Αδέσποτα: Ζητούνται… άνθρωποι

Ενώ η κατάσταση με τα αδέσποτα χειροτερεύει, αναζητούμε φιλόζωες λύσεις σε εποχές κρίσης και απάθειας. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;
Αδέσποτα: Ζητούνται… άνθρωποι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πριν από μερικές ημέρες χάσαμε την Ζούκι. Το συμπαθέστατο τετράποδο αποφάσισε «να την κάνει» από το σπίτι και να ζήσει για λίγες ημέρες την… μποέμ και ριψοκίνδυνη σκυλίσια ζωή. Ευτυχώς το σκυλάκι βρέθηκε, όμως αυτό που με απασχόλησε περισσότερο είναι πως άλλα τετράποδα πιθανώς να μην υπήρξαν το ίδιο τυχερά. Ενδεχομένως μάλιστα να μην είχαν ποτέ την σπιτική θαλπωρή που απολάμβανε (και απολαμβάνει περισσότερο σήμερα) η Ζούκι. Να γεννήθηκαν και να μεγαλώνουν μόνα και αβοήθητα στους αφιλόξενους δρόμους της Αθήνας.

«Νεαρέ, εδώ τα παιδάκια στην Αφρική πεθαίνουν κάθε μέρα χωρίς νερό ή φαγητό, με τα αδέσποτα θα ασχολούμαστε;», θα πουν μερικοί. «Τι λέτε ρε; Ποια Αφρική; Εδώ οικογένειες στην Ελλάδα δεν έχουν να φάνε και θα ασχολούμαστε με τα παιδάκια στην Αφρική ΚΑΙ τα αδέσποτα;», θα πουν άλλοι στους… μερικούς.

Εμείς απαντούμε «Ναι, θα ασχοληθούμε και με τα αδέσποτα» (για τα παιδάκια στην Αφρική ασχολούμαστε κάθε μέρα άλλωστε μέσω του blog μας) και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων μιλάμε με φιλοζωικές οργανώσεις και συλλόγους για τους χαλεπούς καιρούς της φιλοζωίας εν έτει 2013, τις φόλες, τις υιοθεσίες και ένα σωρό ακόμα «τετράποδα» θέματα.

Η κατάσταση σήμερα

«Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει όλους τους τομείς και οπωσδήποτε και τα εθελοντικά φιλοζωικά σωματεία. Δεν σας κρύβω ότι πλέον δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε τροφές, να στειρώσουμε, και να αναλάβουμε περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Οι προσφορές του κόσμου έχουν μειωθεί στο ελάχιστο», λέει η κ. Έλλη Παπαγιανοπούλου Πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης, για την τραγική κατάσταση που επικρατεί. «Από την άλλη μεριά ενώ η νομοθεσία λέει πως οι Δήμοι πρέπει να αναλαμβάνουν τις στειρώσεις, τα εμβόλια, τα τσιπ κτλ. ο δικός μας Δήμος λέει ότι δεν έχει λεφτά και φυσικά δεν κάνει τίποτα», προσθέτει η ίδια.

«Ο κόσμος αυτήν την στιγμή αφήνει περισσότερα αδέσποτα. Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε να αναλάβουμε τα έξοδα των σκύλων του, να τα εμβολιάσουμε, να τα στειρώσουμε, πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Εδώ δεν έχουμε χρήματα να περιθάλψουμε τα αδέσποτα θα το κάνουμε για τα δεσποζόμενα;», αναρωτιέται η κ. Παπαγιανοπούλου, «Αντιμετωπίζουμε άμεσα τον κίνδυνο να κλείσουμε, να σταματήσουμε την προσπάθεια, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Τα ζώα αυξάνονται, περισσότερα ζευγαρώματα, περισσότερα ζώα στον δρόμο, περισσότερα κουτάβια, περισσότερα ατυχήματα, περισσότερη κακοποίηση. Ήδη η Ελλάδα υποφέρει από ένα εκατομμύριο αδέσποτα, μιλάμε για τραγικό νούμερο για χώρα της Ε.Ε. και όμως αυτή είναι η αλήθεια», λέει η ίδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μηνιαία έξοδα ενός φιλοζωικού σωματείου το οποίο φιλοξενεί και περιθάλπει ζώα φαντάζουν… εξωφρενικά. Όπως λέει η κ. Παπαγιανοπούλου, η φιλοξενία των ζώων σε πανσιόν κοστίζει περί τα 2000€ τον μήνα, ο κτηνίατρος περί τα 3000€ μηνιαίως και οι τροφές περί τα 800€ ανά μήνα.

