Βάλτε τα (σωστά) γυαλιά στον ήλιο!

Σχέδια, χρώματα, υλικά, βαθμοί προστασίας... Η επιλογή του ”σωστού” ζευγαριού γυαλιών ηλίου είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση. Πριν κατευθυνθείτε στα μαγαζιά, διαβάστε όλες τις άπαραίτητες πληροφορίες για τους τύπους των φακών, τα φίλτρα και την αποτελεσματικότητά τους, για να επιλέξετε τα γυαλιά που εκτός από trendy θα είναι και αποτελεσματικά.
Βάλτε τα (σωστά) γυαλιά στον ήλιο!

Η επιλογή των ”σωστών” γυαλιών ηλίου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πέρα από την ευρύτατη γκάμα σχεδίων, χρωμάτων και τιμών που διατίθεται, τα ”τεχνικά” χαρακτηριστικά των γυαλιών (πόση προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία προσφέρει ο κάθε τύπος φακού, ποια γυαλιά είναι κατάλληλα για σπορ και ποια για τις ώρες που περνάμε στην παραλία) πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Για να εξοικονομήσετε χρόνο και... ενέργεια, καλό θα ήταν να εξετάσετε τις διαθέσιμες επιλογές πριν ξεκινήσετε να επισκεφθείτε τα μαγαζιά σε αναζήτηση του τέλειου ζευγαριού γυαλιών ηλίου. Το in2life συγκέντρωσε για εσάς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για να κάνετε την επιλογή σας ευκολότερη.

Προστασία από τις ακτίνες UV

Το σημαντικότερο όφελος που πρέπει να παρέχουν τα γυαλιά ηλίου είναι η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ευθύνεται για πολλές οφθαλμικές παθήσεις. Τα γυαλιά που θα επιλέξετε πρέπει να παρέχουν 99-100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Αναζητήστε την ετικέτα με την ένδειξη UV 400 ή 100% UV protection.

Υλικό φακών

Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται οι φακοί των γυαλιών επαφής διαφέρουν, με αποτέλεσμα κάποιοι να είναι ελαφρύτεροι, ενώ άλλοι πιο ανθεκτικοί. Τρία από τα πιο συνηθισμένα υλικά κατασκευής φακών ηλίου είναι τα εξής.

* Polycarbonate: ανθεκτικό, ελαφρύ πλαστικό

* CR-39: πλαστικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε γυαλιά ηλίου με βαθμούς μυωπίας

* Γυαλί: ανθεκτικό αλλά πολύ βαρύτερο

Φίλτρα

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των γυαλιών ηλίου, η προστασία από τις ακτίνες UV που προαναφέραμε παρέχεται από ένα φίλτρο που τοποθετείται στους φακούς των γυαλιών, το οποίο όμως δεν είναι το μοναδικό. Το χρώμα των φακών, η ανθεκτικότητά τους και η προστασία από το έντονο φως καθορίζονται, επίσης, από διάφορα φίλτρα που τοποθετούνται επάνω στους φακούς.

Χρώματα των φακών

Το χρώμα στους φακούς των γυαλιών βοηθά στην απορρόφηση του φωτός, καθώς αυτό περνά μέσα από τα γυαλιά. Το χρώμα που θα επιλέξετε είναι θέμα προσωπικού γούστου, αλλά υπάρχουν και μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με το χρώμα των φακών και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.

* Οι γκρι αποχρώσεις μειώνουν τη φωτεινότητα, χωρίς να παραμορφώνουν τα χρώματα.

* Το καφέ και οι αποχρώσεις του κεχριμπαριού περιορίζουν το εκτυφλωτικό φως, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προκύπτει από τη μπλε συχνότητα του ηλιακού φωτός, που δημιουργεί αίσθηση θαμπάδας. Οι αποχρώσεις αυτές παραμορφώνουν τα χρώματα περισσότερο από τους γκρι φακούς.

* Οι κίτρινες αποχρώσεις ελαχιστοποιούν τη θαμπάδα του μπλε φωτός περισσότερο από τις καφέ, με αποτέλεσμα να οξύνουν την όραση, αλλά παραμορφώνουν περισσότερο τα χρώματα.

* Οι πράσινες αποχρώσεις περιορίζουν το εκτυφλωτικό φως και φιλτράρουν ένα ποσοστό του μπλε φωτός. Δημιουργούν σωστή αντίθεση μεταξύ των χρωμάτων.

* Οι φακοί με ροζ αποχρώσεις είναι ίσως η ιδανικότερη επιλογή αν ασχολείστε με υδάτινα σπορ ή παρόμοιες δραστηριότητες, καθώς δημιουργούν το σωστό contrast αντικειμένων που βρίσκονται σε μπλε ή πράσινο background.

