Σκυλιά: Το γάβγισμα και πώς να το ελέγξετε

Όλοι μας έχουμε ανάγκη για επικοινωνία, γιατί όχι το σκυλάκι μας; Τι γίνεται όμως όταν αυτή η "επικοινωνία" μεταφράζεται σε παρατεταμένο γάβγισμα, που δεν αφήνει να ησυχάσουμε ούτε εμείς ούτε οι ατυχείς γείτονές μας; Οι ειδικοί λενε πως με τις κατάλληλες εντολές μπορούμε να πετύχουμε και καλύτερη επικοινωνία και λιγότερα.. γαβ! 
Σκυλιά: Το γάβγισμα και πώς να το ελέγξετε

Πηγή: Iatronet.gr

Ακόμα και οι πιο φανατικοί ζωόφιλοι συμφωνούν πως το παρατεταμένο γάβγισμα των σκύλων μπορεί κάποια στιγμή να γίνει ενοχλητικό. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι περισσότεροι αφήνουμε τα σκυλάκια μας στις βεράντες και εκείνα, από τη χαρά τους (;), ξεσηκώνουν τη γειτονιά. Πώς μπορούμε όμως να μάθουμε σε έναν σκύλο να μην… «μιλάει»;

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μάθουμε στον σκύλο μας να μην κάνει κάτι, είναι πρώτα, να του μάθουμε πώς να το κάνει. Ξέρει ο σκύλος μας να «γαβγίζει» -ή να «μιλάει»- με εντολή μας; Αν όχι, τότε από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.

Την επόμενη φορά που ο σκύλος σας γαβγίσει, πείτε «Μίλα! Μίλα!» (ή ότι άλλο θέλετε να είναι η εντολή σας). Δείξτε πολύ ενθουσιασμένος, χτυπήστε παλαμάκια, πηδήξτε πάνω κάτω, και βάλτε τον σκύλο σας μέσα στο παιχνίδι. Κάντε τον πραγματικά χαρούμενο που «Μιλάει».

Όταν έχει μπει στο παιχνίδι, πείτε «ΚΑΛΗ ΟΜΙΛΙΑ!». Τότε, παίξτε μαζί του ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια, και δώστε του μια λιχουδιά. Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο κάθε φορά που ο σκύλος σας αρχίζει να γαβγίζει. Μια στο τόσο, ελέγξτε τον για να δείτε αν έχει μάθει τη νέα εντολή. Ενώ μένει ξαπλωμένος ήσυχα, ή απλά σας ακολουθεί μέσα στο σπίτι, πείτε του «Μίλα!» κι επαναλάβετέ το μερικές φορές. Μόλις αρχίσει να μιλάει κατόπιν εντολής σας, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Μάθετε στον σκύλο σας το «Φτάνει η Ομιλία», ή το «Όχι Ομιλία» ή «Μη Μιλάς» ή όποια άλλη εντολή. Ωστόσο, το «Μη Μιλάς» υπονοεί ότι ο σκύλος δεν θα έπρεπε να έχει γαβγίσει καθόλου, ενώ συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν ο σκύλος τους να γαβγίζει για να τους ειδοποιεί αν κάποιος ή κάτι «διαφορετικό» μπει στο σπίτι ή τον κήπο τους. Επίσης, είναι άδικο και ανόητο να περιμένουμε να μην γαβγίσει ποτέ ο σκύλος μας.

Μερικές ράτσες αλλά και συγκεκριμένα σκυλιά, γαβγίζουν περισσότερο από άλλα. Το «Φτάνει η Ομιλία» σημαίνει ότι μπορείτε πρώτα να επαινέσετε τον σκύλο σας που σας ενημέρωσε για οτιδήποτε ήταν αυτό (αυτή είναι η «δουλειά» του, και θα χαρεί πολύ αν δείχνετε ότι την κάνει καλά).

Μερικά σκυλιά γαβγίζουν, όχι για προειδοποίηση, αλλά απλά για την προσοχή μας. Ουσιαστικά, μας «μιλάνε». Όσο ενοχλητικό κι αν είναι αυτό, είναι σημαντικό να κατανοούμε την ανάγκη και παράκλησή τους για την προσοχή μας κάποιες φορές, και να το αγνοούμε όταν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Να θυμάστε ότι τι είναι σωστό για τον σκύλο μας και τι για μας μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό. Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή και εσείς πρέπει να κάνετε ό,τι καλύτερο για να σέβεστε την ανάγκη του σκύλου σας να μιλάει ενώ την ίδια στιγμή, να διατηρείτε τον έλεγχο της κατάστασης.

Όταν ο σκύλος σας μάθει το «Όχι Ομιλία» και μπορεί να σταματάει να γαβγίζει με την εντολή σας κατά τη διάρκεια των «εκπαιδευτικών» μαθημάτων σας για μια λιχουδιά φαγητού, τότε, μπορείτε να δοκιμάσετε την εντολή που θα χρησιμοποιείτε όταν ο σκύλος σας γαβγίζει κατά τη δική του βούληση για μεγάλο διάστημα.

Όταν συμβεί αυτό ρωτήστε τον, «Σε τι γαβγίζεις;» και πηγαίνετε να δείτε τι είναι αυτό στο οποίο γαβγίζει. Η δουλειά του είναι να σας ειδοποιεί για κάτι, οπότε πρέπει να δείχνετε ότι είστε σε εγρήγορση. Κοιτάξτε πού γαβγίζει ο σκύλος σας και προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό στο οποίο γαβγίζει. Έχει συμβεί σκύλος να γαβγίζει σε σκουπιδοτενεκέ όταν αυτός βρισκόταν σε διαφορετική από τη συνηθισμένη θέση.

