Ενυδρεία: Καρχαρίες στο σαλόνι!

Πώς επιλέγουμε ενυδρείο; Ποια σημεία του σπιτιού είναι κατάλληλα για την τοποθέτησή του; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για το στήσιμο; Διαβάστε τις οδηγίες του ειδικού και... καλή αρχή.
Ενυδρεία: Καρχαρίες στο σαλόνι!
του Γιώργου Κοντιζά (*)
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Αποστολάκης

Ξεκινώντας το ταξίδι μας στον θαυμαστό κόσμο του ενυδρείου, πρώτη μας αναφορά είναι ότι η περιποίηση ενός ενυδρείου προσφέρει μια πλούσια σε δράση, ξεκούραστη και ενδιαφέρουσα πρόταση για τον ελεύθερο χρόνο μας. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να διαμορφώσει κανείς με εντυπωσιακό τρόπο ένα ενυδρείο χωρίς κανένα όριο τη φαντασία του.

Αρχίζοντας λοιπόν την ενασχόληση μας με το ενυδρείο πολύ σημαντικό είναι να αποφύγουμε τις λανθασμένες, βιαστικές αγορές ή τις λύσεις αυτοσχεδιασμού. Ασφαλέστερη διαδικασία επιλογής ενυδρείου μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή που ξεκινά κυρίως με βάση τον διαθέσιμο χώρο στο σπίτι, το είδος και τον αριθμό των ζωντανών οργανισμών καθώς επίσης και το χρόνο που μπορεί και θέλει κάποιος να αφιερώσει στο χόμπι του.

Ενυδρεία όλων των μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων κυκλοφορούν στο εμπόριο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επιλέξουμε αυτό ακριβώς που μας ταιριάζει. Ενυδρεία μόνο από γυαλί με μερικό πλαίσιο- επένδυση αλουμινίου ή ξύλου, χυτά μονομπλόκ από γυαλί ή plexiglass, που συνδυάζονται με τα κατάλληλα έπιπλα-βάσεις, είναι μερικές από τις διαθέσιμες επιλογές μας.

Επόμενη κίνηση, η σωστή τοποθέτηση του ενυδρείου, πράγμα πολύ σημαντικό για την ίδια του τη ζωή, καθώς και για την απόλαυση που αυτό προσφέρει. Προεπιλογή θέσεως αυτού απαιτείται, μιας και η μεταφορά ενός γεμάτου ενυδρείου, όχι μόνο δε συνίσταται αλλά κάποιες φορές είναι και πρακτικώς αδύνατη.

Τα ιδανικά για την τοποθέτηση σημεία είναι ήσυχα και μακριά από πόρτες και παράθυρα. Τα θερμαντικά σώματα είναι ασφαλέστερα από πλευράς απωλειών, αφού το φυσικό ηλιακό φως ενισχύει σημαντικά την ανάπτυξη άλγης αλλά και την ανεξέλεγκτη άνοδο της θερμοκρασίας. Σε μεγάλες εφαρμογές και παλαιά κτίσματα καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα στατικής αντοχής της κατασκευής για το προβλεπόμενο τοποθετούμενο βάρος.

Αφού λοιπόν επιλέξετε ενυδρείο, διακόσμηση και μέρος που θα τοποθετηθεί, χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα μόνο με μη τοξικά υλικά καθαρισμού. Συμβουλές από ειδικούς βοηθούν σε αυτό το σημείο για την αποφυγή λανθασμένων κινήσεων. Συνεχίζοντας με το γέμισμα του ενυδρείου ακολουθεί η διαδικασία του στρωσίματος του νερού. Διαδικασία κατά την οποία το απλό νερό βρύσης μετατρέπεται σε κατάλληλο νερό για να φιλοξενήσει ζωντανούς οργανισμούς.

Σε αυτό το σημείο θα παρουσιάσουμε ορισμένες σκέψεις-συμβουλές σχετικά με την ιδανική διάταξη του εσωτερικού διάκοσμου του ενυδρείου. Πέτρες σε διάφορα σχήματα και χρώματα, ξύλα, ειδικά μη τοξικά πλαστικά, είναι μόνο λίγες από τις επιλογές μας. Σημαντικό είναι ότι με τα κατάλληλα υλικά μπορούν να καλυφθούν συσκευές ενυδρείου, όπως φίλτρα και θερμοστάτες, έτσι ώστε να γίνουν «αόρατες» ή τουλάχιστον δυσδιάκριτες.

