Μας αγαπούν περισσότερο οι σκύλοι ή οι γάτες;

Ένας νευροεπιστήμονας δίνει απάντηση στο ερώτημα: Ποιο από τα δύο πιο δημοφιλή κατοικίδια μας αγαπά περισσότερο;
Μας αγαπούν περισσότερο οι σκύλοι ή οι γάτες;
Ο σκύλος ή η γάτα; Ποιο κατοικίδιο μας αγαπά περισσότερο; Προτού σπεύσετε να αναπτύξετε τα δικά σας υποκειμενικά επιχειρήματα, μάθετε ότι το BBC υποστηρίζει πως έχει την επιστημονική απάντηση.

Κι αυτό γιατί σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ του βρετανικού δικτύου, με τίτλο «Cats v. Dogs», φιλοξενείται η άποψη του νευροεπιστήμονα Dr Paul Zak, ο οποίος πραγματοποίησε πείραμα ακριβώς για να διαπιστώσει ποιο από τα δύο ζώα τρέφει περισσότερα αισθήματα για το ανθρώπινο είδος. Και το αποτέλεσμα; Νικητής της καρδιάς μας (και αντιστρόφως), είναι ο σκύλος.

Ο μελετητής, για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, μελέτησε τα επίπεδα της οξυτοκίνης, της «ορμόνης της αγάπης» τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται έως και κατά 40% στον άνθρωπο, όταν αντικρίζει κάποιον που αγαπά. Ο επιστήμονας λοιπόν σκέφτηκε να μετρήσει τα επίπεδα της οξυτοκίνης σε 10 σκύλους και 10 γάτες πριν και μετά από την ώρα του παιχνιδιού με τον άνθρωπό τους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ήταν σαφή: Τα επίπεδα της οξυτοκίνης στους σκύλους αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 57,2% μετά την επαφή με τους ανθρώπους, ενώ τα επίπεδα της ίδιας ορμόνης στις γάτες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο μόλις 12%.

«Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι οι σκύλοι όντως έχουν μια πολύ δυνατή απόκριση στην αγάπη των ιδιοκτητών του και ότι τους νοιάζονται πραγματικά. Ήταν επίσης μια ευχάριστη έκπληξη ότι οι γάτες παράγουν έστω και λίγη οξυτοκίνη. Τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται πως οι γάτες δένονται με τους ιδιοκτήτες τους», δήλωσε ο μελετητής.

Πηγή  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v