Οι σκύλοι κλαίνε από χαρά όταν ξαναβλέπουν τους ανθρώπους τους

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά ρίχνουν δάκρυα χαράς όταν επανενώνονται με τους ιδιοκτήτες τους, κάτι που βοηθά στη δημιουργία ισχυρότερων συνδέσεων.
Οι σκύλοι κλαίνε από χαρά όταν ξαναβλέπουν τους ανθρώπους τους
Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι τα σκυλιά ρίχνουν «δάκρυα χαράς» όταν οι ιδιοκτήτες τους επιστρέφουν στο σπίτι και τους χαιρετούν. Η έρευνα διεξήχθη πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Azabu στην Ιαπωνία, με αφορμή το περιστατικό κατά το οποίο ένας επιστήμονας παρατήρησε το κατοικίδιο σκυλάκι να δακρύζει όταν θήλαζε τα κουτάβια της.

Ο καθηγητής Takefumi Kikusui εξήγησε ότι τα σκυλιά παράγουν δάκρυα, αλλά αυτά δεν πέφτουν όπως στους ανθρώπους - γι' αυτό θέλησε να μάθει περισσότερα για τα συναισθήματά τους. «Αυτό με έκανε να καταλάβω πως η ωκυτοκίνη μπορεί να αυξήσει τα δάκρυα», ανέφερε.

Ο καθηγητής διαπίστωσε ότι τα σκυλιά είχαν περισσότερα δάκρυα στα μάτια τους από το κανονικό όταν επανενώθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους και το βασικό επίπεδο δακρύων τους δεν άλλαξε όταν συνάντησαν κάποιον που δεν γνώριζαν.

Όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν ωκυτοκίνη στα μάτια των σκύλων, γέμισαν επίσης με δάκρυα, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι η απελευθέρωση ωκυτοκίνης κάνει τα σκυλιά να κλαίνε όταν είναι ξανά μαζί με τις ανθρώπινες οικογένειές τους.

Ήταν ήδη γνωστό ότι η ορμόνη απελευθερώνεται στα σκυλιά και στους ιδιοκτήτες τους όταν παίζουν, αλλά η μελέτη της επανένωσης των δύο φέρνει νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο καθηγητής Kikusui, ο οποίος εξεπλάγη από τα αποτελέσματα, δήλωσε: «Δεν είχαμε ακούσει ποτέ για την ανακάλυψη ότι τα ζώα δακρύζουν σε χαρούμενες καταστάσεις, όπως η επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους, και όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι που αυτό θα ήταν μια παγκόσμια πρωτιά».

Και πρόσθεσε: «Οι σκύλοι έχουν γίνει σύντροφοι των ανθρώπων και μπορούμε να δημιουργήσουμε δεσμούς.

«Σε αυτή τη διαδικασία, είναι πιθανό τα σκυλιά που έχουν δακρυσμένα μάτια κατά την αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη να φροντίζονται περισσότερο από αυτόν».

Πηγή: Mirror

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v