Στη Γερμανία είχαν επιβάλλει... λοκντάουν για τις γάτες

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ αντιμετώπιζαν οι ιδιοκτήτες γατών που θα παραβίαζαν το γατο-λοκντάουν, το οποίο άρθηκε σήμερα μετά από τρεις ολόκληρους μήνες.
Στη Γερμανία είχαν επιβάλλει... λοκντάουν για τις γάτες
Γενικό… γατο-λοκντάουν είχαν επιβάλλει για τρεις μήνες, από τον περασμένο Μάιο, οι αρχές στη μικρή πόλη του Walldorf, στη νοτιοδυτική Γερμανία, προκειμένου να προστατεύσουν ένα σπάνιο πουλί που απειλείται με εξαφάνιση.

Οι γατογονείς είχαν οδηγίες να κρατήσουν τα αιλουροειδή τους σε εσωτερικούς χώρους, η δε έξοδος τους επιτρεπόταν μόνο με λουρί μικρότερο των δύο μέτρων.

Από τα Μεσάνυχτα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, τα συμπαθή τετράποδα είναι και πάλι ελεύθερα, μετά την άρση του λοκντάουν, το οποίο είχε ομολογουμένως αυστηρούς κανόνες: Αν μια γάτα δραπέτευε κατά τη διάρκειά του, οι ιδιοκτήτες έπρεπε να καλέσουν μια ειδική γραμμή επικοινωνίας, και στη συνέχεια, να βρουν και να κρατήσουν το ατίθασο αιλουροειδές.

Οποιαδήποτε παράβαση θα οδηγούσε σε πρόστιμο. Ένας ιδιοκτήτης του οποίου το ζώο τραυμάτισε ή σκότωσε ένα από τα προστατευόμενα πουλιά έπρεπε να πληρώσει έως και 50.000 ευρώ.

Οι αρχές προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον τοπικό πληθυσμό του λοφιοφόρου κορυδαλλού, υποστηρίζοντας ότι το είδος ήταν υπό εξαφάνιση στην πολιτεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης και γενικότερα στη Γερμανία. Συγκεκριμένα στο Walldorf, είχαν απομείνει μόλις τρία ζευγάρια κορυδαλλών.

Οι ακτιβιστές επέκριναν τους περιορισμούς, λέγοντας ότι θα βλάψουν την ευημερία των γατών, ενώ τόνισαν επίσης ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την προστασία των κορυδαλλών.

Πολλά εκατομμύρια πτηνών πεθαίνουν φυσικά κάθε χρόνο, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι επιθέσεις από γάτες σε κήπους προκαλούν μείωση του πληθυσμού, σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB).

Δεν είναι σαφές εάν το λοκντάουν του Walldorf έχει ωφελήσει τους κορυδαλλούς, αλλά οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα άρουν τον περιορισμό δύο εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τα πτηνά που εκκολάπτονται την άνοιξη θεωρούνται πλέον αρκετά ανεπτυγμένα και λιγότερο ευάλωτα σε επιθέσεις.

Ο δήμαρχος του Walldorf είπε ότι αυτά ήταν καλά νέα, πρόσθεσε όμως ότι το γατο-λοκντάουν πιθανότατα θα επιστρέψει την επόμενη άνοιξη και τα επόμενα χρόνια κατά την περίοδο αναπαραγωγής των πτηνών.

Πηγή: BBC 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v