@HOMEPETS

Τι ζωάκι να πάρω στο παιδί μου;

Σκύλος ή γάτα; Χαμστεράκι ή πτηνό; Ένας μίνι οδηγός για τα μελλοντικά κατοικίδια του παιδιού σας.

Τι ζωάκι να πάρω στο παιδί μου;

Για τους ενήλικες, η επιλογή ενός pet είναι εύκολη υπόθεση και λιγότερο περιοριστική διαδικασία. Για τα παιδιά όμως, οι ιδιομορφίες του κάθε κατοικιδίου σε γενικές γραμμές καθορίζουν και την επιλογή τους για… συγκατοίκηση.

Ποιες είναι οι επιλογές σας και τι πρέπει να προσέξετε;

Σκύλοι

Ιδανικός σύντροφος για παιδιά που αναπτύσσουν έντονους δεσμούς, μιας και η σχέση ζώου- ανθρώπου με το συγκεκριμένο κατοικίδιο είναι αρκετά έντονη. Σε γενικές γραμμές όμως, τα σκυλιά απαιτούν… πολλά ως κατοικίδια και υποσχέσεις τύπου «θα το πηγαίνω βόλτα και θα το ταΐζω κάθε μέρα» εύκολα αθετούνται, ακόμα και από τα πιο σίγουρα πιτσιρίκια.

Προτιμότερες ράτσες είναι τα Λαμπραντόρ Ριτρήβερ, τα Γκόλντεν Ριτρήβερ και τα Κόκερ Σπάνιελ. Καλό είναι να αποφευχθεί η επιλογή πολύ μικρών σε μέγεθος σκύλων, όπως τα Chihuahua και τα Yorkshire terriers, αλλά και των πολύ ευμεγεθών, όπως τα Rottweilers και οι γερμανικοί ποιμενικοί.

Επίσης, προσοχή στα δαγκώματα: μην αφήνετε ποτέ το (μικρό) παιδί σας χωρίς επίβλεψη μαζί με έναν σκύλο, στην αρχή τουλάχιστον.

Ψαράκι

Χωρίς πολλές φασαρίες, χωρίς ανεπιθύμητες τρίχες στον καναπέ και με ευθύνες που περιορίζονται στο τάισμα και στον καθαρισμό της γυάλας και του νερού, το χρυσόψαρο είναι ιδανικό για παιδιά που είναι “newbies” στην απόκτηση ενός κατοικίδιου και θέλουν να κάνουν την αρχή με ένα ζωάκι που δεν απαιτεί πολλά. Βέβαια, το παιδί δεν συνδέεται στενά μαζί του, καθώς δεν έχει την δυνατότητα της σωματικής επαφής, δεν μπορεί να το έχει στην αγκαλιά του και να το χαϊδέψει.

Έχει επίσης μικρή διάρκεια ζωής, και είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να βιώσει για πρώτη φορά στην ζωή του μια κατάσταση απώλειας, παρά το γεγονός ότι δεν «δένεται» ιδιαίτερα με εκείνο.

Γάτες

Οι «βασίλισσες» των κατοικίδιων και του γουργουρίσματος είναι ιδανικές για παιδιά που δεν θα τους πειράξει να έχουν ένα κατοικίδιο… υπεροπτικό, ενώ σε γενικές γραμμές αν και οι γάτες αρέσουν και στα δύο φύλα, είναι πιο δημοφιλείς στα κορίτσια. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να ξανασκεφτείτε την απόκτηση μιας γάτας, αν το παιδί σας είναι αλλεργικό (περίπου το 30% των παιδιών είναι). Επίσης, αρκετά συχνά οι γάτες βγάζουν νύχια στο παιχνίδι, οπότε χρειάζονται προσοχή.

Πτηνά

Ένα πτηνό συγκαταλέγεται επίσης στις επιλογές σας για να «συστήσετε» το παιδί σας στον κόσμο των κατοικιδίων. Ο παπαγάλος, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στα παιδιά, εξαιτίας των χρωματιστών φτερών του και του εξωτικού χαρακτήρα του. Επίσης, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, κάτι που μεταφράζεται σε μακροχρόνια σχέση με το αφεντικό του.

Τρωκτικά

Τα θετικά των μικρών (και άκακων) τρωκτικών, όπως τα χάμστερ για παράδειγμα, είναι τα εξής: Έχουν μικρό μέγεθος, είναι αρκετά παιχνιδιάρικα, «δένονται» εύκολα με τα παιδιά και δεν εμπνέουν ανησυχία για την ασφάλεια τους. Ωστόσο, τα παιδιά πολλές φορές δεν έχουν συναίσθηση της δύναμής τους και μπορούν εύκολα να πιέσουν επικίνδυνα τα μικρά αυτά ζώα. Επίσης, πρόκειται για νυκτόβια ζωάκια, κάτι που σημαίνει πως το «ωράριό» του δεν συμπίπτει με αυτό ενός ανήλικου παιδιού.

Ν.Γ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το χιούμορ είναι η πιο διασκεδαστική δειλία."

Robert Frost, Αμερικανός ποιητής

  • 1872 - Διεξάγεται στη Γλασκώβη ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας, μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας.
    1967 - Η Νότια Υεμένη αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
    1922 - Iδρύεται η ΕΣΣΔ.
    1974 - Oι Μπιτλς διαλύονται και τυπικά, με δικαστική απόφαση.
    1982 - Κυκλοφορεί παγκοσμίως ο έκτος σόλο δίσκος του Μάικλ Τζάκσον, Thriller. Θα γίνει ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2