Εξοπλισμός camping: Σκηνο-θετώντας το φετινό καλοκαίρι

Ύπνος κάτω από τα αστέρια, με την αύρα της θάλασσας να μας γαργαλά τα ρουθούνια, με την δροσιά των δέντρων να μας χαλαρώνει. Camping σημαίνει επιστροφή στην φύση, όχι όμως και στην ταλαιπωρία. Γι'αυτό εξοπλιζόμαστε σωστά, οικονομικά και έξυπνα.
Εξοπλισμός camping: Σκηνο-θετώντας το φετινό καλοκαίρι
της Έλενας Μπούλια

Πριν μερικά χρόνια η ιδέα και μόνο του κάμπινγκ μου φαινόταν τρομακτική. Φανταζόμουν έντομα και σκαθάρια να περπατάνε στα πόδια μου, παντελή έλλειψη καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους (έχω και ένα θέμα με την καθαριότητα), άβολο ύπνο, ζέστη, λάσπες, μηδενικές ιδιωτικές στιγμές… Όλα αυτά μέχρι που η οικονομική κρίση χτύπησε και την δική μου τσέπη και ξαφνικά τα 15 ευρώ το άτομο την ημέρα για διακοπές πάνω στην θάλασσα μου φάνταζαν ως το καλύτερο deal ever. Ως πρωτάρα, βέβαια, στις… extreme holidays δεν μπορούσα παρά να θέσω στην παρέα τους όρους μου: Ήθελα μεγάλη σκηνή, αναπαυτικό στρώμα, κρύο πόσιμο νερό (αν μη τι άλλο), αντικουνουπικά, καθαριότητα και πολλή, πολλή υπομονή για την γκρίνια που θα άκουγαν όταν κάτι δεν θα πήγαινε καλά.

Γέλασαν μαζί μου αλλά έδειξαν κατανόηση και επέλεξαν ένα από τα πιο οργανωμένα κάμπινγκ της Ελλάδας, με σκοπό η πρώτη μου φορά να είναι όσο λιγότερο επίπονη. Και με κάποια δόση δισταγμού πάντα δέχτηκα. Εξοπλίστηκα με ό,τι καθαριστικό και απολυμαντικό μπορείτε να φανταστείτε, με φιδάκια για τα κουνούπια και φάκες για τα ποντίκια (εκεί ήταν που άκουσα το μεγαλύτερο δούλεμα), χαρτιά τουαλέτας, σεντόνια, μαξιλάρια, κουβέρτες και μια και δυο βρέθηκα να στήνω σκηνή (πολύ πιο εύκολο απ’όσο το φανταζόμουν). Δεν θα μακρηγορήσω. Τον ύπνο που έκανα το πρώτο βράδυ στην σκηνή, δεν τον έχω κάνει ούτε στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο. Και όταν το πρωί έβαλα απλά το μαγιό μου και βούτηξα στην θάλασσα, ένιωσα ότι βρίσκομαι στο πιο εξωτικό resort.

Πώς άντεξε ένα τόσο μυγιάγγιχτο άτομο σαν εμένα τις υπόλοιπες μέρες στο κάμπινγκ; Οργάνωση, αγαπητοί μου, οργάνωση. Και εξαιρετικός εξοπλισμός, έτσι ώστε να μην μου λείπει τίποτα. Οι fan του αθλήματος θα καταλάβουν τι εννοώ. Οι υπόλοιποι από εσάς που ακόμα το σκέφτεστε, απλά ακολουθήστε τον παρακάτω «οδηγό επιβίωσης στο camping», με τα άκρως και τα λιγότερο απαραίτητα που θα χρειαστείτε, και σας υπόσχομαι τις καλύτερες διακοπές της ζωής σας. Έχουμε και λέμε:

Σκηνή: Σκηνές θα βρείτε παντού, από τα καταστήματα με τα εποχιακά ήδη μέχρι το σούπερ μάρκετ. Και η αλήθεια είναι ότι όλες λίγο-πολύ κάνουν την δουλειά τους. Σημαντικό, ωστόσο, στοιχείο της σκηνής σας -αν δεν θέλετε να βράσετε από την ζέστη- είναι να έχει δύο εισόδους με σίτα απαραιτήτως, ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Αν, ωστόσο, ψάχνετε κάτι πιο ποιοτικό που να σας κρατήσει μερικές σεζόν παραπάνω, σας προτείνουμε την (δοκιμασμένη) σκηνή Hupa 2 από το www.dimitriadis.gr. Η σκηνή είναι για 4-5 άτομα αλλά προτιμήστε την ακόμα κι είστε δύο για να αισθάνεστε πιο άνετα. Οι διαστάσεις της είναι 240 x 210 x 160 cm, διαθέτει 2 εύχρηστες εξωτερικές μπανέλες από fiber glass αλλά και σχοινάκια για να στερεώνεται -εν ανάγκη- στο έδαφος.
Η τιμή της είναι 26,50 ευρώ και μπορείτε να την αγοράσετε on-line από εδώ.

