Στοματική κακοσμία: Συναγερμός για προβλήματα υγείας

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η στοματική κακοσμία του σκύλου μας μπορεί να είναι ένδειξη οδοντικών προβλημάτων ή άλλων παθήσεων. Δείτε ποιες είναι αυτές, πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε.
Στοματική κακοσμία: Συναγερμός για προβλήματα υγείας
Πηγή: Iatronet.gr

Ο σκύλος σας μπορεί να μην μπορεί να σας μιλήσει αλλά σας δίνει ενδείξεις. Γι' αυτό οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να έχουν αυξημένη παρατηρητικότητα αν θέλουν να αποφύγουν σοβαρά προβλήματα υγείας των κατοικίδιων τους. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο η στοματική κακοσμία είναι ένδειξη οδοντικών προβλημάτων στον σκύλο σας.

Tα περισσότερα σκυλιά με σπασμένα δόντια, στοματικό καρκίνο και σοβαρή περιοδοντική ασθένεια που καταλήγει σε χαλάρωση των ούλων και δόντια που κουνάνε ή/και σε μη σωστή μάσηση εξ αιτίας των δοντιών που έχουν πάρει λάθος θέση, συνεχίζουν να τρωνε και να πίνουν χωρίς δυσκολία. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί εύκολα να διαγνώσουμε αυτά τα προβλήματα αν μυρίζουμε την αναπνοή του σκύλου μας κάθε μήνα. Τα σκυλιά συνήθως έχουν αναπνοή με ευχάριστη και κάπως γλυκιά οσμή. Αν παρατηρήσετε μια όχι ευχάριστη μυρωδιά τότε μπορεί να υπάρχει περιοδοντική ασθένεια.

Περιοδοντική ασθένεια είναι ο γενικός ορισμός που δίνεται σε μολύνσεις του βλεννογόνου των ούλων. Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν συγκεντρώνονται βακτηρίδια στην γραμμή των ούλων γύρω από τα δόντια. Το σώμα προσπαθεί να καταστρέψει τα βακτηρίδια. Τα υποπροϊόντα που παράγονται απ 'αυτή την διαδικασία της καταστροφής των βακτηριδίων μπορεί να βλάψουν το κόκαλο που στηρίζει τα δόντια.

Τα βακτηρίδια που διαπερνάνε τους ιστούς ταξιδεύουν σε όλο το σώμα του ζώου και μερικές φορές προκαλούν ασθένειες σε άλλα ζωτικά όργανα όπως την καρδιά , το συκώτι και τα νεφρά.

Για να διαγνωστεί η ειδική αιτία της δυσάρεστης αναπνοής είναι απαραίτητη η εξέταση από κτηνίατρο. Αν η αιτία δεν διαγνωστεί με την στοματική εξέταση τότε ο κτηνίατρος θα πάρει αίμα για να ψάξει για εσωτερική ασθένεια. Η θεραπεία της κακοσμίας εξαρτάται από την αιτία.

Υπάρχουν 4 αναγνωρισμένα στάδια περιοδοντικής ασθένειας. Το πρώτο (αρχή ουλίτιδας) θεραπεύεται με καθαρισμό των δοντιών από τον κτηνίατρο. Όσο η ασθένεια προχωράει η στήριξη των δοντιών αδυνατίζει (περιοδοντίτιδα) και αυτό μπορεί να χρειάζεται σαν θεραπεία χειρουργείο ή και βγάλσιμο του δοντιού. Αντιβιοτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν τα βακτηρίδια που προκαλούν περιοδοντικές ασθένειες.

Το Antirobe σε κάψουλες ή υγρή μορφή (υδροχλωρική κλενταμυκίνη) είναι ένα από τα συνηθέστερα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται γιατί ελαττώνει τον πολλαπλασιασμό των αναερόβιων μικροβίων και τον αριθμό των βακτηριακών υποπροϊόντων και αποικιών που ενοχοποιούνται για την καταστροφή του γναθικού οστού. Όταν θεραπευτεί η ασθένεια που υποβόσκει η κακοσμία θα εξαφανιστεί. Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών θα βοηθήσει να διατηρηθεί καλή στοματική υγεία και ευχάριστη αναπνοή.

Τερηδόνα εναποτίθεται συνεχώς στα δόντια του σκύλου. Οι άνθρωποι έχουν μια αύξηση της εναπόθεσης τερηδόνας το πρωί και αυτό κάνει την αναπνοή να μυρίζει δυσάρεστα. Σωστή προσοχή των δοντιών του σκύλου στο σπίτι βοηθάει να ελέγχεται ο μηχανισμός της εναπόθεσης τερηδόνας στα δόντια του σκύλου μας. Με καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών του θα κατορθώσουμε να απομακρύνουμε την τερηδόνα πριν στερεοποιηθεί και γίνει πέτρα.

Καθημερινή στοματική υγιεινή και τακτική επίσκεψη στον κτηνίατρο θα βοηθήσει να διατηρήσουμε τα δόντια του σκύλου μας γερά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου μας και άμεσος έλεγχος των στοματικών προβλημάτων που παρουσιάζονται προσθέτουν χρόνια στη ζωή του σκύλου μας.

Μετάφραση Ιωάννα Σιμοπούλου, Εκπαιδεύτρια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v