μετρητά και τα τιμαλφή από τη διάρρηξη παρέχοντας συνήθως στεγανότητα και πυροπροστασία, καθώς και χρηματοκιβώτια πυρκαγιάς για αρχεία ή ψηφιακές πληροφορίες, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύσουν πολύτιμα στοιχεία είτε προσωπικά, είτε υπολογιστών. Τέλος, υπάρχουν και τα χρηματοκιβώτια όπλων τα οποία προστατεύουν από κλοπή και πυρκαγιά.

* Πού θα τοποθετηθεί το χρηματοκιβώτιο; Αν χτίζετε σπίτι ή είστε διατεθειμένοι να προβείτε σε οικοδομικές εργασίες, τότε καλύτερα θα ήταν να επιλέξετε ένα εντοιχιζόμενο χρηματοκιβώτιο, ενώ αν θέλετε γρήγορη και εύκολη τοποθέτηση τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα επιτοίχιο χρηματοκιβώτιο με μεγαλύτερο βάθος συγκριτικά με το εντοιχιζόμενο. Τα τελευταία τοποθετούνται συνήθως μέσα σε ντουλάπες, πατάρια ή οπουδήποτε μπορούν να στηριχτούν εσωτερικά με μπουλόνια ασφαλείας.

* Ποιος θα είναι ο όγκος των αντικειμένων αξίας που θέλετε να φυλάξετε; Καλό θα ήταν να αγοράσετε ένα χρηματοκιβώτιο λίγο μεγαλύτερο από τις σημερινές σας ανάγκες, γιατί είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να το χρησιμοποιήσετε για να αποθηκεύσετε και επιπλέον αντικείμενα

* Πώς θα κλειδώνει; Εδώ έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε κλειδί, ηλεκτρονικό συνδυασμό, μηχανικό συνδυασμό ή και συνδυασμούς των... συνδυασμών, όπως παραδείγματος χάρη κλειδί και συνδυασμό. Η επιλογή ηλεκτρονικού συνδυασμού θεωρείται και η πιο ασφαλής, μιας και δεν θα χρειάζεται να έχετε πάντα μαζί σας το κλειδί ή να φοβάστε μήπως το χάσετε ή σας το κλέψουν.

Αφού απαντήσετε στις παραπάνω διευκρινιστικές ερωτήσεις, τότε μπορείτε πλέον να επιλέξετε το χρηματοκιβώτιο που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Στην Secudoor βρήκαμε πυρασφαλή και αντικλεπτικά χρηματοκιβώτια με τιμές που ξεκινούν από 310€ (διαστάσεις 320mm x 435mm x 380mm, 30 λεπτά πυρασφάλεια για έγγραφα, αποσπώμενο ράφι και πιστοποιημένη κλειδαριά ασφαλείας Secu, βάρους 44 κιλών) και φτάνουν μέχρι και τα 664€ (560mm x 495mm x 445mm, ηλεκτρονικό συνδυασμό Secutronic, σύνθετο μονωτικό στην πόρτα για προστασία από την θερμότητα, βάρους 77 κιλών).

Επίσης, επιτοίχια χρηματοκιβώτια που ξεκινούν από 52,64€ (170mm x 230mm x 170mm, εξάδισκη κλειδαριά ασφαλείας, εσωτερικούς μεντεσέδες, θωράκιση σώματος 4 χιλιοστών και βάρος 6 κιλά) και φτάνουν μέχρι τα 477€ (διαστάσεις 580mmx380mmx330mm, μασίφ χρωμιωμένες μπάρες κλειδώματος, ηλεκτρονικός συνδυασμός με ηχητικά και οπτικά σήματα, οικονομία κυκλώματος και βάρος 61,6 κιλά) και εντοιχιζόμενα χρηματοκιβώτια με 150€ ( διαστάσεις 230mm x 350mm x 150mm, ηλεκτρονικό συνδυασμό, κωδικό πασπαρτού, οθόνη υγρών κρυστάλλων, βάρους 10 κιλών).