Όσον αφορά το επίσης «φλέγον» ζήτημα με τις φόλες στους δρόμους η κ. Χριστίνα Οικονόμου, εκπαιδεύτρια σκύλων λέει: «Φόλες πέφτανε πάντα στην Ελλάδα, αλλά τελευταία με την εμφάνιση και των περιστατικών λύσσας, ο κόσμος έχει ξεφύγει. Δεν ενημερώνονται, φοβούνται και τα βάζουν με τα αδέσποτα. Τα ‘ξεπατρεύουν’ όπου να’ναι, στην Βαρυμπόμπη, στο Χαλάνδρι, στους Θρακομακεδόνες. Το θέμα με τις φόλες είναι σε έξαρση».

Η εκπαίδευση των κατοικίδιων έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να φάνε το θανατηφόρο «γεύμα» είναι εφικτή, όμως σύμφωνα με την κ. Οικονόμου θα πρέπει να ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα που το σκυλάκι θα πατήσει το πόδι του στο σπίτι. «Από την πρώτη ημέρα που θα πάει στην οικογένεια θα πρέπει να αρχίσει να τρώει από συγκεκριμένα δύο πιάτα, να το ταΐζουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, σε συγκεκριμένο σημείο. Ο συνδυασμός όλων αυτών αποτρέπει την συμπεριφορά του να φάει από χέρι άλλου, από το δρόμο ή από το έδαφος», επισημαίνει η κ. Οικονόμου και τονίζει ότι η εκπαίδευση του σκύλου εφαρμόζεται και συνεχίζεται για μια ολόκληρη ζωή.

«Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ. Ο ιδιοκτήτης γίνεται εκπαιδευτής του σκύλου με την βοήθεια του επαγγελματία εκπαιδευτή. Ο σκύλος μας μαθαίνει χίλια δυο πράγματα μαζί μας και τίποτα μακριά μας», λέει η ίδια, ενώ τονίζει σχετικά με την τακτική πολλών ιδιοκτητών να αφήνουν τα κατοικίδια ελεύθερα στον κήπο: «Ο σκύλος είναι αλληλέγγυος με τον άνθρωπο και αγελαίο ζώο. Δεν έχει καμία δουλειά στον κήπο. Είναι ασφαλής φύλακας όταν μένει μέσα στο σπίτι, όπου και προστατεύεται από φόλες, από σπρέι, από οτιδήποτε. Δεν μπορεί να δεθεί με τον ιδιοκτήτη όταν βρίσκεται έξω και η οικογένεια είναι μέσα. Ο κήπος δεν είναι ιδιοκτησιακό θέμα για τον σκύλο, θέλει το σπίτι μας, την φωλιά μας, όχι την ιδιοκτησία μας».

Περισσότερα για την εκπαίδευση των κατοικίδιων σε παλαιότερο άρθρο.

Τι μέλλει (και μέλη) γενέσθαι;

«Ο κόσμος είναι τόσο σφιγμένος οικονομικά. Θα πρέπει να αναλάβει το κομμάτι που της αναλογεί η πολιτεία, θα πρέπει οι Δήμοι να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή το οικονομικό κομμάτι, και να αφήσουν στους εθελοντές το ‘μετά’», λέει η κ. Παπαγιανοπούλου. «Αν οι Δήμοι λένε δεν έχουμε λεφτά, οι εθελοντές που θα τα βρουν; Σπάω το κεφάλι μου να βρω μια λύση και λύση δεν υπάρχει», προσθέτει.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε εμείς; Τουλάχιστον να συνεισφέρουμε στο έργο των φιλοζωικών οργανώσεων, να γίνουμε μέλη τους ή να οργανωθούμε μέσα από τις γειτονιές. «Ο απλός πολίτης που έχει ένα αδέσποτο στην γειτονιά του ας προσπαθήσει μαζί με τους γείτονες να μαζευτούν τρία ή τέσσερα άτομα και να πάνε να το εμβολιάσουν ή να το στειρώσουν. Από εκεί και πέρα ας το έχουν στην γειτονιά να το σιτίζουν. Ο κόσμος τηλεφωνεί στα σωματεία και λένε κάντε αυτό και κάντε εκείνο, όμως δεν μπορούμε πια», καταλήγει.

