Ο Γκάρφιλντ κάνει δίαιτα

Μήπως η ψιψίνα σας τρώει υπερβολικά και κινείται ελάχιστα; Δείτε πώς θα τη βοηθήσετε να χάσει αποτελεσματικά βάρος, προκειμένου να αποφύγει τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται στους υπέρβαρους τετράποδους φίλους μας.
Ο Γκάρφιλντ κάνει δίαιτα
Η παχυσαρκία των αιλουροειδών αποτελεί ένα ολοένα και συχνότερο φαινόμενο, το οποίο, λόγω του ότι αναπτύσσεται με τον καιρό, συχνά περνά απαρατήρητο. Δυστυχώς, καθότι η εικόνα της ευτυχισμένης, παχουλής γάτας είναι πλέον κοινά αποδεκτή, ίσως και αρκετά γοητευτική, πολλοί άνθρωποι δε συνειδητοποιούν ότι η γάτα τους είναι υπέρβαρη.

«Αφού οι γάτες δεν υποχρεούνται να ακολουθούν τα πρότυπα ομορφιάς της εκάστοτε κοινωνίας, ούτε να ανησυχούν για τις τάσεις της μόδας, γιατί να ανησυχούμε αν η γάτα μας είναι χοντρή;» θα ρωτούσε κανείς. Η παχυσαρκία, όμως, μπορεί να προκαλέσει εξίσου σημαντικά προβλήματα υγείας στις γάτες όσο και στους ανθρώπους. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ασθένειες όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, οι δερματοπάθειες, τα προβλήματα του αναπνευστικού, η κακή φυσική κατάσταση, η δυσφορία στη ζέστη και τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Η κυριότερη αιτία παχυσαρκίας των γατών εντοπίζεται στην πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από όσες καίνε, ήτοι σε υπερφαγία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται σε ανία, λαιμαργία, στην έλευση ενός νέου κατοικίδιου στο σπίτι ή στο γεγονός ότι εσείς της παρέχετε περισσότερο φαγητό απ’ όσο στην πραγματικότητα χρειάζεται. Ένα επίσης πολύ κοινό λάθος είναι η παροχή ποσότητας φαγητού που εμείς θεωρούμε κανονική σε στειρωμένες γάτες, οι οποίες στην πραγματικότητα χρειάζονται λιγότερες θερμίδες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε αδενικά προβλήματα ή φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε κάποιες άλλες μια εγκυμοσύνη ή ένα φούσκωμα μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα παχυσαρκία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι πράγματι υπέρβαρη, πριν προσπαθήσετε να μειώσετε το βάρος της.

Από τη στιγμή που θα βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι υπέρβαρη και θα αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει –είναι όμως εξαιρετικά πιθανό να μην ξέρετε τι να κάνετε από εδώ και πέρα. Μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αδυνατίσματος για τη γάτα σας δε σημαίνει απλώς ότι θα της δίνετε λιγότερο φαγητό.

Ξεκινήστε κλείνοντας ένα ραντεβού στον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα πρέπει να επιβεβαιώσει αν η γάτα σας είναι όντως υπέρβαρη, θα διαγνώσει τυχόν ιατρικά προβλήματα και θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης. Για να γίνει αυτό, ο γιατρός θα πρέπει να έχει σαφή εικόνα της ποσότητας αλλά και του είδους του φαγητού που δίνετε στη γάτα σας, καθώς και τις ευκαιρίες άσκησης που της δίνονται καθημερινά. Αν, για παράδειγμα, μένετε σε σπίτι με κήπο η γάτα σας έχει πολλές περισσότερες ευκαιρίες να ασκηθεί, να τρέξει, να κινηθεί γενικότερα απ’ ότι αν μένετε σε διαμέρισμα. Μην παραλείψετε, επίσης, να αναφέρετε τυχόν αλλαγές στον τρόπο και τη συχνότητα ταΐσματος της γάτας σας, αν τρώει όλο το φαγητό που της βάζετε και αν υπάρχει πιθανότητα να την ταΐζει και κάποιος άλλος εκτός από εσάς.

Ο κτηνίατρος είναι εκείνος που θα θέσει τους «στόχους» της δίαιτας για τη γάτα σας, καθορίζοντας το ιδανικό της βάρος και στη συνέχεια μοιράζοντας τα κιλά που πρέπει να χάσει σε μικρότερους «στόχους», ώστε να διασφαλιστεί η αργή και σταθερή μείωση του βάρους της. Το κλειδί εδώ είναι να βρείτε ένα φαγητό που θα αρέσει στη γάτα σας, ενώ συγχρόνως θα της παρέχει λιγότερες θερμίδες απ’ όσες της δίνατε μέχρι τώρα. Εκτός, όμως, από τη δίαιτα η γάτα σας θα χρειαστεί και καθημερινή άσκηση για να χάσει τα περιττά κιλά. Παρασύρετέ την σε παιχνίδια, που θα διαρκούν από λίγο και θα επαναλαμβάνονται αρκετές φορές τη μέρα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να της αγοράσετε μερικά παιχνίδια από κάποιο pet shop.

Κανένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αδυνατίσματος δε θα είναι εύκολο, είτε για εσάς είτε για τη γάτα σας. Υπάρχουν, όμως, μερικές τακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας. Το να της δίνετε μικρότερες ποσότητες φαγητού συχνότερα απ’ ότι συνηθίζατε να την ταΐζετε είναι μία από αυτές, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες της δίαιτάς της. Διαιρέστε την ποσότητα φαγητού που καθόρισε ο κτηνίατρος ότι θα καταναλώνει σε 3 ή 4 ίσες μερίδες, και σερβίρετέ τις στο ίδιο σημείο του σπιτιού κάθε φορά. Βεβαιωθείτε ότι δεν την ταΐζει κανένας άλλος στο σπίτι, ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια την ποσότητα.

Μην υποκύπτετε στα νάζια της γάτας σας για να την ταΐσετε περισσότερο –ανταμείψτε την καλύτερα με χάδια και παιχνίδια και όχι με φαγητό. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες θα κάνουν τη γάτα σας να αισθάνεται περισσότερο χορτασμένη, πράγμα που θα σας βοηθήσει πολύ τις πρώτες μέρες της δίαιτάς της. Οι αλλαγές στο φαγητό πρέπει να γίνονται αργά και σταδιακά, σε διάστημα όχι μικρότερο των πέντε ημερών.

Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες στο σπίτι, μην την αφήνετε να τρώει μαζί με εκείνες που δεν κάνουν δίαιτα –διαφορετικά θα μπει στον πειρασμό να τσακωθεί μαζί τους και να κλέψει το φαγητό τους. Τακτικά ζυγίσματα και εξίσου τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, καθώς και στενή παρακολούθηση της προόδου της εν γένει, θα σας εξασφαλίσουν καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η γάτα σας δε θα χάσει βάρος χωρίς τη δική σας επιμονή και το δικό σας ενδιαφέρον. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου, ότι εσείς και μόνο ελέγχετε το περιβάλλον της γάτας σας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν εκείνη σας κοιτάζει με τα μεγάλα, παραπονεμένα μάτια της, η απόφαση αν θα την ταΐσετε ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Θυμηθείτε, όμως, ότι αυτή η περίοδος δίαιτας θα της εξασφαλίσει περισσότερα, υγιέστερα χρόνια ζωής στο μέλλον.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v