Δάπεδο σκηνής: Το αξεσουάρ απευθύνεται στους υπερβολικούς, όπως εγώ. Αν το σκεφτείτε όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο: αφενός προστατεύει τον πάτο της σκηνής από πιθανό σκίσιμο, αφετέρου την διατηρεί καθαρή από κάτω, ώστε όταν την διπλώσετε να μην γεμίσει το τσαντάκι της φύλλα και χώματα. Βρήκαμε το συγκεκριμένο στο www.on-holidays.gr, και μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει και ως τέντα με κρίκους περιμετρικά. Οι διαστάσεις του είναι 2 x 3 m και διατίθεται σε μπλε χρώμα.
Η τιμή του δαπέδου είναι 6,80 ευρώ και μπορείτε να το αγοράσετε on-line από εδώ.

Υπνόσακος: Για ζεστό αλλά όχι καυτό ύπνο, και αν θέλετε να αποφύγετε τα σεντόνια και τα κουβερτάκια στην σκηνή, ο υπνόσακος κάνει μια χαρά την δουλειά του. Μπαίνετε μέσα, τον κουμπώνετε και είστε έτοιμοι για όνειρα γλυκά. Σαν το νεογνό στο κουκούλι του. Επιλέξαμε έναν ατομικό υπνόσακο από το www.dimitriadis.gr με διαστάσεις (190 + 30) x 75 cm, και εσωτερικό ύφασμα από polycotton (polyester 90% - cotton 10%).
Η τιμή του είναι 16,50 ευρώ και μπορείτε να τον αγοράσετε on-line από εδώ.


Στρώμα αέρος: Για εσάς που θέλετε να κάνετε ύπνο… βασιλικό, η καλύτερη λύση είναι ένα καλό φουσκωτό στρώμα. Και όταν λέω καλό, εννοώ ένα που να μην έχει ραβδώσεις (όπως το στρώμα θαλάσσης) αλλά καρό κυψέλες, για να είναι πιο αναπαυτικό. Το μέγεθος παίζει, επίσης, τον ρόλο του. Αν είστε δύο λεπτά άτομα θα βολευτείτε μια χαρά με το διπλό στρώμα Outwell Excellent της φωτογραφίας που βρήκαμε στο www.on-holidays.gr, το οποίο είναι ιδανικό και για το camping αλλά και για το σπίτι αν θέλετε να φιλοξενήσετε κάποιον. Είναι φτιαγμένο από ανθεκτικό PVC, διαθέτει σταθεροποιητή άκρων περιμετρικά και ενισχυμένες κολώνες για την αποφυγή μετατόπισης του αέρα, ενώ οι διαστάσεις του είναι 205 x 135 + 30h cm. (Δύο πιο εύσωμα άτομα θα χρειαστούν ένα υπέρδιπλο στρώμα).
Η τιμή του είναι 47,90 ευρώ και μπορείτε να το αγοράσετε on-line από εδώ.
* Αξίζει εδώ να συμπληρώσουμε ότι, εκτός αν το κάμπινγκ στο οποίο θα πάτε είναι καλά οργανωμένο και διαθέτει κομπρεσέρ για φούσκωμα στρωμάτων, θα χρειαστείτε μία τρόμπα (κατά προτίμηση ποδός) που θα σας κοστίσει από 8 έως 18 ευρώ –μπορείτε να δείτε κάποιες εδώ).

Πτυσσόμενα καρεκλάκια και τραπεζάκι: Για το «σαλόνι» σας, τώρα εκτός σκηνής, θα χρειαστείτε κάποια πτυσσόμενα έπιπλα. Κάποιοι το θεωρούν υπερβολή και βολεύονται πάνω σε μία ψάθα ή πετσέτα, ή και κατάχαμα. Για τους υπερβολικούς, ωστόσο, που θέλουν να απολαμβάνουν το πρωινό τους αναπαυτικά, να παίζουν επιτραπέζια και να ακουμπάνε κάπου τα πράγματά τους προτείνουμε το τραπεζάκι της φωτογραφίας: πλαστικό, με ατσάλινο σκελετό και διαστάσεις 51x38 + 50h cm, το οποίο βρήκαμε στο www.on-holidays.gr. Όσο για πτυσσόμενα καρεκλάκια, βρήκαμε αυτό της φωτογραφίας στο www.dimitriadis.gr, με σκελετό από ατσάλι, πολύ εύκολο στη μεταφορά λόγω σχεδιασμού και μηχανισμού, που μαζεύει σε πολύ μικρό μέγεθος ενώ διαθέτει και θήκη για ποτήρι στο μπράτσο.
Η τιμή του τραπεζιού είναι 14,90 ευρώ και μπορείτε να το αγοράσετε on-line από εδώ, ενώ η τιμή της καρέκλας είναι 11,90 ευρώ και μπορείτε να την αγοράσετε on-line από εδώ.