Σύλλογοι προς γνώση και… φιλοζωία

ΣΩ.ΖΩ.: 
«Το ΣΩ.ΖΩ. ξεκίνησε την δράση του το 1988, με την λογική της στείρωσης των αδέσποτων κυρίως ζώων, ενώ αργότερα ανοίξαμε και ένα ιδιόκτητο κτηνιατρείο στην οδό Βράιλα 23 (Λ. Αλεξάνδρας), όπου γίνονται στειρώσεις σε πολύ χαμηλές τιμές», λέει η κ. Μαρία Πετρουνάκου, διευθύντρια του Σωματείου Ζωόφιλων, στο ιατρείο του οποίου κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα οι στειρώσεις γίνονται δωρεάν. Για να συνεισφέρετε στο σωματείο, το μόνο που χρειάζεται για να ενισχύσετε τους σκοπούς του ΣΩ.ΖΩ., είναι να εγγραφείτε συνδρομητές του, με ετήσια συνδρομή 30 ευρώ. Επίσης, κάθε Πάσχα, το Σωματείο διοργανώνει bazaar στην πλατεία Κολωνακίου, στο οποίο μπορείτε να συμβάλλετε με τις αγορές σας.

Animal action: Στόχος της οργάνωσης είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση της ζωής των ζώων στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μια οργάνωση εθελοντών, αλλά για ένα οργανωμένο ίδρυμα που δουλεύει με στόχους εθνικού επιπέδου. Επίσης, συμμετέχει σε ευρωπαϊκές καμπάνιες, όπως αυτές για την κατάργηση των τσίρκων στην Ελλάδα και τον εφοδιασμό των λεγόμενων «εμπλουτισμένων κλουβιών» για τα πουλερικά. Η εταιρεία μετρά τόσα χρόνια όσα η ιστορία της ζωοφιλίας στην Ελλάδα και έχετε πολλές εναλλακτικές για να βοηθήσετε το έργο της: να γίνετε μέλος (25€ τον χρόνο), να ενισχύσετε οικονομικά, να γίνετε «Φύλακας Άγγελος» δωρίζοντας κάποιο ποσό και πολλά ακόμα που θα βρείτε εδώ.

Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία: Σε δράση από το 1975, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία αποτελεί την μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση στην χώρα μας, διατηρώντας λίστα 5.000 ενδιαφερόμενων πολιτών και 1.500 ενεργών μελών. Η αποστολή της: η ευζωία των αδέσποτων κυρίως ζώων, η πρόληψη και η αποτροπή του βασανισμού τους και η ενημέρωση των νέων γενιών. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε; Συμπληρώνοντας αυτήν εδώ την φόρμα για εθελοντές, κάνοντας δωρεές σε αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και πληρώνοντας 35€ τον χρόνο συνδρομή για να γίνετε μέλος της και να έχετε προνόμια για το δικό σας ζωάκι (έκπτωση σε στείρωση γάτας, έκπτωση σε εμβόλια, συμμετοχή στις εκδηλώσεις κτλ.)

ΣΠΑΖ: Ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων ξεκίνησε έχοντας ως σκοπό τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων των νοτίων προαστίων της Αθήνας, με την στείρωσή τους αλλά και την προσπάθεια για διευθέτηση των υιοθεσιών τους. Όπως και οι παραπάνω οργανισμοί, ο ΣΠΑΖ δεν δέχεται επιχορηγήσεις από το κράτος, το οποίο άλλωστε, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι των σωματείων, υποκαθίσταται από τους ίδιους. Αν θέλετε να βοηθήσετε το έργο του, μπορείτε μεταξύ άλλων να δωρίσετε αντικείμενα για τα παζάρια μεταχειρισμένων ειδών που συχνά πυκνά διοργανώνει ή να γίνετε μέλη με μια ετήσια συμβολική συνδρομή (50€).

Πάρτε φάτσα και (ήμι) ράτσα

Αν το σκεφτήκατε (ελπίζουμε) καλά και το αποφασίσατε, να αποκτήσετε έναν τετράποδο συγκάτοικο, εκτός μερικών από τα παραπάνω φιλοζωικά σωματεία υπάρχουν και άλλα τα οποία κατά κάποιον τρόπο «εξειδικεύονται» στις υιοθεσίες. Όσον αφορά το κόστος, πέρα από τα 40-70€ που θα σας ζητηθούν (ανάλογα τον κτηνίατρο στον οποίο θα απευθυνθείτε) για το microchip, το σωματείο απ’ όπου θα υιοθετήσετε το ζωάκι σας θα σας ζητήσει στις περισσότερες περιπτώσεις να καταβάλλετε και 10€ επιπλέον, για την ταυτότητα.

