Γιατί κάνουν "πατουσάκια" οι γάτες;

Αναρωτιέσαι τι σημαίνουν τα «πατουσάκια» που κάνει η γάτα σου σε κουβέρτες ή ακόμα και πάνω σου; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση.
Γιατί κάνουν πατουσάκια οι γάτες;
Η γάτα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κατοικίδια, και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αρκετές συμπεριφορές και χαρακτηριστικά είναι κάπως… παράξενες για εμάς τους ανθρώπους.

Το «ζύμωμα» για παράδειγμα, αποτελεί κάτι το αξιοπερίεργο, αντίστοιχα και το «κουτούλημα» σε διάφορα σημεία στο σπίτι ή ακόμα και στα πόδια μας.

Η Mikel Delgado, ιδρυτής της Feline Minds, μιας υπηρεσίας γατίσιας συμπεριφοράς στο Σακραμέντο, αναφέρει ότι ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά προέρχονται από την άγρια ​​προέλευση των γατών.

«Οι γάτες είναι κυνηγοί, είναι φυσικά δραστήριες την αυγή και το σούρουπο, βρίσκονται στη μέση της τροφικής αλυσίδας – κυνηγούν και κυνηγιώνται - με κάποιες φυσικές συμπεριφορές, όπως το ξύσιμο, οι οποίες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να μην τις κάνουν», λέει.

Οι ειδικοί επιμένουν επίσης ότι η φήμη των γατών ως κοινωνικά απόμακρων ζώων δεν ισχύει. Έχουν αρωματικούς αδένες στο πρόσωπο και όταν «χτυπούν» το κεφάλι τους στον άνθρωπο τους, πιθανότατα εναποθέτουν εκκρίσεις για να σημαδέψουν τους κοινωνικούς τους εταίρους, λέει η Kristyn Vitale, επίκουρη καθηγήτρια υγείας και συμπεριφοράς ζώων στο Unity College.

Το «ζύμωμα» τώρα, είναι αυτό που κάνουν τα γατάκια στις μητέρες τους όταν θηλάζουν για να τονώσουν την παραγωγή γάλακτος. Οι ενήλικες γάτες μπορεί να «ζυμώσουν» τους ανθρώπους όταν αισθάνονται χαλαροί ή προσπαθούν να ηρεμήσουν. (Συμβουλή: Κόψτε τους τα νύχια για να μην ταλαιπωρείστε).

«Είναι σαν να πιπιλάς τον αντίχειρα όταν είσαι νήπιο», λέει η Monique Udell, διευθύντρια του εργαστηρίου αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ζώου του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Με πληροφορίες από Washington Post
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v