Vintage shopping στην Αθήνα: Πού, πόσο και… γιατί

Όταν οι ρομαντικοί τύποι αυτής της πόλης θέλουν να ντυθούν, σπεύδουν σε αυτά τα μικρά σχεδόν κρυμμένα μαγαζάκια και ξεθάβουν πραγματικούς στιλιστικούς θησαυρούς. Τους ακολουθήσαμε και φορέσαμε… την εποχή που δεν ζήσαμε.
Vintage shopping στην Αθήνα: Πού, πόσο και… γιατί
της Έλενας Μπούλια
φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου
 

Η εντύπωση που έχει κάποιος όταν δεν το έχει πολυψάξει για τα vintage ρούχα και αξεσουάρ είναι ότι πρόκειται για σκουπίδια. Για παλιά, φθαρμένα, βρώμικα αντικείμενα που φορούν όσοι απλά δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν κάτι καινούργιο. Για να μην παρεξηγηθώ, την ίδια εντύπωση είχα και εγώ μέχρι να βρεθώ στο Λονδίνο και να εκπλαγώ από το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης της χώρας, το Topshop, το οποίο έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα, είχε ξεχωριστό τμήμα vintage, στο οποίο έδιναν μάχες οι νεαρές Αγγλιδούλες προκειμένου να διεκδικήσουν ένα ζευγάρι γόβες Dior της δεκαετίας του ’50 ή μία αυθεντική δερμάτινη τσάντα Chanel που θα μπορούσε να κρατάει η Jackie O.

Σύντομα ανακάλυψα, παρέα με πολύ πιο μυημένη στο vintage shopping πρώην συμφοιτήτρια, ότι η βρετανική πρωτεύουσα βρίθει τέτοιων μαγαζιών, τα οποία χαίρουν της εκτίμησης όχι μόνο του νεανικού και με περιορισμένο budget κοινού, αλλά και της πλουσιότερης, αν και εναλλακτικής, αφρόκρεμας. Και ακόμα πιο σύντομα απέκτησα το πρώτο μου vintage φόρεμα, το οποίο «ζήλεψαν» ακόμα και οι πιο καλοντυμένες Αθηναίες φίλες μου. Μου κόστισε γύρω στις 25 λίρες και περί την μιάμιση ώρα ψαξίματος σε ένα μικρό, χαμηλοτάβανο υπόγειο με αδιανόητα στριμωγμένες κρεμάστρες, το οποίο μύριζε περίεργα. Πραγματικό κυνήγι θησαυρού, δηλαδή.

Για να σας βάλω λίγο περισσότερο στο πνεύμα, ας ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς σημαίνει vintage: Ο όρος ουσιαστικά αναφέρεται σε καινούργια ή μεταχειρισμένα είδη, τα οποία δημιουργήθηκαν σε περασμένες εποχές. Λίγο πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα ρούχα που δημιουργήθηκαν πριν την δεκαετία του 1920, αυτά αναφέρονται ως αντίκες, ενώ όσα δημιουργήθηκαν μεταξύ των δεκαετιών 1920 και 1980 θεωρούνται vintage. Ρετρό (από το retrospective = αναδρομικό), από την άλλη, ονομάζεται ένα ρούχο που μιμείται το στιλ μιας παλαιότερης εποχής.

Και πράγματι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα vintage ρούχα είναι ήδη φορεμένα και πιθανότατα φθαρμένα, αλλά υπάρχει περίπτωση να βρει κανείς και αρκετά που δεν είναι. Σε αυτήν την περίπτωση, ειδικά αν το μη φορεμένο αυτό ρούχο έχει ακόμα πάνω την επώνυμη ταμπελίτσα του, μιλάμε για πραγματικό θησαυρό, ο οποίος δικαιολογεί απόλυτα την συνήθως τσιμπημένη τιμή του.