Φακοί polarized

Τα φίλτρα που δημιουργούν πόλωση του φωτός τοποθετούνται στα γυαλιά ηλίου που προορίζονται για χρήση σε χώρους που αντανακλούν έντονα το φως, όπως το νερό ή το χιόνι.

Αντοχή στις γρατσουνιές

Ένα λεπτό στρώμα από ανθεκτικό υλικό τοποθετείται σαν τελείωμα στους φακούς των γυαλιών, για να τους κάνει πιο ανθεκτικούς στις γρατσουνιές. Γεγονός, πάντως, είναι ότι οι πλαστικοί φακοί χαρακώνονται πιο εύκολα από τους γυάλινους.

Γυαλιά καθρέφτες

Τα δημοφιλή αυτά γυαλιά διαθέτουν φακούς το εξωτερικό των οποίων μοιάζει με καθρέφτη, λόγω του ειδικού υλικού που τοποθετείται επάνω τους. Αν και εξαιρετικά ”in”, τα συγκεκριμένα γυαλιά είναι πολύ πιο ευπαθή, καθώς το φινίρισμα που μοιάζει με καθρέφτη τοποθετείται τελευταίο, με αποτέλεσμα να γρατζουνίζεται εύκολα.

Φακοί photo gray

Οι φακοί photo gray (ή photocromatic) σκουραίνουν όταν εκτίθενται σε ακτίνες UV. Η εναλλαγή γίνεται ταχύτατα, καθώς το φως στο οποίο εκτίθεστε μετατρέπεται από έντονο σε αχνό.

Απορροφητικά φίλτρα

Τα απορροφητικά φίλτρα των φακών μειώνουν την αντανάκλαση που δημιουργείται από το φως που φτάνει στο πίσω μέρος του φακού, εμποδίζοντάς τη να φτάσει στα μάτια σας.

Σκελετοί

Οι σκελετοί των γυαλιών κατασκευάζονται από πλαστικό, μέταλλο, τιτάνιο, αλουμίνιο και άλλα υλικά. Δοκιμάστε διαφορετικούς σκελετούς για να συγκρίνετε το βάρος τους και να αποφασίσετε ποιος είναι ο καλύτερος για εσάς.

Μην ξεχνάτε τα παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται προστασία τόσο από τις ακτίνες UV όσο και από το εκτυφλωτικό φως, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν διαλέγουμε παιδικά γυαλιά. Αποφύγετε τα φθηνά πλαστικά γυαλιά που μοιάζουν με παιχνίδι –επιλέξτε κάτι που θα προστατεύει τα μάτια τους.

Έξτρα προστασία

* Οι φακοί που στρογγυλεύουν στις άκρες, φτάνοντας περίπου μέχρι τους κροτάφους, περιορίζουν το φως και την υπεριώδη ακτινοβολία περισσότερο από τους συμβατικούς φακούς.

* Ένα καπέλο με πλατύ περίγυρο προσφέρει ακόμη περισσότερη προστασία από τον ήλιο –και προφυλάσσει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση.

* Οι ειδικοί λένε ότι όσο περισσότερο μισοκλείνουμε τα μάτια στο φως του ήλιου, τόσο περισσότερες ρυτίδες δημιουργούνται γύρω από αυτά. Προλάβετέ τις επενδύοντας σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Σχετικά με το στυλ

Τα σχέδια των γυαλιών ηλίου, όπως άλλωστε των περισσοτέρων αξεσουάρ μόδας, αλλάζουν κάθε χρόνο, αλλά οι επιλογές είναι τόσο πολλές που κανένα από τα ζευγάρια γυαλιών σας δεν πρόκειται να φύγει εντελώς από το μόδα. Και εφ’ όσον τα γυαλιά ηλίου δε χρειάζεται να κοστίζουν μια περιουσία για να είναι αποτελεσματικά, μπορείτε άνετα να δημιουργήσετε την προσωπική σας συλλογή.

Τα γυαλιά των σχεδιαστών και τα ”ειδικά” γυαλιά (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τα σπορ) κοστίζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα, αλλά, ακόμη και αυτά, μπορείτε να τα βρείτε σε λογικές τιμές. Όπως είπαμε ήδη, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται μόνο στην ετικέτα της προστασίας από τις ακτίνες UV.

Επισκεφθείτε τα μαγαζιά

Εκτός αν γνωρίζετε ήδη ποιο σχήμα σκελετού σας πηγαίνει καλύτερα, πηγαίνετε στα μαγαζιά και δοκιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερα σχέδια. Αν έχετε τη δυνατότητα, περπατήστε για λίγο έξω από το μαγαζί φορώντας τα γυαλιά που σκέφτεστε να αγοράσετε, για να δείτε πώς λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες.

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v