Πώς θα κάνετε τη γάτα σας ευτυχισμένη

Οι γάτες θέλουν κατανόηση, φροντίδα και αγάπη για να αποτελέσουν τον ιδανικό κατοικίδιο φίλο. Δείτε πώς θα τις κάνετε ευτυχισμένες.
Πώς θα κάνετε τη γάτα σας ευτυχισμένη
Από τη στιγμή που παίρνετε ένα κατοικίδιο, στόχος σας θα πρέπει να είναι να περάσετε όμορφες στιγμές μαζί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να του δείξετε αγάπη, κατανόηση, φροντίδα και να ασχοληθείτε μαζί του κι εκείνο θα σας ανταμείψει.

Οι γάτες, από τα πιο ιδιαίτερα κατοικίδια, έχουν κάποια σημεία «κλειδιά» στα οποία αν δώσετε τη δέουσα προσοχή, είναι σίγουρο ότι θα περάσετε μαζί τους μερικά από τα καλύτερα χρόνια της ζωής σας.

Σωστή τροφή

Η γάτα, όπως και κάθε ζώο, πρέπει να τρέφεται καλά για να νοιώθει καλά. Τροφές με βάση το κρέας ή/και το κοτόπουλο, εμπλουτισμένες με μέταλλα και βιταμίνες είναι απαραίτητες για να έχει ενέργεια και καλή διάθεση όλη τη μέρα, λαμπερό τρίχωμα και υγιή μάτια.

Ατομικά παιχνίδια

Όπως οι άνθρωποι διασκεδάζουν με παιχνίδια όταν είναι μόνοι ή με παρέα, έτσι και η γάτα σας έχει ανάγκη να απασχολείται με κάτι διασκεδαστικό όταν λείπετε. Ονυχοδρόμια, μπαλάκια, ποντικάκια, αντικείμενα που κρέμονται, λιχουδιές καλά κρυμμένες στο σπίτι προς… εξερεύνηση, μικρές κατασκευές με διαδρόμους και επίπεδα θα την κρατήσουν απασχολημένη και χαρούμενη.

Συντροφικά παιχνίδια

Όσο κι αν διασκεδάζει με το ατομικό παιχνίδι, η γάτα έχει ανάγκη και τη συντροφιά σας για να παίξει. Το παιχνίδι μαζί της δύο φορές την ημέρα την κρατά σε φόρμα, τονώνει το μυϊκό της σύστημα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, μειώνει το στρες και την βαρεμάρα, και ενισχύει τους δεσμούς σας. Οι επιλογές παιχνιδιών είναι δεκάδες. Ενδεικτικά, δέστε ένα ψεύτικο ποντίκι στην άκρη ενός σχοινιού και κουνήστε το μιμούμενοι τις κινήσεις του… θηράματος ή φτιάξτε μπαλάκια από αλουμινόχαρτο και πετάξτε τα στον διάδρομο για να τα κυνηγήσει.

Τακτικό check up

Μια χαρούμενη γάτα είναι μια υγιής γάτα. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα «μικρά λιονταράκια» χρειάζονται ετήσιες επισκέψεις στον κτηνίατρο για εμβόλια, αποπαρασιτώσεις και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας προκύψει. Όντας ζώα – κυνηγοί, οι γάτες φροντίζουν να κρύβουν επιμελώς τα προβλήματα υγείας τους, γιατί αν δεν το έκαναν θα έδειχναν ευάλωτες στην… ζούγκλα της φύσης – και άρα αναλώσιμες. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας σας (δεν τρώει το ίδιο, δεν πίνει νερό, κοιμάται παραπάνω), τότε πηγαίνετέ την αμέσως στον κτηνίατρο.

Στείρωση

Όταν οι γάτες βρίσκονται σε οίστρο και δεν μπορούν να τον… ικανοποιήσουν υποφέρουν, υποφέρουν, υποφέρουν πολύ που λέει και η γνωστή αοιδός. Κάντε τους λοιπόν τη χάρη και στειρώστε τις. Θα γλιτώσετε ένα σωρό προβλήματα και ασθένειες όπως καρκίνο στα γεννητικά όργανα, αφροδίσια νοσήματα και…. ανεπιθύμητα γεννητούρια.

Ηρεμία και ασφάλεια

Μπολ με τροφή δίπλα στο ψυγείο; Άμμος δίπλα στο πλυντήριο; Μπορεί αυτά να φαντάζουν απολύτως φυσιολογικά για εμάς, τα… μεγάλα ζώα, όμως για τις γάτες ο θόρυβος που κάνουν θυμίζει τέρατα. Οι γάτες θέλουν να πηγαίνουν τουαλέτα και να τρώνε σε περιβάλλον ηρεμίας, επομένως φροντίστε η άμμος τους και το φαγητό τους να είναι σε ήρεμα σημεία του σπιτιού.

Θέα από ψηλά

Οι γάτες ενδιαφέρονται να βλέπουν άλλα ζώα, αλλά δεν θέλουν να εκτίθενται σε αυτά. Δεν καταλαβαίνουν τη λειτουργία του τζαμιού, ούτε την προστασία που προσφέρει ένα παράθυρο, επομένως δώστε τους μέρη σε ψηλό σημείο από όπου θα μπορούν να παρατηρούν τι «παίζει» και θα είναι ευχαριστημένες.

Γατίσιοι δεσμοί

Η γάτα συνδέεται με τα «αφεντικά» της και αναπτύσσει έντονους συναισθηματικούς δεσμούς. Αν την βλέπετε ανήσυχη όταν φεύγετε, μιλήστε της, χαϊδέψτε την, κάντε την να καταλάβει ότι λέτε «γεια σου». Κάντε το ίδιο όταν γυρνάτε. Οι γάτες επίσης, δεν καταλαβαίνουν το μάλωμα όπως οι σκύλοι, μεταφράζουν τις φωνές σας ως «ωχ, ένα τεράστιο ζώο συμπεριφέρεται σαν τρελό, να έχω το νου μου!». Δεν μπορούν να συνδέσουν τον θυμό σας και τη συμπεριφορά τους. Είναι ζώα που εξελίχτηκαν ως μοναχικοί κυνηγοί και δεν έχουν καμία επαφή με τις κοινωνικές αξίες των ανθρώπων. Οι φωνές σας τους προκαλούν φόβο, άγχος και καταπίεση.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v