Γιατί vintage;
Στο εξωτερικό, και δη στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, υπήρχει ανέκαθεν ιδιαίτερη συμπάθεια στα παλιά ή από «δεύτερο χέρι» είδη, κάτι που στην Ελλάδα ισχύει ίσως μόνο για τα έπιπλα –για τους περισσότερους νεοέλληνες το second hand ρούχο μοιάζει ανήκουστο. Μέσα στην δεκαετία του 1990 η ζήτηση και η αποδοχή των vintage ρούχων στο εξωτερικό έγινε ακόμα πιο έντονη, ειδικά όταν είδαμε να τα προτιμούν fashion-gurus celebrities, όπως η Julia Roberts, η Chloe Sevigny και η Kate Moss (στην φωτογραφία η Moss φοράει vintage Christian Dior).

Ταυτόχρονα, την ίδια εποχή ξεκίνησε -στο εξωτερικό πάντα- η εφαρμογή της οικολογικής συνείδησης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να προτιμούν να ξαναχρησιμοποιούν, να επιδιορθώνουν και να ανακυκλώνουν ουσιαστικά ένα παλιό ρούχο, από το να το πετάξουν και να αγοράσουν καινούρια. Η τάση συνέπεσε με την επανεμφάνιση της υπο-κουλτούρας των «ροκαμπίλι» και των «μοντάδων», οι οποίοι αναζητούσαν απεγνωσμένα παλιάς εποχής ρούχα, και κάπως έτσι τα καταστήματα με vintage ρούχα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.

Το να επιλέξει, ωστόσο, κανείς να φορά μεταξύ άλλων και vintage κομμάτια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι «την είδε» οικολόγος ή «ροκαμπιλάς». Μπορεί απλά να είναι λάτρης του μοναδικού, αυτού που δύσκολα θα δει να φορά κάποιος άλλος, ή νοσταλγός μιας εποχής του παρελθόντος που ίσως να του ταίριαζε καλύτερα. Μπορεί ακόμα να έχει πάθος με το στιλ ενός συγκεκριμένου σχεδιαστή και να ονειρεύεται να αποκτήσει, έστω και μουσειακά, όσο περισσότερα ρούχα του γίνεται. Οι σχεδιαστές που πιθανόν αναζητά περισσότερο ο έμπειρος αυτός καταναλωτής είναι οι Coco Chanel, Paul Poiret, Mariano Fortuny, Elsa Schiaparelli, Madeleine Vionnet, Jeanne Lanvin, Christian Dior, Hubert de Givenchy κ.α.

Οι φανατικοί των μεταχειρισμένων ρούχων, επίσης, έχουν κι άλλα επιχειρήματα. Ότι, για παράδειγμα, τα περισσότερα vintage ρούχα έχουν συνήθως εξαιρετική ποιότητα -κάτι που μάλλον ισχύει αν σκεφτεί κανείς πόσα χρόνια επιβιώνουν-, ή ότι πωλούνται σε πολύ καλές τιμές. Ενώ η ίδια η διαδικασία του shopping σε ένα τέτοιο μαγαζί είναι από μόνη της δελεαστική. Σκεφτείτε το: Είναι όπως όταν ήμασταν μικροί και ψάχναμε σε παλιά ντουλάπια και σεντούκια του παππού και της γιαγιάς. Εκεί ανακαλύπταμε ρούχα, περίεργα αντικείμενα, φωτογραφίες… Και όλα είχαν να πουν μια ιστορία, την οποία με χαρά μας αφηγούνταν οι παππούδες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τα καταστήματα αυτά, με την διαφορά ότι συνήθως οι ιδιοκτήτες σε αφήνουν στην ησυχία σου -εκτός κι αν τους ζητήσεις εσύ βοήθεια- να ψαχουλέψεις, να δοκιμάσεις και γενικώς να περάσεις λίγο χρόνο ταξιδεύοντας νοερά στο παρελθόν.

Vintage shopping στην Ελλάδα
Για να είμαι ειλικρινής, όταν ξεκίνησα το ρεπορτάζ για τα vintage μαγαζιά στην Αθήνα, ήμουν προετοιμασμένη για το χειρότερο. Είχα στο μυαλό μου κάποια μαγαζάκια στο Μοναστηράκι και στην Αθηνάς όπου η κάθε παλιατζούρα βαφτίζεται vintage και κοστίζει υπερβολικά. Βρήκα, όμως, και μερικά πραγματικά βεστιάρια, τα οποία σας προτείνω ανεπιφύλακτα, με ρούχα και κοσμήματα ακόμα και από την βικτωριανή εποχή, σε αρκετά καλή κατάσταση και σε άκρως προσιτές τιμές.

