Leju Designs: Η οικολογία της μόδας

Ένας μοναδικός καρπός του Αμαζονίου επιστρατεύεται για να διασώσει τα τροπικά δάση, να σταματήσει την εμπορία ελεφαντόδοντου και να δημιουργήσει υπέροχα κοσμήματα, γεμάτα χρώμα, φαντασία και... οικολογική συνείδηση.
Leju Designs: Η οικολογία της μόδας
Είμαστε όλοι καχύποπτοι απέναντι στην τάση των τελευταίων χρόνων, που θέλει τη μόδα εν γένει –τη βιομηχανία, τους θιασώτες της, τα υλικά, τις καμπάνιες κοινωνικής ευθύνης– να πιστεύει, να εφαρμόζει και να διακηρύσσει τις αρχές της οικολογίας. Η στροφή από τις αληθινές γούνες των 70s και των 80s στην «πιο οικολογική δε γίνεται» συνείδηση παραήταν απότομη για να μην είναι ύποπτη.

Δεν μπορούμε, όμως, και να μη χαρούμε όταν βλέπουμε αυθεντικές προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος σε ένα χώρο που –δικαίως;– θεωρείται κατεξοχήν αυτάρεσκος και εγωκεντρικός. Πολύ πέρα από μεγαλόστομες καμπάνιες και αμφίβολα «ποσοστά επί των εσόδων» που διατίθενται για καλούς σκοπούς, τα κοσμήματα Leju Designs φτιάχνονται εξολοκλήρου από φυτικό ελαφαντόδοντο, το μοναδικό 100% αειφόρο εναλλακτικό του ελεφαντοστού, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια κατάργησης της θανάτωσης των συμπαθέστατων τετράποδων για τα δόντια τους.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ολλανδής σχεδιάστριας κοσμημάτων Lenny Trines και του Κολομβιανού επιχειρηματία Juan Munoz, τα Leju αντλούν τα σχέδιά τους από τα χρώματα, τα σχήματα και την ενέργεια των δασών του Αμαζονίου. Ταξιδεύοντας για οκτώ εβδομάδες στα χωριά του, η Trines ανακάλυψε το φυτικό ελεφαντοστό και εμπνεύστηκε τη δημιουργία των κοσμημάτων της.

Το φυτικό ελεφαντοστό είναι ο σπόρος ενός φοίνικα του Αμαζονίου που λέγεται Hyphaene Phytelephas. Το χρώμα και η υφή του μοιάζουν εκπληκτικά με εκείνα του γνωστού μας ελεφαντόδοντου, ενώ η χρήση του στηρίζει την οικονομία των τοπικών κοινοτήτων και συμβάλλει στη διάσωση των τροπικών δασών, που αν το εμπόριο του νέου υλικού επεκταθεί δε θα κόβονται για να γίνουν αγροκτήματα, και των ελεφάντων, που δε θα σκοτώνονται για τους χαυλιόδοντές τους.

Το φυτικό ελεφαντοστό πρέπει να αφεθεί να στεγνώσει φυσικά για να αποκτήσει τη χαρακτηριστική σκληρότητά του και να γίνει επεξεργάσιμο. Έτσι, όσο παλαιότερος είναι ο σπόρος τόσο πιο πολύτιμος για τη δημιουργία κοσμημάτων.

Τα Leju Designs δημιουργούνται από υψηλής ποιότητας φυτικό ελεφαντοστό και άλλους τροπικούς σπόρους. Όλα τα κοσμήματα κατασκευάζονται στο εργαστήριο των δύο σχεδιαστών στο Λονδίνο, ώστε να διασφαλίζεται η μοναδικότητα του κάθε κομματιού.

Βραχιόλια, σκουλαρίκια, κολιέ, δαχτυλίδια και μπρελόκ γεμάτα χρώμα και φαντασία, συνθέτουν δύο συλλογές, μία φθινοπωρινή – χειμερινή και μία ανοιξιάτικη. Σε κάποια σχέδια οι καρποί του Αμαζονίου παντρεύονται με ασήμι και ημιπολύτιμες πέτρες, ενώ σε κάποια άλλα η μοναδικότητά τους αφήνεται να αναδειχθεί χωρίς συναγωνιστές. Αυτά τα δεύτερα είναι που εντυπωσιάζουν περισσότερο.

Τα Leju Designs μπορείτε να τα αγοράσετε online από το επίσημο site τους. Οι τιμές τους είναι ελκυστικότατες: τα σκουλαρίκια ξεκινούν από 25 λίρες, ήτοι περί τα 27 ευρώ, τα βραχιόλια θα σας κοστίσουν κατά μέσο όρο 30 λίρες ή 33 ευρώ το ένα, ενώ τα κολιέ ξεκινούν από 40 λίρες, ή 44 ευρώ.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v