Μερικές φορές τα σκυλιά γαβγίζουν σε γάτες ή άλλο σκύλο. Μόλις καταλάβετε τι είναι αυτό στο οποίο γαβγίζει ο σκύλος σας, πείτε του «Μπράβο» ή «Καλό παιδί, αυτή είναι η γάτα» (ή ότι άλλο είναι). Αν συνεχίσει να γαβγίζει μετά από αυτό, πείτε του «Φτάνει η Ομιλία» και σταματήστε – έχοντας οπτική επαφή με τον σκύλο σας. Αν σταματήσει να γαβγίζει πείτε «Μπράβο, φτάνει» και αμέσως δώστε του μια λιχουδιά. Αν συνεχίσει να γαβγίζει, τότε χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση στην εντολή «Φτάνει η Ομιλία» ξανά.

Μερικές φορές, το να βάλετε τον σκύλο σας στη θέση «Κάτω» βοηθάει στο να σταματήσει να γαβγίζει, αλλά δυστυχώς, δεν έχει αποτέλεσμα σε όλα τα σκυλιά. Όταν ο σκύλος σας σταματήσει να γαβγίζει, τότε επαινέστε τον. Να θυμάστε, πάντα να τελειώνετε ένα μάθημα με έπαινο. Αυτό θα κάνει τον σκύλο σας περισσότερο πρόθυμο να μάθει. Όσο περισσότερο εξασκηθεί ο σκύλος σας στο «Φτάνει η Ομιλία», ειδικά όταν αρχίζετε εσείς το γάβγισμά του με το «Μίλα», τόσο ευκολότερο θα γίνει γι’ αυτόν να ελέγχει τον εαυτό του όταν βρίσκεται σε ένταση.

Αν αγνοήσετε το γάβγισμα του σκύλου σας (το να του φωνάζετε «σταμάτα» θεωρείται άγνοια), αυτός θα γαβγίζει περισσότερο, θεωρώντας ότι δεν κατάφερε ακόμη να τραβήξει την προσοχή σας. Τα σκυλιά προειδοποιούν τα άλλα μέλη της αγέλης τους με το γάβγισμα. Εσείς είστε ο «αρχηγός» της οικογενειακής αγέλης, και η δουλειά του σκύλου είναι να ελέγχει τα πράγματα και να βεβαιώνεται ότι όλα είναι εντάξει.

Μετά από λίγο, μπορεί να είστε σε θέση να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ειδών γαβγίσματος του σκύλου σας. Αυτός μπορεί να γαβγίζει διαφορετικά όταν σας ειδοποιεί για κάτι, αλλά όταν παίζει, ή βαριέται, ή απλά «μιλάει» δώστε του τον σεβασμό που του αξίζει και ελέγξτε την κατάσταση για την οποία σας ειδοποιεί – ίσως κάποια μέρα να τον ευγνωμονείτε!

Αν παίζει, μην τον μαλώνετε. Αν βαριέται, πείτε του «Φτάνει η Ομιλία» και μετά, κάντε κάτι για την ανία του. Αν ο σκύλος σας απλά σας «μιλάει», ή προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας, θα χρειαστεί να αποφασίσετε πόσο γάβγισμα είναι αρκετό προτού αρχίσει να γίνεται ενοχλητικό.

Υπάρχουν, όμως, και δύσκολες περιπτώσεις! Αν ο σκύλος σας γαβγίζει για την προσοχή σας, ενώ έχουν προηγηθεί 20 λεπτά έως 2 ώρες έντονης σωματικής άσκησης και δεν ήταν «πεταμένος» στον κήπο ή κάπου εκτός σπιτιού, το πιθανότερο είναι ότι αυτός προσπαθεί να εκπαιδεύσει εσάς! Για αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις, αφού δοκιμάσετε τα ανωτέρω, θα πρέπει να δώσετε στον σκύλο αυτό που ζητάει (την προσοχή σας) αλλά εσείς θα αποφασίσετε τι είδους προσοχή θα του δώσετε.

Αυτή θα πρέπει να είναι εκπαίδευση υπακοής. Συνήθως, είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε την εκπαίδευση υπακοής διασκεδαστική κι ευχάριστη για τον σκύλο μας, όμως, σε αυτές τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις, η δουλειά σας είναι να δουλεύετε μαζί του στα μαθήματα αποτελώντας την «προσοχή» του. Στην πραγματικότητα, εξαντλήστε τον σκύλο σας στα μαθήματα, χωρίς λιχουδιές αυτή τη φορά, μέχρι να μη θέλει να δουλέψει άλλο. Μετά από μια εβδομάδα, αυτός θα αρχίσει να το ξανασκέφτεται προτού διαλέξει να μην υπακούσει στην εντολή «Φτάνει η Ομιλία».

Μόλις ο σκύλος καταλάβει την εντολή «Φτάνει η ομιλία», θα πρέπει να καταλάβετε πότε και αν γίνεται βίαιος και γαβγίζει ως δείγμα κυριαρχίας. Μερικά σκυλιά μπορεί να μάθουν ότι, αν αρχίσουν να γαβγίζουν, θα τους ζητήσετε να σταματήσουν, και μετά θα πάρουν μια λιχουδιά. Έτσι, θα αρχίσουν να γαβγίζουν περισσότερο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να δώσετε ποικιλία στην θετική ενίσχυση αφότου ο σκύλος καταλάβει την εντολή «Φτάνει η Ομιλία».

Για να πετύχουν τα μαθήματα θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις εντολές μας και να δίνουμε στο σκύλο μας την απαιτούμενη σημασία. Αλλά κυρίως, θα πρέπει να σεβόμαστε την ανάγκη του για επικοινωνία με τον ίδιο τρόπο που σεβόμαστε την ανάγκη των γειτόνων μας για ηρεμία.

Πηγή: Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v