Προσοχή χρειάζεται σε υλικά που έχουμε μαζέψει από μόνοι μας, είτε ξύλα είτε πέτρες, μιας και είναι πολύ πιθανόν να μην είναι κατάλληλα για χρήση μέσα στο ενυδρείο, δημιουργώντας μας σημαντικά προβλήματα. Μία από τις επιλογές μας μπορεί να είναι τα ζωντανά φυτά που εκπληρώνουν διαφορετικές και σημαντικές αποστολές μέσα στο ενυδρείο μας. Οι τόνοι πρασίνου προσδίδουν ηρεμία και αρμονία, εκτός της ουσιαστικής βοήθειας που παρέχουν στην ποιότητα του νερού. Τεράστια γκάμα από φυτά θα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα, που μπορούν να σας παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ανάγκες τους σε φωτισμό, ρυθμό ανάπτυξης και απαιτήσεις διαβίωσης.

Φτάνοντας στο σημείο από το οποίο και ξεκίνησαν όλα, δηλαδή τα ψάρια, βλέπουμε ότι υπάρχει μια ατελείωτη ποικιλία. Ψάρια σε όλα τα χρώματα, μεγέθη και σχέδια. Πολλά από αυτά είναι εύκολα στην περιποίηση τους, κατάλληλα για άπειρους ενυδρειστές ενώ άλλα ενδείκνυνται για περισσότερο προχωρημένους. Ξεκινήστε έχοντας πάντα υπ’ όψιν ότι η μεγαλύτερη αρετή του ενυδρειόφιλου είναι η υπομονή.

Τα πρώτα ψάρια θα αρχίζουν να μετακομίζουν στο σπίτι σας. Καλή και κατάλληλη ποιότητα νερού, σωστή θερμοκρασία και φωτισμός και οι υδρόβιοι κάτοικοι του σπιτιού θα αρχίσουν να σας χαρίζουν ώρες χαράς, ηρεμίας και ξεκούρασης. Απαραίτητη διαδικασία η προσαρμογή των ζωντανών στο καινούριο τους περιβάλλον, διαδικασία που μπορούμε να μάθουμε από τα εξειδικευμένα καταστήματα.

Φτάνοντας στο απαραίτητο τάισμα, ίσως την πιο ευχάριστη και ωραία αποστολή κατά την περιποίηση ενός ενυδρείου, η ενημέρωση για την κατάλληλη και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη, μιας και η υγεία τους αλλά και η ανάπτυξή τους οφείλεται σε αυτή.

Μια τελευταία, πλην απαραίτητη, αναφορά πρέπει να γίνει στο λίγο αλλά σημαντικό χρόνο που πρέπει να αφιερώνουμε στο ενυδρείο μας, αφού η παρατήρηση του όχι μόνο μας ξεκουράζει, μας χαρίζει στιγμές χαράς και μας ανταμείβει απόλυτα, αλλά μας βοηθάει ταυτόχρονα να μπορούμε να διακρίνουμε έγκαιρα σημάδια ασθενειών. Σε τέτοια περίπτωση χωρίς πανικό και απογοήτευση ενημερωνόμαστε, ρωτάμε και με τις κατάλληλες κινήσεις θεραπεύουμε τα ψάρια μας ανάλογα πάντα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας προτρέψουμε άφοβα να ασχοληθείτε με το ενυδρείο, μιας και στο σύγχρονο «γρήγορο» κόσμο μας, ο αγχολυτικός του ρόλος, η χαρά, η ηρεμία και οι αναζητήσεις που προσφέρει όχι μόνο σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους είναι μια ασύγκριτη απόλαυση, παράθυρο εξόδου από την καθημερινότητα.

(*) Ο κ. Κοντιζάς είναι συνιδιοκτήτης του pet shop Ζωοφιλία στο Περιστέρι, απ' όπου και οι φωτογραφίες μας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v