Πριν από αυτό, όμως, χρήσιμο είναι αν δεν είμαστε παιδευμένοι σε μία τέτοιου τύπου αγορά να γνωρίζουμε μερικά πράγματα. Κατ'αρχήν μην προτιμάτε ρούχα που είναι σε πολύ κακή κατάσταση, όσο… αξιολάτρευτα κι αν είναι γιατί πιθανότατα δεν θα διορθώνονται χωρίς να χαλάσουν τελείως. Εκτός κι αν σκοπεύετε να τα κάνετε συλλογή, οπότε δεν σας πειράζει. Ακόμα, επειδή δύσκολα κανείς βρίσκει σε ελληνικό vintage shop ρούχο που να είναι και μάρκα και εύκολο να φορεθεί και σε άριστη κατάσταση και στο νούμερό του και σε καλή τιμή, είναι προτιμότερο να ψάχνετε βάσει του τι σας πάει, κυρίως τι ταιριάζει στον σωματότυπό σας. Τέλος, δώστε έμφαση στα αξεσουάρ και σε ρούχα που μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με την σύγχρονη γκαρνταρόμπα σας. Μία vintage ζώνη, για παράδειγμα, μπορεί να εκτινάξει ένα απλό, μακό φόρεμα από τα H&M. Σε κάθε περίπτωση, πάρτε μαζί σας κάποια φίλη (ή φίλο) ή τη μαμά σας πριν πάτε να ψωνίσετε, για να έχετε και μία δεύτερη γνώμη για το αν κάτι σας πάει ή όχι. Γιατί, κακά τα ψέματα, με την τεράστια ποικιλία που διατίθεται, δεν είναι εύκολο να ντυθείς σωστά με vintage αν δεν έχεις υπέρμετρη αίσθηση του στιλ –δεν θες να ρισκάρεις να μοιάζεις με καρνάβαλο.

