Ανθρώπινα δικαιώματα σε ελεφαντίνα εξετάζει αμερικανικό δικαστήριο

Μια ιστορική δίκη λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, με μια ελεφαντίνα να διεκδικεί το δικαίωμα στην ελευθερία της.
Ανθρώπινα δικαιώματα σε ελεφαντίνα εξετάζει αμερικανικό δικαστήριο
Η Happy είναι ένας ασιατικός ελέφαντας, που ενδέχεται να γράψει Ιστορία μετά την εν εξελίξει δίκη-ορόσημο στην Αμερική, όπου το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μπορεί να εκχωρηθεί σε ζώο.

Οι υποστηρικτές του Nonhuman Rights Project λένε ναι: Η Happy είναι ένας αυτόνομος, έξυπνος ελέφαντας που αξίζει το δικαίωμα να θεωρείται από τον νόμο «άτομο» και να μην κρατείται σε ζωολογικό κήπο, με βάση το habeas corpus.

Ο ζωολογικός κήπος του Μπρονξ, όπου κατοικεί η Happy, λέει όχι: Μέσω δικηγόρου, ο ζωολογικός κήπος υποστηρίζει ότι η Happy δεν είναι παράνομα φυλακισμένη ούτε άτομο, αλλά ένας καλά φροντισμένος ελέφαντας «που τον σέβονται σαν το υπέροχο πλάσμα που είναι».

Η Happy ζει στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ εδώ και 45 χρόνια. Η οργάνωση που την υποστηρίζει ζητά από το πολιτειακό εφετείο να την αποφυλακίσει με βάση το habeas corpus, που είναι η νομική οδός για τους ανθρώπους που θέλουν να καταγγείλουν τον παράνομο περιορισμό τους.

Το Nonhuman Rights Project θέλει να τη μεταφέρει από μια «φυλακή ενός στρέμματος» στο ζωολογικό κήπο, σε ένα πιο ευρύχωρο καταφύγιο.

Η ομάδα είπε ότι το 2005, η Happy έγινε ο πρώτος ελέφαντας που πέρασε ένα τεστ δείκτη αυτογνωσίας, αγγίζοντας επανειλημμένα ένα λευκό «Χ» στο μέτωπό της καθώς κοιταζόταν σε έναν μεγάλο καθρέφτη.

Ο ζωολογικός κήπος και οι υποστηρικτές του προειδοποιούν ότι μια νίκη για το Nonhuman Rights Project θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για περισσότερες νομικές ενέργειες εκ μέρους των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων και άλλων ειδών σε ζωολογικούς κήπους.

«Αν πρόκειται να γίνει μια ολόκληρη επανεγγραφή και παραχώρηση σε ζώα δικαιωμάτων που δεν είχαν ποτέ πριν, δεν θα έπρεπε να γίνει από το νομοθέτη;» ρώτησε τους δικαστές ο Kenneth Manning, δικηγόρος της εταιρείας Wildlife Conservation Society, που διοικεί ζωολογικούς κήπους.

Η Happy γεννήθηκε στην άγρια φύση στην Ασία στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ πριν κλείσει έναν χρόνο ζωής. Έφτασε στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ το 1977.

Η Happy ζει τώρα σε ένα περίβολο δίπλα στον άλλο ελέφαντα του ζωολογικού κήπου, την Patty. Ο δικηγόρος του ζωολογικού κήπου υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η Happy μπορεί να κολυμπήσει, να αναζητήσει τροφή και να ζει όπως ζουν φυσιολογικά οι ελέφαντες του είδους της.

«Η κραυγαλέα εκμετάλλευση της Happy από το NRP για να προωθήσει την ατζέντα του δεν δείχνει ανησυχία για το συγκεκριμένο ζώο, και αποκαλύπτει το γεγονός ότι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την υγεία και την ψυχολογική του ευημερία για να δημιουργήσουν δεδικασμένο», ανέφερε ο ζωολογικός κήπος σε δήλωσή του.

Οι δικηγόροι του NRP λένε ότι ανεξάρτητα από το πώς αντιμετωπίζεται η Happy στον ζωολογικό κήπο, το δικαίωμά της στη «σωματική ελευθερία» παραβιάζεται. Υποστηρίζουν ότι αν το δικαστήριο αναγνωρίσει το δικαίωμα της Happy σε αυτή την ελευθερία βάσει του habeas corpus, εκείνη θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη.

Η δικαστής Jenny Rivera ρώτησε την Monica Miller, δικηγόρο της NRP, σχετικά με τις επιπτώσεις της θέσης τους στις σχέσεις ανθρώπου-ζώου: «Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να έχω σκύλο;» ρώτησε η δικαστής. «Εννοώ, τα σκυλιά μπορούν να απομνημονεύουν λέξεις».

Η Μίλερ απάντησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ελέφαντες είναι εξαιρετικά περίπλοκοι γνωστικά, με προηγμένες αναλυτικές ικανότητες.

Πρωτοδίκως, το NRP ηττήθηκε, τόσο σε αυτήν την υπόθεση, όσο και σε προηγούμενες παρόμοιες, όπως αυτή που αφορούσε έναν χιμπατζή με το όνομα Tommy, στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από παρότρυνση διαφορετικής ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε ότι οι διαβόητοι «ιπποπόταμοι κοκαΐνης» του Κολομβιανού βασιλιά των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως άνθρωποι ή πρόσωπα με νόμιμα δικαιώματα στις ΗΠΑ. Η απόφαση δεν είχε πραγματικές επιπτώσεις για τους ίδιους τους ιπποπόταμους, δεδομένου ότι κατοικούν στην Κολομβία.

Πηγή: Guardian 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v