Ίσως σύντομα κάνουμε κανονικούς διαλόγους με τα κατοικίδιά μας, λένε οι επιστήμονες

Τρεις διαφορετικές ερευνητικές ομάδες διαπιστώνουν πως ίσως είμαστε κοντά στο να καταλάβουμε τι λένε τα ζώα όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν.
Ίσως σύντομα κάνουμε κανονικούς διαλόγους με τα κατοικίδιά μας, λένε οι επιστήμονες
Εν δυνάμει Doctor Dolittle μπορεί να είμαστε σύντομα όλοι, χάρη στη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Μετά από διάφορα πειράματα από ειδικούς σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να κατανοήσουν τα ζώα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ πραγματοποιεί το όνειρο κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου.

Οι ερευνητές στο Ισραήλ χρησιμοποίησαν ανιχνευτές συχνότητας υπερήχων για να «μεταφράσουν» τους θορύβους που κάνουν οι νυχτερίδες. Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Δρ Yossi Yovel, είναι «σαν θαύμα, σαν μαγεία».

Ο ίδιος εξήγησε στο BBC Radio 4 ότι ο ηχολογικός εντοπισμός των νυχτερίδων –τα σήματα μικτής συχνότητας που εκπέμπουν για να βλέπουν– χρησιμοποιείται επίσης για «μεταφορά κοινωνικών πληροφοριών».

«Υπάρχει πολλή λογοτεχνία για τις νυχτερίδες που κρυφακούν, ακούγοντας τι λένε οι άλλες νυχτερίδες», εξήγησε. Και, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, είπε, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να ακούν τι λένε και άλλα ζώα. «Η μηχανική μάθηση μπορεί να φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για την επικοινωνία των ζώων», είπε.

Η ομάδα του κατέγραψε νυχτερίδες για αρκετούς μήνες, παρακολουθώντας πότε τα νυχτερινά πλάσματα εξέπεμπαν ήχους. «Δείξαμε ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε το πλαίσιο του ήχου με βάση τις φασματικές παραμέτρους του», είπε. «Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι αυτός ο ήχος εκπέμπεται κατά τη διάρκεια τσακωμών για το φαγητό, για παράδειγμα, με πολύ υψηλή ακρίβεια».

Ο δρ. Yovel εξηγεί ότι όλες οι ανακαλύψεις τους οφείλονται στην προηγμένη τεχνολογία. «Για να καταλάβουμε αυτές τις διαφορετικές αλληλεπιδράσεις, η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε διαφορές ανάμεσα στους ήχους», εξήγησε. «Αυτές τις εντοπίζουμε μόνο χάρη στους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης».

Άλλοι ερευνητές έχουν ξεκινήσει παρόμοια πειράματα, όπως η γνωστική επιστήμονας Natalie Uomini, η οποία μελετά το κοράκι της Νέας Καληδονίας σε ένα νησί του Ειρηνικού με στόχο να καταλάβει τι λένε τα πουλιά μεταξύ τους.

«Δεν είμαστε σίγουροι ακόμα τι είναι αυτό που κάνει ένα κάλεσμα ιδιαίτερο, και αυτό θα μπορεί να μας το πει η μηχανική μάθηση», εξήγησε μιλώντας για τα φτερωτά πλάσματα, τα οποία επικοινωνούν μέσω θορύβων και κινήσεων. «Όποια και αν είναι τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά της φωνής, είναι πιθανώς παρόμοια με το πώς οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν ο ένας τον άλλον».

Η Νταϊάνα Ράις, ερευνήτρια των γνωστικών λειτουργιών και της επικοινωνίας των δελφινιών και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Hunter College, μελετά τα δελφίνια χρησιμοποιώντας την εφεύρεση της ομάδας της: μια μηχανή σαν πληκτρολόγιο για αλληλεπίδραση με θαλάσσια ζώα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η τεχνολογικά εξελιγμένη οθόνη αφής θα εμπλουτίσει την επιστήμη μας ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μυαλό των δελφινιών», δήλωσε η Reiss στο δελτίο τύπου του κολεγίου σχετικά με την τεχνολογία. «Το να δίνουμε στα δελφίνια αυξημένες επιλογές και έλεγχο τους επιτρέπει να μας δείξουν αντανακλάσεις του τρόπου σκέψης τους και μπορεί να μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε τη φωνητική τους επικοινωνία».

Δεν είναι, πάντως, η μόνη που ανακάλυψε πόσο έξυπνα είναι τα δελφίνια. Η Linda Erb, από το Κέντρο Έρευνας Δελφινιών στη Φλόριντα, είχε μια εκπληκτική εμπειρία από πρώτο χέρι με ένα δελφίνι που ονομάζεται Theresa, όταν η τελευταία χρησιμοποίησε ηχολογικό εντοπισμό στην κοιλιά της Erb, διαπιστώνοντας έτσι πως ήταν έγκυος.

Η ανάπτυξη τεχνολογίας, λοιπόν, για την κατανόηση και την επικοινωνία με την ευφυή άγρια ζωή θα μπορούσε να δώσει ελπίδα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που εκλιπαρούν να μάθουν τι σκέφτονται οι τετράποδοι φίλοι τους.

Πηγή: New York Post 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v