Κάμπινγκ: Τη σκηνή σας και... σε άλλη παραλία

Ήλιος, θάλασσα, πλήθος τουριστών στις ξαπλώστρες της οργανωμένης παραλίας, δυνατή μουσική από τα ηχεία του παρακείμενου μπαρ... Αν η εικόνα δε σας φέρνει στο μυαλό ιδανικές διακοπές, εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα και... στήστε το δικό σας σκηνικό. Εμείς συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες προς αρχαρίους. Εσείς απλά επιλέξτε προορισμό.
Κάμπινγκ: Τη σκηνή σας και... σε άλλη παραλία

Ένας από τους πλέον παρεξηγημένους όρους των τελευταίων χρόνων, οι ”διακοπές κοντά στη φύση” έχουν καταστεί, για την πλειοψηφία των κατοίκων των πόλεων, συνώνυμες του τρίπτυχου ξενοδοχείο με πισίνα δίπλα στη θάλασσα- παραλία με ξαπλώστρες- οργανωμένο beach bar.

Αναμφισβήτητα, η πολυτέλεια και η άνεση που εγγυάται ένα παραθαλάσσιο θέρετρο αποτελούν πειρασμό για την πλειοψηφία των ταξιδιωτών που επιζητούν, κατά κύριο λόγο, χαλάρωση και ξεκούραση στις διακοπές τους.

Η εν μέρει αλλοίωση του φυσικού τοπίου από τα πλήθη των παραθεριστών και της αίσθησης ελευθερίας που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τις καλοκαιρινές μας διακοπές αποτελούν παράπλευρες απώλειες. Για να τις αποφύγετε, ίσως χρειαστεί να θυσιάσετε λίγη από την προαναφερθείσα πολυτέλεια– θα αποκτήσετε, όμως, μοναδικές εμπειρίες.

Αλλωστε, σήμερα το κάμπινγκ έχει απενεχοποιηθεί και άσχετα από τις προτιμήσεις του καθενός, μόνο μερικοί αμετανόητοι lifestylers επιμένουν να προσάπτουν επίθετα όπως ”άπλυτοι”, ”μαζοχιστές” και ”φρικιά” σε όσους αρέσκονται πριν πιουν την πρώτη γουλιά καφέ να κάνουν μια βουτιά στην πρωινή θάλλασσα.

Για τους μυημένους στη μαγεία της αυθεντικής επαφής με τη φύση (και εν πάση περιπτώσει για τους πιο ανήσυχους), το κάμπινγκ είναι η πρώτη, αν όχι η μοναδική, επιλογή διακοπών. Η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει, σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά των τοπίων που συνήθως επιλέγονται από τους κατασκηνωτές και τον αυθορμητισμό που εμπνέει εγγυώνται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, ξενοιασιάς και ψυχαγωγίας, που δε θα μπορούσαν να συγκριθούν με την ”τυποποιημένη” διασκέδαση των κλασσικών τουριστικών προορισμών.

Ξεβόλεμα; Ναι. Σίγουρα η σκια από το αλμυρίκι ή το πεύκο δεν υπόσχονται ότι κάτω από το σώμα σας θα έχετε ένα στρώμα των 2.000 ευρώ. Τουλάχιστον, όμως όλο αυτό που ζείτε δεν θα εκτυλίσσεται σε τέσσερις (όμορφους έστω) τοίχους, που παραπέμπουν ευθέως στις αστικές μας συνήθειες.

Στην αντίληψη που επικρατεί ότι το κάμπινγκ δεν είναι για όλους, εμείς θα αντιπαραβάλουμε την άποψη ότι τα πάντα αντιμετωπίζονται. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή επιλογή του κάμπινγκ που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας θα αποφύγετε ”ατυχήματα” όπως έντομα, έλλειψη ζεστού νερού ή… σύνδρομο στέρησης καφεΐνης.

Όσοι πείστηκαν, θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στο ”ελεύθερο” και το ”οργανωμένο κάμπινγκ”. Ταπεινή μας άποψη είναι πως σωστό κάμπινγκ είναι μόνο το ελεύθερο. Τι νόημα έχει να μένεις στο χώμα, αν δεν μπορείς να απολαμβάνεις την μέγιστη απόσταση από την πόλη; Ένα οργανωμένο κάμπινγκ μόνο αυτή την αίσθηση δεν παρέχει, αφού η μόνωση της σκηνής κάθε άλλο παρά αρκεί για να ξορκίσει τους θορύβους και να εξασφαλίσει την απαραίτητη ιδιωτικότητα.

Αν για να βρίσκεστε κοντά στη φύση σκέφτεστε το οργανωμένο κάμπινγκ, πριν ελαχίστων εξαιρέσεων που απαντώνται κυρίως στη Χαλκιδική, είναι ίσως καλύτερα να προτιμήσετε το ξενοδοχείο.

Προσοχή όμως: Στις περισσότερες των παραλιών το ελεύθερο κάμπινγκ διώκεται ποινικά, όπότε ένα τηλεφώνημα στην τουριστική αστυνομία ή στην κοινότητα της περιοχής που σχεδιάζετε να επισκεφτείτε επιβάλλεται.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αποφύγετε λίγη περιπέτεια. Άλλωστε, για πολλούς αυτός είναι ο στόχος.

Για να ξεκινήσετε, λοιπόν, προετοιμασμένοι, μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε στις αποσκευές σας:

* Μία αρκετά ευρύχωρη σκηνή. Οι σκηνές δύο ατόμων χωράνε ακριβώς δύο άτομα. Αν η ιδέα να αφήσετε όλα τα πράγματά σας έξω από τη σκηνή δε σας ενθουσιάζει, επιλέξτε μία μεγάλη σκηνή, δύο ή τριών ατόμων.

* Ένα φουσκωτό στρώμα. Αν σκοπεύετε να περάσετε αρκετές ημέρες στο κάμπινγκ αποφύγετε τα στρώματα θαλάσσης –προτιμήστε ένα ειδικά σχεδιασμένο για ύπνο, που θα είναι περισσότερο βολικό.

* Ένα φακό. Ενας φακός θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος για το εσωτερικό της σκηνής, αλλά και για τις νυχτερινές σας περιπλανήσεις στην παραλία και το γύρω χώρο.

* Ένα γκαζάκι και ένα σέικερ. Γιατί τίποτα δε συγκρίνεται με την εμπειρία του πρώτου καφέ της ημέρας δίπλα στην παραλία, αλλά και για την περίπτωση που θέλετε να ετοιμάσετε κάποιο φαγητό.

* Μερικά θερμομονωτικά δοχεία νερού, για να έχετε πάντα κρύο νερό στη διάθεσή σας.

* Έναν ειδικό μαύρο σάκο νερού, στην περίπτωση που επιλέξετε κάμπινγκ που δε διαθέτει ντουζιέρες.

* Ένα φαρμακείο που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα για ην αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος, καθώς και όλο τον απαραίτητο εντομοαπωθητικό εξοπλισμό.

* Ένα σουγιά ή ένα μαχαίρι. Ακόμα και να δεν μπορείτε να σκεφτείτε που θα σας χρησιμεύσει, θα σας είναι πολύτιμο εργαλείο.

* Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για το σχοινί. Όχι πολύ χοντρό, περίπου 4-5 μέτρα θα είναι αρκετό για οποιαδήποτε περίπτωση διακοπών που δεν περιλαμβάνουν αναρρίχηση.

Δημήτρης Γλύστρας - Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v