Σωματεία Εθελοντών «Φίλοι Ζώων και Ανθρώπων» και «Φίλοι ζώων Χαλανδρίου»: Στην κοινή διαδικτυακή στέγη των δύο σωματείων, την ιστοσελίδα FiloiZoon.gr,θα βρείτε αμέτρητες πανέμορφες φατσούλες, που περιμένουν να υιοθετηθούν. Όλα τα ζωάκια φιλοξενούνται, μέχρι να υιοθετηθούν, σε σπίτια εθελοντών, αλλά και ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων κλπ) τους οποίους το Σωματείο Φίλοι Ζώων και Ανθρώπων επιλέγει να στηρίζει, πληρώνοντάς τους ένα μικρό ποσό για να φιλοξενούν από ένα έως τρία ζωάκια στα σπίτια τους. Κανένα, όμως, από αυτά δεν μένει περισσότερους από τέσσερις μήνες σε ένα σπίτι. Επίσης, πέρα από το να υιοθετήσετε ένα ζωάκι, τα δύο σωματεία σας δίνουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσετε κάποιο για λίγο καιρό στο σπίτι σας, μέχρι να βρει μόνιμη στέγη, ή να το υιοθετήσετε… εικονικά, να το βλέπετε στο σπίτι όπου φιλοξενείται όποτε θέλετε και να καλύπτετε ένα μέρος των ιατρικών εξόδων του και/ή της τροφής του. Λεπτομέρειες για τα δύο αυτά προγράμματα, φιλοξενίας και αναδοχής κατοικίδιου αντίστοιχα, θα βρείτε εδώ.

Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης: Στο όμορφο και εξαιρετικά οργανωμένο site της Ζ.Ε.Η. θα βρείτε, ανάμεσα σε εκατοντάδες φωτογραφίες και περιγραφές, το σκυλάκι ή το γατάκι που θα γίνει ο επόμενος συγκάτοικός σας. Στα επόμενα βήματα, επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τους υπεύθυνους της Ένωσης, οι οποίοι σας κατευθύνουν στον εθελοντή που φιλοξενεί το ζωάκι σας. Για να το υιοθετήσετε, υπογράφετε ένα συμβόλαιο το οποίο σας υποχρεώνει να το στειρώσετε (αν μιλάμε για κουτάβι, που δεν είναι ήδη στειρωμένο) όταν φτάσει 8-9 μηνών καθαρά για λόγους υγείας. Περισσότερα για τις υιοθεσίες (εικονικές και μη) εδώ.

Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr: Περισσότερες από χίλιες υιοθεσίες έχει πραγματοποιήσει το πάντοτε δραστήριο Stray.gr, τα τελευταία χρόνια. Και εδώ, τα σκυλάκια και τα γατάκια που περιμένουν να υιοθετηθούν, φιλοξενούνται σε σπίτια εθελοντών, ενώ στον περιορισμένο χώρο του σωματείου βρίσκουν προσωρινή στέγη τα επείγοντα περιστατικά: εγχειρισμένα ή άρρωστα ζωάκια, μικρά κουτάβια ή γατάκια που βρέθηκαν χωρίς την μητέρα τους κλπ. Στο άριστα οργανωμένο site του Stray.gr, θα βρείτε, μαζί με τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες για κάθε ζωάκι, και το τηλέφωνο του εθελοντή που το φιλοξενεί προσωρινά, αν θέλετε να επικοινωνήσετε απευθείας.

Στέγη Ζώων του Δήμου Αθηναίων: Αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων, το οποίο λειτουργεί εδώ και εννιά χρόνια ο Δήμος Αθηναίων, η Στέγη βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής, και έχει εξασφαλίσει ένα ζεστό σπίτι για 1.027 αδέσποτα ζωάκια, εκ των 4.159 που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Κάποια από τα ζωάκια που φιλοξενούνται στη Στέγη μπορείτε να τα δείτε εδώ, ενώ για να τα γνωρίσετε από κοντά, θα πρέπει να επισκεφθείτε την Στέγη Ζώων, στην οδό Φτέρης, στο Μαρκόπουλο (τηλ. επικοινωνίας: 22990 23528) καθημερινές από τις 10.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι και Σάββατα από τις 9.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι.

Σε παλαιότερο αφιέρωμα συνομιλήσαμε με την υπεύθυνη της «Στέγης», δείτε τι μας είπε για την λειτουργία της εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v