Φωτισμός: Όταν η νύχτα πέφτει το κάμπινγκ μοιάζει με μεγάλο καραβάνι δίπλα στην θάλασσα. Όσο οργανωμένο κι αν είναι, χρειάζεστε οπωσδήποτε κάποιο φωτισμό. Είτε έναν φακό για μέσα στην σκηνή, όπως ο Panasonic της φωτογραφίας, που παρέχει εστιασμένη δέσμη φωτός και κρίκο στην άκρη του για εύκολο κρέμασμα. Τον βρήκαμε στο www.e-shopland.gr, η τιμή του είναι 4,70 ευρώ και μπορείτε να τον αγοράσετε on-line από εδώ. Πέρα, όμως, από τον φακό μπορείτε να βρείτε τεράστια ποικιλία από φαναράκια που λειτουργούν με μπαταρίες, αλλά και μεγάλα κεριά σε βαζάκι, με άρωμα σιτρονέλλας που διώχνει και τα έντομα. Σας προτείνουμε όλα αυτά να τα αγοράσετε από κάποιο κατάστημα Jumbo, όπου οι τιμές είναι πραγματικά χαμηλές. Με μερικά κεράκια και ένα-δυο φαναράκια θα έχετε δημιουργήσει την πιο ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Ράδιο-cd player: Να μην φροντίσουμε και για την ψυχαγωγία μας; Ένα φορητό ραδιο-cd είναι ό,τι πρέπει για τα βράδια στο κάμπινγκ, όταν θα μαζεύεστε παρέα έξω από τις σκηνές, ενώ είναι πολύ βολικό γιατί πάει παντού. Σας προτείνουμε το Philips AZ1046 της φωτογραφίας, που βρήκαμε στο www.electroland.gr. Διαθέτει δυνατότητα προγραμματισμού 20 κομματιών CD, MP3 Link για αναπαραγωγή φορητής μουσικής, δυναμική ενίσχυση μπάσων για βαθύ και πλούσιο ήχο και φυσικά στερεοφωνικό δέκτη FM/MW. Λειτουργεί και με μπαταρίες και με ρεύμα.
Η τιμή του είναι 51 ευρώ και μπορείτε να το αγοράσετε on-line από εδώ.

Ψυγειάκι ρεύματος: Εντάξει, το παραδέχομαι, αυτό ίσως να είναι υπερβολή. Να μην έχετε όμως ένα κρύο νερό να πιείτε; Ένα αναψυκτικό; Μια μπύρα; Ειδικά αν σκοπεύετε να περάσετε πολλές μέρες στο κάμπινγκ και δεν είστε σίγουροι αν αυτό διαθέτει κάποια κουζίνα με συσκευές τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, θα καταλάβετε πόσο χρήσιμο μπορεί να αποδειχτεί ένα μικρό ψυγειάκι. Και δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία. Το Schaub Lorenz της φωτογραφίας έχει χωρητικότητα 47lt, διαστάσεις 50x46x47 cm, είναι ενεργειακής κλάση Α και διαθέτει διετή εγγύηση. Το βρήκαμε στο www.perfectshop.gr.
Η τιμή του είναι 95 ευρώ και μπορείτε να το αγοράσετε on-line από εδώ.

Για τους λάτρεις της οργάνωσης…
Υπάρχουν κάποια επιπλέον αξεσουάρ, ίσως λιγότερο απαραίτητα, τα οποία μπορούν πραγματικά να σας διευκολύνουν την ζωή στο κάμπινγκ:
* Ένα σφυρί, για παράδειγμα, χρειάζεται αν δεν σας είναι εύκολο να βάλετε βαθιά τα πασαλάκια της σκηνής. Βρήκαμε ένα μεγάλης αντοχής στο www.on-holidays.gr, το οποίο θα σας κοστίσει 5,90 ευρώ και μπορείτε να το αγοράσετε on-line από εδώ.
* Ένα θερμός, είναι απαραίτητο αν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε ψυγειάκι (θα βρείτε μεγάλη ποικιλία, σε πολύ χαμηλές τιμές στα καταστήματα Jumbo).
* Υγρομάντηλα για τα χέρια και για την τουαλέτα. Πιστέψτε με είναι απαραίτητα.
* Βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών, με τα βασικά (αχρείαστα να’ναι): παυσίπονο, οινόπνευμα, αμμωνία, τσιρότα.
* Σχοινιά και μανταλάκια. Πού θα στεγνώνουν οι πετσέτες σας;
* Ένα μικρό σκουπάκι και ένα vetex, για την σκηνή, το τραπεζάκι σας (αν έχετε άλλο χώρο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v