Γατο-σκυλοκαυγάδες και... πώς θα τους λύσετε

Μπορεί στην ταινία Cats & Dogs τα δύο αντικρουόμενα στρατόπεδα να έληξαν τελικά τις εχθροπραξίες, στο σπίτι όμως τα πράγματα παραμένουν ταραχώδη. Πώς θα βοηθήσετε τα ζωάκια σας να μη μαλώνουν σαν... το σκύλο με τη γάτα; 
Γατο-σκυλοκαυγάδες και... πώς θα τους λύσετε
Η φράση «Μαλώνουν σαν το σκύλο με τη γάτα» δεν προέκυψε τυχαία. Μπορεί κάποιοι να βρίσκουν αυτό το αιώνιο μίσος ανάμεσα στους δύο καλύτερους φίλους του ανθρώπου χαριτωμένο, στην πραγματικότητα όμως όταν τα αίματα ανάψουν τα αγαπημένα μας αυτά ζωάκια είναι ικανά να κάνουν το σπίτι άνω κάτω και να ξεσηκώσουν ολόκληρη τη γειτονιά.

Υπάρχουν πάντα βέβαια εξαιρέσεις και συχνά βλέπουμε γάτες και σκύλους να συνυπάρχουν αρμονικά στον ίδιο χώρο, ίσως επειδή δε νιώθουν να απειλείται το βασίλειό τους. Το σύνηθες όμως είναι οι σκύλοι, και ιδιαίτερα τα κυνηγετικά σκυλιά και τα τεριέ, να κυνηγούν και να επιτίθενται από ένστικτο στις γάτες, ενώ κάποιες γάτες να γίνονται πολύ επιθετικές όταν συναντούν σκύλους. Αν αυτή η σκηνή σας θυμίζει τα δικά σας κατοικίδια -ή αν ανησυχείτε ότι αυτό θα συμβεί όταν αποκτήσετε ένα από το καθένα- δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές που θα βοηθήσουν τη γάτα και το σκύλο σας να… αγαπηθούν!

[Get out of my bed cat!]

Βήμα πρώτο: Αν μέχρι σήμερα είχατε μόνο ένα σκύλο και τώρα σκοπεύετε να αποκτήσετε και μία γάτα -ή το αντίστροφο-, πριν καλωσορίσετε στο σπίτι σας το νέο ζωάκι φροντίστε να φέρετε μία κουβερτούλα ή μία πετσέτα με τη μυρωδιά του. Τοποθετήστε την στην περιοχή που συχνάζει το πρώτο σας κατοικίδιο ή δίπλα στο μπολ του φαγητού ώστε να συνηθίσει τη μυρωδιά και να μην αναστατωθεί με τον ερχομό του νέου του συγκάτοικου.

Βήμα δεύτερο: Σε πρώτη φάση κρατήστε τη γάτα και το σκύλο σε χωριστά δωμάτια. Έτσι, ακούγοντας και μυρίζοντας το ένα το άλλο θα συνηθίσουν πιο εύκολα την κοινή τους παρουσία. Επίσης, όταν θα μετακινήστε εσείς από το ένα δωμάτιο στο άλλο αφήστε τα να μυρίζουν τα χέρια και τα ρούχα σας.

Βήμα τρίτο: Ταυτόχρονα τοποθετήστε το μπολ με το φαγητό του σκύλου έξω από το δωμάτιο της γάτας. Έτσι ο σκύλος θα συνδυάσει την ύπαρξη της γάτας με κάτι καλό. (Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι είναι και το φαγητό καλό!)

Βήμα τέταρτο: Όταν πλέον το νέο κατοικίδιο έχει συνηθίσει το δωμάτιό του, αφήστε το ελεύθερο για να εξερευνήσει και τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Να έρθει σιγά-σιγά σε επαφή με τον προϋπάρχον συγκάτοικό του και να παρατηρήσετε τις πρώτες τους αντιδράσεις.

Βήμα πέμπτο: Να είστε βέβαια και εσείς μπροστά στην πρώτη τους επαφή. Κρατήστε τον σκύλο με μία αλυσίδα προς αποφυγή συρράξεων. Αφήστε όμως τη γάτα ελεύθερη. Αν κρατάτε τη γάτα στην αγκαλιά σας είναι πιθανό να σας γρατσουνίσει. Λύστε, όμως, το σκύλο αν τον δείτε φιλικά προσκείμενο.

Βήμα έκτο: Μην τους αφήσετε όμως μαζί και μόνους με την πρώτη. Συνεχίστε να τους κρατάτε λίγο χώρια και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία συχνά για μερικές μέρες μέχρι να συνηθίσουν πλήρως το ένα το άλλο. Δωροδοκήστε το σκύλο με μία λιχουδιά για την καλή του συμπεριφορά και δείξτε του με χάδια ότι τον εκτιμάτε. Το κυριότερο είναι να μην νιώσει ότι χάνει την κυρίαρχη θέση που κατέχει στο σπίτι και την καρδιά σας από μία μικρή και πονηρή γατούλα.

Βήμα έβδομο: Αφιερώστε μία ήσυχη και ασφαλή περιοχή του σπιτιού αποκλειστικά στη γάτα σας για να μπορεί να αποδράσει εκεί όταν θα νιώθει την ανάγκη. Βασικό είναι εξάλλου να κρατάτε σε μεγάλη απόσταση τα μπολ του φαγητού και του νερού των δύο ζώων. Το φαγητό αποτελεί συχνότατα το μήλον της έριδος των καυγάδων τους.

Χρήσιμα tips:

* Πριν υιοθετήσετε τη νέα σας γατούλα, στο σπίτι όπου ήδη υπάρχει ένας σκύλος, ενημερωθείτε για το αν αυτή η γάτα έχει συνυπάρξει ξανά με σκύλους.

* Είναι συνήθως ασφαλέστερο να φιλοξενήσετε μία γάτα σε ένα σπίτι που δεν έχει παραπάνω από έναν σκύλους. Με δύο σκύλους στην υποδοχή, το ένστικτο της αγέλης μπορεί να υπερνικήσει τις όποιες καλές τους προθέσεις.

* Προσπαθήσετε να μοιράζετε το χρόνο σας εξίσου και στα δύο ζωάκια, έτσι ώστε το παλιό κατοικίδιο -ιδιαίτερα αν αυτό είναι σκυλί- να μη ζηλέψει.

* Η καλύτερη περίοδος για κοινωνικοποίηση ανάμεσα στους σκύλους και τις γάτες είναι όταν αυτά είναι ακόμα μικρά κουταβάκια και γατάκια. Η αθωότητα και η παιχνιδιάρικη διάθεσή τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία μίας πολύ καλής σχέσης.

* Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο και τη γάτα σας ανεπιτήρητα αν δεν έχετε πρώτα επιβεβαιώσει ότι τα πάνε καλά μεταξύ τους.

* Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο και τη γάτα σας ανεπιτήρητα όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους μαζί για πρώτη φορά. Οι σκύλοι μπορεί να ανέχονται τις γάτες μέσα στο σπίτι, αλλά αν ανήκουν στην ράτσα το κυνηγετικών, το ένστικτό τους αυτό μπορεί να ξυπνήσει αντικρίζοντας τη γάτα στο φυσικό περιβάλλον και να αρχίσουν να την κυνηγούν. Και άντε μετά πάλι να τους συμφιλιώσεις!

Ε.Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v