Όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε στρώμα

Τι τύπος στρώματος σάς ταιριάζει ανάλογα με το πώς κοιμάστε; Τι να επιλέξετε αν ταλαιπωρείστε από αλλεργίες; Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε τον απόλυτο βραδινό σύντροφο.
Όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε στρώμα

Αποφασίσατε να πετάξετε το παλιό σας στρώμα; Δεν ξέρετε τι στρώμα να πάρετε τώρα; Η αλήθεια είναι πως η αγορά ενός νέου στρώματος απαιτεί σκέψη και μπόλικο ψάξιμο.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια επένδυση που καλό είναι να μη τσιγκουνευτείτε, αφού ένας καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας.

Οι πιο κλασικοί τύποι στρωμάτων είναι τα στρώματα με ελατήρια (innerspring), τα στρώματα αφρού (foam) και τα λάτεξ. Δεν υπάρχει κάποιο "σωστό" υλικό για να διαλέξετε, αλλά σε γενικές γραμμές, αν κοιμάστε στο πλάι, χρειάζεστε ένα πιο μαλακό στρώμα, αν κοιμάστε μπρούμυτα χρειάζεστε ένα πιο σκληρό, ενώ αν κοιμάστε ανάσκελα κάτι ενδιάμεσο.

Πέρα από τους τύπους των στρωμάτων και το πόσο σκληρά είναι, θα πρέπει να σκεφτείτε και μερικούς άλλους παράγοντες, όπως οι παρακάτω.

Για κρεβάτι με ελαστικότητα

Τα παραδοσιακά innerspring στρώματα έχουν αυτή την κλασική αίσθηση της ελαστικότητας και συνήθως είναι πιο «σφιχτά». Τα ελατήρια που έχουν είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, αλλά διαθέτουν και μερικά ακόμα ελατήρια (pocketed), το καθένα καλυμμένο με ύφασμα, τα οποία μειώνουν το εφέ του «κυματισμού» που προκαλείται όταν κάποιος στη μία πλευρά του κρεβατιού κουνιέται.

Για πιο σταθερή βάση

Τα στρώματα αφρού μνήμης (memory foam), έχουν λιγότερα ελατήρια και παρέχουν μεγαλύτερη ανακούφιση από την πίεση. Για να δείτε πόσο ποιοτικό είναι ένα τέτοιο στρώμα, τσεκάρετε την πυκνότητα και το πάχος του αφρού, αλλά και το πόσο «βυθίζεστε» σε αυτό. Τα πιο εξελιγμένα στρώματα αυτού του είδους έχουν συνήθως διάφορα επίπεδα αφρού, με τα πιο σκληρά να βρίσκονται σε βάση για καλύτερη υποστήριξη και τα πιο μαλακά και δροσερά στο πάνω μέρος για επιπλέον άνεση.

Αν κοιμάστε στο πλάι

Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεστε μια επιφάνεια που θα υποστηρίζει το σωματικό σας βάρος και θα προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματός σας. Τα στρώματα με εσωτερικά ελατήρια μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση σε σχέση με κάποια στρώματα αφρού ή λατέξ, όμως ένα μαλακό στρώμα αφρού ή ένα με ενσωματωμένα σημεία «εκτόνωσης» της πίεσης γύρω από τις περιοχές των ώμων και της μέσης μπορεί επίσης να κάνει δουλειά.

Αν κοιμάστε μπρούμυτα

Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος που κοιμάται μπρούμυτα είναι ένα στρώμα με αφρό μνήμης που θα τον… ρουφήξει. Αντ 'αυτού, ένα πιο σταθερό στρώμα θα παρέχει καλύτερη υποστήριξη. Εξετάστε έναν σκληρό στρώμα αφρού, ένα πυκνό στρώμα με ελατήρια ή ένα στρώμα με αέρα.

Αν κοιμάστε ανάσκελα

Τότε θέλετε κάτι ενδιάμεσο - μια επιφάνεια θα υποστηρίζει το σώμα σας, αλλά θα μπορεί να προσαρμόζεται, ώστε η σπονδυλική στήλη σας να διατηρείται στη σωστή ευθυγράμμιση. Οποιοσδήποτε τύπος στρώματος μπορεί να σας καλύψει, αλλά φροντίστε να το δοκιμάσετε πρώτα με τον παραδοσιακό τρόπο της ξάπλας.

Αν ο σύντροφός στριφογυρνά όλη νύχτα

Τότε προτιμήστε ένα στρώμα Innerspring με επιπλέον ελατήρια (pocketed) ή ένα στρώμα αφρού μνήμης, ή λάτεξ ή ένα στρώμα αέρα με δύο θαλάμους. Στρώματα μεσαίας σκληρότητας  έχουν καλή "απομόνωση κίνησης", όμως ενδεχομένως να είναι λιγότερο άνετα για το σώμα κάποιου που κοιμάται ανήσυχα.

Αν ζεσταίνεστε τα βράδια

Στρώματα αφρού ή λάτεξ συνήθως συγκρατούν τη θερμότητα του σώματος, ειδικά αν είναι πολύ μαλακά και το σώμα σας βυθίζεται σε αυτά. Στρώματα με εξελιγμένη τεχνολογία (π.χ. memory blue gel) μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση, ενώ μπορείτε να εξοπλίσετε το κρεβάτι σας με επένδυση ή ειδικά σεντόνια τα οποία προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι.

Αν έχετε αλλεργίες

Ο αφρός και το λατέξ είναι αντιμικροβιακά και ανθεκτικά στα ακάρεα σκόνης και τη μούχλα. Εάν επιλέξετε στρώμα με ελατήρια ή στρώματα με αέρα και τεχνολογία νήματος ινών, φροντίστε να τα βάλετε σε ένα ανθεκτικό αντι-αλλεργιογόνο κάλυμμα για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς.

Αν έχετε πόνο στη μέση

Σε αυτήν την περίπτωση ένα στρώμα αφρού ή λάτεξ είναι καλή επιλογή, αφού προσαρμόζεται πλήρως στο σώμα για καλύτερη υποστήριξη.

Αν είστε αναποφάσιστοι

Αρκετές εταιρείες έχουν υβριδικά στρώματα που συνδυάζουν την άνεση ενός στρώματος με ελατήρια με την απομόνωση κίνησης του αφρού μνήμης. Πρόκειται για την καλύτερη «μέση λύση» που θα ικανοποιήσει τυχόν… διαφωνίες μεταξύ ζευγαριών αλλά και στιλ ύπνου.

Με πληροφορίες από goodhousekeeping.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v