Τέλος, βρήκαμε χρηματοκιβώτιο όπλων του ιταλικού οίκου Domus με 270€ με διαστάσεις 1380mm x 315mm x 205mm, συνεχόμενη διπλή συγκόλληση, εσωτερική βάση για τις κάννες, χωρητικότητας μέχρι τριών όπλων και βάρους 44 κιλών και ξύλινο χρηματοκιβώτιο όπλων με θώρακα ελάσματος πάχους 8 χιλιοστών, διαστάσεις 1600mm x 650mm x 450mm, ξύλινη διαμόρφωση στην πλάτη για στήριξη των όπλων, κλειδάριθμο ασφαλείας 1.000.000 κωδικών και κλειδαριά ασφαλείας ευρωπαϊκής προέλευσης (τιμή: 1.316€)

Στο κατάστημα Alimos Key Service, βρήκαμε εντοιχιζόμενα χρηματοκιβώτια με ενισχυμένους ατσάλινους πείρους, προστασία της κλειδαριάς με πλάκα μαγγανίου και μηχανικό κωδικό 1.440.000 δυνατών συνδυασμών σε τιμές που ξεκινούν από 93€ και αυξάνονται ανάλογα με το μέγεθος του χρηματοκιβωτίου, φτάνοντας μέχρι και τα 259€ για ένα χρηματοκιβώτιο διαστάσεων 42 x 48 x 28 εκατοστών.
 
Ακόμα, επιδαπέδια χρηματοκιβώτια με εσωτερική στήριξη από μπουλόνια ασφαλείας, ψηφιακό και μηχανικό κωδικό 10 δισεκατομμυρίων δυνατών συνδυασμών και επινικελωμένους ατσάλινους πύρους 22 χιλιοστών με τιμές που ξεκινούν από 219€ για διαστάσεις 35 x 22 x 30 εκατοστών και φτάνουν μέχρι τα 438€ για διαστάσεις 43 x 61 x 40 εκατοστά. Οι αντίστοιχες τιμές με ηλεκτρονικό κωδικό κυμαίνονται από 320€ μέχρι 584€, ενώ το κατάστημα διαθέτει και βιομετρικό χρηματοκιβώτιο με δακτυλικό αποτύπωμα στην τιμή των 338€. Δείτε όλα τα χρηματοκιβώτια εδώ.

Στο κατάστημα Ρυθμός, βρήκαμε χρηματοκιβώτια προστασίας λογισμικού του γερμανικού οίκου Burg-Wächter με πυροπροστασία, προστασία από πτώση, ενίσχυση πόρτας με S.M. Steel σε τιμές που ξεκινάνε από 86€ και αυξάνονται ανάλογα με τις διαστάσεις . Επίσης, εντοιχιζόμενα χρηματοκιβώτια Domus Ideal με μασίφ χρωμιωμένες μπάρες κλειδώματος από ατσάλι διαμέτρου 22 χιλιοστών, εσωτερικούς χαλύβδινους μεντεσέδες με βάσεις από μπρούτζινα κουζινέτα, αντιδιατρητική ασπίδα προστασία μαγγανίου για τον μηχανισμό της κλειδαριάς και εσωτερικά ράφια με τιμές που ξεκινάνε από 89€ (διαστάσεις 200x300x200 εκατοστά, βάρος 10.5 κιλά) και φτάνουν μέχρι τα 188€ (διαστάσεις 520x360x220 εκατοστά, βάρος 29,2 κιλά).

Τέλος, χρηματοκιβώτια όπλων Ranger 1/8 στις τιμές των 1890€ (1846x641x554 εκατοστά, 265 κιλών, δεκάδισκη κλειδαριά υψηλής ασφαλείας, διπλά τοιχώματα στην πόρτα και το σώμα, σύστημα επιπλέον κλειδώματος με δύο ανεξάρτητες μπάρες, το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση διάρρηξης, χωρητικότητα 8 όπλων) και με 2.050€ (ίδιες διαστάσεις με το παραπάνω, με επιπλέον εξελιγμένη ηλεκτρονική και φυσική ασφάλεια, αδιάβροχο πληκτρολόγιο, εξωτερική τροφοδοσία με μπαταρίες, εσωτερικό ρολόι για προγραμματιζόμενη διαβαθμισμένη πρόσβαση, δυνατότητα εισαγωγής κωδικού και αρκετές επιπλέον δυνατότητες).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v