Καρχαρίες γίγαντες εντόπισαν επιστήμονες

Γιγάντιους καρχαρίες, με μήκος που ξεπερνά τα έξι μέτρα, εντόπισαν για πρώτη φορά επιστήμονες. Πού μπορεί να οφείλεται η αλματώδης ανάπτυξή τους.
Καρχαρίες γίγαντες εντόπισαν επιστήμονες
Σε απίστευτα μεγέθη έχουν φτάσει οι καρχαρίες, που φαίνεται να μεγαλώνουν όσο περνά ο καιρός, καθώς κυκλοφορούν και βρίσκουν τροφή σε περιοχές στις οποίες πλέον απαγορεύεται το ψάρεμα.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατο ντοκιμαντέρ, στον Νότιο Ειρηνικό οι καρχαρίες-τίγρεις έχουν μεγαλώσει περίπου το ένα τρίτο σε μήκος από το συνηθισμένο, ενώ οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες ξεπερνούν τα 6 μέτρα σε μήκος. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτή την έκρηξη σε χώρες που παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους πληθυσμούς των ψαριών έναντι της αλιευτικής βιομηχανίας.

Καθώς οι φθίνουσες πηγές τροφής ανακάμπτουν μέσα στις προστατευόμενες ζώνες και επιστρέφουν στα αρχικά μεγέθη, οι καρχαρίες τίγρεις και οι μεγάλοι λευκοί έχουν άφθονα θηράματα να απολαύσουν.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει είναι η δημιουργία καταφυγίων που προστατεύουν τα υδρόβια αρπακτικά από το κυνήγι που απειλούσε να τα εξαφανίσει.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, έως και 100 εκατομμύρια καρχαρίες ενδέχεται να θανατώνονται ετησίως, συχνά για τα πτερύγια τους.

Οι καρχαρίες τίγρεις, οι οποίοι συχνά αποκαλούνται «ο σκουπιδοτενεκές της θάλασσας» λόγω της ατελείωτης όρεξης και της προθυμίας τους να φάνε οτιδήποτε, έχουν συνήθως μήκος περίπου 3,6 μέτρα.

Ωστόσο, η Kori Burkhardt, θαλάσσια βιολόγος και επαγγελματίας δύτης, είπε ότι εντόπισε έναν καρχαρία τίγρη μήκους σχεδόν 5 μέτρων στη Γαλλική Πολυνησία, η οποία έχει ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια καρχαριών στον κόσμο εδώ και μια δεκαετία.

Η Burkhardt δήλωσε στο National Geographic: «Έχω καταδυθεί με καρχαρίες τίγρεις σε πολλές χώρες και αυτός είναι μακράν ο μεγαλύτερος που έχω δει ποτέ. Δεν είναι μόνο το μήκος, αλλά και το πλάτος του. Μπορεί να έχει μήκος πέντε μέτρα, αλλά το πλάτος φτάνει τρία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των πτερυγίων του. Αυτό είναι τρελό».

Στο ντοκιμαντέρ του National Geographic Great White v Tiger Shark, η Burkhardt συνάντησε «δύο από τους μεγαλύτερους λευκούς καρχαρίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Χαβάη».

Συνήθως, οι θηλυκοί μεγάλοι λευκοί καρχαρίες έχουν μήκος περίπου 4,5-5 μέτρα, ενώ τα αρσενικά είναι σημαντικά μικρότερα στα 3,5-4 μέτρα. Ωστόσο, στη Χαβάη, όπου απαγορεύεται η αλιεία καρχαριών, οι ερευνητές εντόπισαν θηλυκούς καρχαρίες γίγαντες, μήκους παραπάνω από 6 μέτρα.

Πιστεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ των καρχαριών μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτά τα πλάσματα μεγαλώνουν, καθώς οι καρχαρίες πλέον κυνηγούν μεγαλύτερα θηράματα σε συντονισμένες αγέλες.

Ο Δρ Κρις Λόου, καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου Shark στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λονγκ Μπιτς, σημείωσε ότι ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις τρεις Μεγάλους Λευκούς μήκους 6 μέτρων να τρώνε μαζί ένα κουφάρι φάλαινας.

«Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι καρχαρίες πρέπει να ήταν αρκετά κοντά στην περιοχή για να ανιχνεύσουν τη μυρωδιά της φάλαινας, ενώ μπορεί να σημαίνει ότι αυτοί οι καρχαρίες ταξιδεύουν μαζί» δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: Express.co.uk 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v