Τρεις ραμφοφάλαινες ξεβράστηκαν στην Κέρκυρα

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν τα Ελληνικά Πετρέλαια πρόκληση οικολογικής καταστροφής στο Ιόνιο.
Τρεις ραμφοφάλαινες ξεβράστηκαν στην Κέρκυρα
Ανησυχία προκαλεί στις περιβαλλοντικές οργανώσεις η εμφάνιση τριών ραμφοφαλαινών σε παραλίες της Κέρκυρας. Αν και τα αίτια δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, οι ειδικοί φοβούνται ότι το συγκεκριμένο γεγονός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, κάτω από το οποίο κρύβονται πολλά ζώα τραυματισμένα από τις σεισμικές δοκιμές που πραγματοποιούνται για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Στις 20 του περασμένου Φεβρουαρίου, δύο ραμφοφάλαινες βρέθηκαν στις παραλίες Αρίλλας και Άγιος Γόρδιος, ενώ μια τρίτη εντοπίστηκε την επόμενη μέρα στην παραλία του Αγίου Γόρδιου.

«Χρειάστηκαν δεκάδες εθελοντές οι οποίοι για πάνω από πέντε ώρες χρησιμοποιούσαν υποτυπώδη σχοινιά για να μεταφέρουν τις φάλαινες πίσω στη θάλασσα», λέει στον Guardian η τοπική κτηνίατρος Ναστάζια Κορωνάκη, η οποία βοήθησε στο συντονισμό των ενεργειών διάσωσης.

Οι φάλαινες στην παραλία δεν είναι νέο φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά είναι ασυνήθιστο να εγκλωβιστούν τρεις υγιείς φάλαινες στην ίδια ακτογραμμή μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτει η ίδια.

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί τι προκάλεσε τον εγκλωβισμό των φαλαινών, περιβαλλοντικές ομάδες υποψιάζονται ότι οι παραλίες συνδέονταν με το SW Cook, ένα πλοίο που μισθώθηκε από την εταιρεία πετρελαιοειδών Ελληνικά Πετρέλαια, το οποίο πραγματοποιούσε δοκιμές στο Ιόνιο Πέλαγος στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει την Ελληνική τάφρο και το αρχιπέλαγος του Ιονίου Πελάγους, που έχουν χαρακτηριστεί σημαντικές περιοχές θαλάσσιων θηλαστικών.

Η σεισμική δοκιμή είναι μια μέθοδος για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τη συνεχή ανατίναξη του πυθμένα της θάλασσας με αεροβόλα για τη χαρτογράφηση των ορυκτών καυσίμων στον πυθμένα της θάλασσας. Αυτές οι εκρήξεις μπορούν να φτάσουν περισσότερα από 250 ντεσιμπέλ. Η επίδραση αυτών των επιπέδων ήχου στα θαλάσσια θηλαστικά είναι «σαν μια βόμβα που εκρήγνυται επανειλημμένα στο σπίτι τους κάθε 10 δευτερόλεπτα - ένα σπίτι από το οποίο δεν μπορούν να φύγουν», όπως σημειώνει το National Resources Defense Council, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ.

Η έρευνα έχει συνδέσει τις σεισμικές δοκιμές με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στα θαλάσσια ζώα, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης της ακοής, των δυσκολιών στη σίτιση και των παρεμβολών στην επικοινωνία. Στις ραμφοφάλαινες, που ζουν σε βαθιά νερά, μελέτες έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ των σεισμικών δοκιμών και της ασθένειας αποσυμπίεσης.

Η εμφάνιση των τριών φαλαινών στις παραλίες ήταν «πιθανώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Nicolas Entrup, διευθυντής διεθνών σχέσεων στη ΜΚΟ OceanCare. «Πολλά περισσότερα ζώα, και όχι μόνο οι φάλαινες, μπορεί να έχουν πληγεί. Τα ζώα που εκτίθενται σε αυτόν τον έντονο ήχο μπορεί να σκοτωθούν και να καταλήξουν νεκρά στον βυθό της θάλασσας».

Τον περασμένο μήνα, οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, μαζί με άλλες ΜΚΟ, έγραψαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ζητώντας να σταματήσουν οι σεισμικές δοκιμές μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία της εμφάνισης των φαλαινών στις παραλίες. Η Greenpeace έστειλε επίσης το πλοίο της, Rainbow Warrior III, για να παρακολουθεί το SW Cook.

Σύμφωνα με αναφορές, οι σεισμικές έρευνες σταμάτησαν μετά τα εν λόγω περιστατικά και το SW Cook έχει πλέον φύγει από την Ελλάδα, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για το κλίμα στο WWF Ελλάς.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Guardian για σχολιασμό.

Το όλο θέμα έφερε ανακίνησε το ευρύτερο ζήτημα της ανεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τις εγκλωβισμένες φάλαινες διαδόθηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ερωτήσεις τέθηκαν στη Βουλή από τον Σύριζα.

Μια διαμαρτυρία στην Κέρκυρα συγκέντρωσε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και εργαζόμενους της τουριστικής βιομηχανίας. «Οι άνθρωποι φοβούνται πραγματικά γιατί ζούμε από τον τουρισμό και αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει την τοπική οικονομία», είπε ο Γιάννης Γαστεράτος, ένας από εκείνους που διαμαρτύρονται στο νησί.

Το Ιόνιο Πέλαγος είναι εξαιρετικά βαθύ και τεκτονικά ενεργό, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε πιθανή εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ακόμη και αν εντοπιστούν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ελλάδα δεν θα είχε την υποδομή για να τα εκμεταλλευτεί μέχρι το 2030 περίπου, είπε ο Ιμπραήμ. «Είναι τρελό να σκεφτόμαστε ακόμη και την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων τόσο μακριά στο μέλλον. Είναι καταστροφικό από την άποψη του κλίματος και δεν έχει νόημα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού».

Η περιβαλλοντική εποπτεία στην Ελλάδα έχει «υποβαθμιστεί σοβαρά» τα τελευταία χρόνια, είπε ο Ιμπραήμ. Το μόνο που απαιτείται για τις σεισμικές δοκιμές είναι ένα περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης, πρόσθεσε, «το οποίο είναι ιδιωτικό, δεν απαιτεί έγκριση από το κράτος, καμία δημόσια διαβούλευση και το οποίο η εταιρεία δεν έχει καμία υποχρέωση να δημοσιεύσει».

Ο Κωστής Γριμάνης, εκπρόσωπος της Greenpeace Greece, χαρακτήρισε τις σεισμικές έρευνες «θανατική ποινή για πολλά θαλάσσια ζώα». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον, ειδικά για μια χώρα που χρησιμοποιεί τις θάλασσές της για τουρισμό. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να παραμείνουν στον πυθμένα της θάλασσας και πρέπει να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πηγή: Guardian 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v