Πού αξίζει να πάμε για να ψωνίσουμε καλά μεταχειρισμένα στην Αθήνα:
- Le Streghe Son Tornate (Χάρητος 9, Κολωνάκι, τηλ. 210 7212581): Με μεγάλη μου απογοήτευση έμαθα από την ιδιοκτήτριά του ότι το Le Streghe ότι μετά από μια δεκαετία περίπου λειτουργίας αναγκάζεται σε λίγο καιρό να κλείσει, οπότε τρέξτε τώρα που προλαβαίνετε. Το εννοώ. Είναι σίγουρα το πιο «κυριλέ» vintage shop που υπάρχει στην Αθήνα με ρούχα στην πλειοψηφία τους επώνυμα, κάποια ελαφρώς και άλλα καθόλου μεταχειρισμένα, ενώ διαθέτει και μία πλούσια συλλογή σε έθνικ κομμάτια. Από τιμές; Γύρω στα 50 ευρώ για τις περισσότερες φούστες, γύρω στα 70 ευρώ για τα φορέματα και γύρω στα 20 ευρώ για τα πουκάμισα. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποια πιο ακριβά ρούχα-μάρκες, πραγματικά ιδιαίτερα και σε άριστη κατάσταση, όπως π.χ. ένα κεντημένο με αληθινές πέρλες μπολερό Moschino που είχε γύρω στα 240 ευρώ (δείτε στο Photo Gallery).
- Αμερικάνικη Αγορά (Αθηνάς 30, Αθήνα, τηλ. 210 3217876):
Βρίσκεται στο κτίριο πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής και διαθέτει ανδρικά στον 1ο όροφο και γυναικεία – παιδικά στον 2ο. Εκεί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε καπαρντίνες, παλτό αλλά και γούνες, καθώς και σε αξεσουάρ (καπέλα και τσάντες), ενώ δεν είναι απίθανο να ανακαλύψετε κάποια μοναδική βραδινή τουαλέτα. Οι τιμές είναι σχετικά τσιμπημένες αλλά δικαιολογούνται από το γεγονός ότι τα άριστης κατάστασης ρούχα έρχονται στην πλειοψηφία τους από το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη και ανανεώνονται τακτικά.
- Yesterday’s Bread (Καλλιδρομίου 87-89, Εξάρχεια, τηλ. 210 8811233): Από τα πιο δημοφιλή “vintagάδικα” της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί λίγα συγκριτικά με άλλα χρόνια, κι αυτό χάρη στις πολύ τακτικές ανανεώσεις του εμπορεύματος. Τα ρούχα έρχονται στην πλειοψηφία τους από την Ολλανδία και τις Κάτω Χώρες και αν δεν πουληθούν εγκαίρως βγαίνουν σε προσφορά, με ακόμα χαμηλότερες τιμές. Εκεί είδα υπέροχα φορέματα της δεκαετίας του ’60 και ’70 (σε τιμές περί τα 20 – 30 ευρώ), αμέτρητα αξεσουάρ (καπέλα, παπούτσια και κοσμήματα με 5 έως 15 ευρώ), καθώς και άπειρα πουλόβερ, σακάκια και παντελόνια τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες, σε εξίσου καλές τιμές (δείτε στο Photo Gallery).
- Bubbles clothes club-shop (Αγίου Γεωργίου 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6827550 και αλλού –δείτε στο site): Ίσως όχι το vintage shop με τα πολύ παλιά ρούχα που φαντάζεται κανείς, αλλά με επώνυμα ρούχα (όπως Tommy Hilfiger, Dolce & Gabbana, Seven, Pinko, Tods, DKNY, Joop Jeans, Quicksilver κ.λ.π.) από περασμένες συλλογές, ελαφρώς ή και καθόλου μεταχειρισμένα -μπορεί π.χ. να έχουν φορεθεί μόνο από μοντέλα σε δειγματισμούς επιδείξεων και φωτογραφήσεων), και σε τιμές από 5 έως 50 ευρώ στην πλειοψηφία τους. Το εμπόρευμα ανανεώνεται κάθε εδβομάδα και τα μέλη του Bubbles Club έχουν την ευκαιρία να το δουν και να το αγοράσουν πρώτα. Μπορείτε να ψωνίσετε και κάποια ρούχα από το Bubbles on-line.
- Troc (Δημ. Σούτσου 39, Πλατεία Μαβίλη, τηλ. 210 6442520): Ίσως το πλέον αυθεντικό vintage shop της Αθήνας. Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού λειτουργεί εδώ και 30 περίπου χρόνια. Εδώ θα βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα. Από υπέροχα κοσμήματα εποχής μέχρι βικτωριανά δαντελωτά πουκάμισα, από παραδοσιακές ελληνικές στολές μέχρι σύγχρονα ρούχα (τύπου Gap και Attrativo σε πολύ χαμηλές τιμές), από τουαλέτες, φούστες και πουκάμισα της δεκαετίες του ’20 και του ’30 μέχρι υπέροχες τσάντες από φίδι και κροκόδειλο (γύρω στα 100 ευρώ αυτές όπως μάθαμε). Θα βρείτε ακόμα αξεσουάρ για το σπίτι και το μπουντουάρ σας (π.χ. μικρούς καθρέφτες χειρός), λαμπατέρ και μικρά χαλάκια και μία μεγάλη συλλογή από καπέλα και φο μπιζού. Η κ. Βασιλική δεν θα σας ενοχλήσει ούτε λεπτό καθώς θα ψάχνετε, ενώ είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την τιμή αν θέλετε πολύ κάτι. Ακόμα στο συγκεκριμένο κατάστημα μπορείτε να απευθυνθείτε στην περίπτωση που θέλετε να πουλήσετε κάποιο παλιό σας ρούχο ή αξεσουάρ (δείτε στο Photo Gallery).

Τέλος, κάποια μαγαζάκια με παλιά και μεταχειρισμένα ρούχα θα βρείτε στο Μοναστηράκι, γύρω από τον σταθμό και στην περιοχή του Ψυρρή, αλλά για την ποιότητα, την ποικιλία και τις τιμές τους δεν μπορώ να σας εγγυηθώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v