Κατοικίδια: Τι προσέχουμε το καλοκαίρι

Τα κατοικίδια έχουν ιδιαίτερςε ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες. Δείτε πως να αντιμετωπίσετε τους θερινούς κινδύνους που τα απειλούν και μάθετε tips για την καλοπέραση και τις μετακινήσεις τους.  
Κατοικίδια: Τι προσέχουμε το καλοκαίρι
Αν θεωρείτε ότι το καλοκαίρι ενέχει κινδύνους μόνο για τους ηλικιωμένους κα ι τα παιδιά, έχετε άδικο. Τα κατοικίδιά μας, που δεν είναι συνηθισμένα στη φυσική επιβίωση, αλλά σε αστικότερους συνήθως τρόπους ζωής είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε περιστάσεις που μπορεί να μην υποψιαζόμαστε.

Δείτε τις συμβουλές που ακολουθούν, προστατέψτε το ζώο σας από τη ζέστη και τα δυσάρεστα συμπτώματά της και μάθετε χρήσιμα tips για τις μετακινήσεις σας μαζί τους.

* Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο. Μπορεί να φαίνεται δροσερά απέξω ή όταν οδηγείτε με τα παράθυρα ανοικτά, αλλά πολλές φορές μέσα σε λίγα λεπτά εντός του αυτοκινήτου μπορεί να αναπ[τυχθούν θερμοκρασίες 50 βαθμών κελσίου. Όχι το να αφήνετε λίγο ανοικτό το παράθυρο ή έχετε οπτική επαφή με το αυτοκίνητο δεν αρκεί.

* Εχετε παντού νερό. Είτε εντός είτε εκτός σπιτιού μην αφήνεται το ζώο χωρίς πρόσβαση σε νερό. Αν είστε βόλτα μαζί του προσέξτε μην πιει από τις συγκεντρώσεις νερού που μπορεί να συναντήσετε στο δρόμο. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα νερά που λιμνάζουν στους δρόμους είναι πολύ πιοθναό να περιέχουν ψυκτικά υγρά. Αυτά έχουν γλυκειά γεύση και αρέσουν στα κατοικίδια, αλλά είναι εξαιρετικά τοξικά.

* Κρατήστε το τρίχωμα του ζώου καλοχτενισμένο. Οι μπερδεμένες τρίχες πολλές φορές αποτελούν αιτία συσσώρευση θερμότητας. Το μη μπερδεμένο τρίχωμα επιτρέπει στην τριχοφυΐα του ζώου να κάνει αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί: Να μονώνει από την εξωτερική θερμοκρασία.

* Προσοχή στις ημέρες με αυξημένη υγρασία. Η υγρασία μπλοκάρει το μηχανισμό που έχουν οι τετράποδοι φίλοι μας για να αποβάλουν τη θερμότητα. Όταν ζεσταινόμαστε ιδρώνουμε. Η εξάτμιση του ιδρώτα παίρνει μαζί της και τη θερμότητα. Για να ξεφορτωθούν την υπερβάλλουσα θερμότητα τα ζώα λαχανιάζουν. Η κίνηση του αέρα έσω της ρινικής κοιλότητας απομακρύνει την υπερβάλουσα θερμότητα απ΄οτο σώμα τους. Τις ημέρες με υγρασία ή στις περιοχές με υγρασία η ικανότητα αυτή μειώνεται περίπου στο μισό.

* Ευαισθησία στην θερμοκρασία. Τα νεαρά, τα ηλικιωμένα και τα άρρωστα ζώα έχουν πρόβλημα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους κρατήστε τις παραπάνω κατηγορίες ζώων μακριά από τη ζέστη. Στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να προστεθούν και τα ζώα με πλακουτσωτή μύτη, όπως τα πεκινουά ή τα μπουλντόγκ. Αυτά έχουν μειωμένη ικανότητα εισροής αέρα και άρα μειωμένη ικανότητα διαχείρισης της υψηλής θερμοκρασίας.

* Εγκαύματα. Δεν του φαίνεται αλλά και το ζώο μπορεί να καεία από τον ήλιο, ειδικά εάν έχιε ανοιχτόχρωμο δέρμα και τρίχωμα. Να θυμάστε πως η «ηλιοθεραπεία» δεν κάνει καλό στα ζώα.

* Η θερμοπληξία απειλεί και αυτή τα ζώα. Τα αποτελέμσατά της είναι εξίσου δυσάρεστα στα ζώα, όπως και στον άνθρωπο. Στα ζώα μάλιστα αρκετές φορές είναι θανατηφόρος. Πρέπει να δράσετε άμεσα. Φωνάξτε τον κτηνίατρο, ενώ στο μεταξύ τοποθετήστε στα μη καλυμμένα με τρίχες μέρη του ζώου πανιά βουτηγμένα σε δροσερό νερό. Ισως πάρει ορισμένα λεπτά στο ζώο πριν αντιδράσει.

* Οι κίνδυνοι για ένα ζώο σε πισίνα είναι πολλοί. Ισχύει περίπου ό,τι για ένα παιδί. Μην αφήνετε το ζώο σας σε πισίνα χωρίς επιτήρηση.

* Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε- όχι με αυτοκίνητο- παίρνοντας μαζί σας τον τετράποδο φίλο, καλό ειναι να έχετε προηγουμένως κάνει την κατάλληλη προεργασία. Ρωτήστε στην αεροπορική εταιρία ποιες είναι οπι διαδικασίες. Αρκετές εταιρίες έχουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εμπάργκο στην πτήση των ζώων. Ρωτήστε από πριν την ακτοπλοϊκή εταιρία με την οποία θα ταξιδέψετε, τι πρόβλεψη έχει κάνει για τα ζώα. Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες του χώρου που φυλάσσονται τα ζώα κατά το ταξίδι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο χώρος φύλαξης είναι στο υψηλότερο κατάστρωμα και, φυσικά, μέσα στον ήλιο.

* Μην φέρνετε τα ζώα σε πολύβουες θερινές διασκεδάσεις, όπως συναυλίες κλπ. Τα υψηλά επίπεδα θορύβου, το μεγάλο πλήθος και οι υψηλές θρμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι επικίνδυνα για το ζώο. Για το καλό του είναι καλύτερα να μείνει για λίγες ώρες στο σπίτι. Αλλωστε, μάλλον δεν θα είναι αυτή ακριβώς η βόλτα που είχε ονειρευτεί όταν σας είδε να κρατάτε το λουρί του...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v