Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον κτηνίατρο

Η επίσκεψη στον κτηνίατρο από μόνη της δεν αρκεί. Κι εμείς οι ίδιοι πρέπει να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις ώστε ο κτηνίατρος να μας κατευθύνει αναλόγως.
Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον κτηνίατρο
Κάποιες φορές αμελούμε να αναφέρουμε διάφορες παρατηρήσεις μας στον κτηνίατρο (εδώ ξεχνάμε να αναφέρουμε παρατηρήσεις για το δικό μας σώμα στον δικό μας γιατρό) και αντίστοιχα να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις. Το κατοικίδιο μας χρειάζεται φροντίδα κι αυτή η επίσκεψη που κάνουμε στον κτηνίατρο μία ή δύο φορές τον χρόνο, καλό είναι να είναι αποδοτική.

1. Έχει το κατοικίδιο μου το σωστό βάρος;

Περισσότερα από τα μισά σκυλάκια και γατάκια στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Association for Pet Obesity and Prevention. Ακόμη χειρότερα, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με υπέρβαρους σκύλους ή γάτες αρνούνται να δουν το πρόβλημα. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας εάν το κατοικίδιο σας είναι εντός του κατάλληλου εύρους βάρους για τη ράτσα του, το μέγεθος και το ανάστημά του. Στη συνέχεια, εάν υπάρχει πρόβλημα, μπορείτε να συζητήσετε πώς θα το λύσετε. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που το κατοικίδιο ζώο σας είναι λιποβαρές -αν και λιγότερο σπάνιο.

2. Θα μπορούσα να του δίνω πιο κατάλληλη τροφή;

Η καλή υγεία ξεκινά με τη σωστή διατροφή και ο κτηνίατρος σας έχει τις απαντήσεις. Μόλις εξετάσει το κατοικίδιό σας, μπορεί να σας συστήσει τροφές που είναι κατάλληλες για το στάδιο της ζωής του κατοικίδιου ζώου σας, τον τρόπο ζωής και οποιουσδήποτε άλλους παράγοντες ή υποκείμενες συνθήκες υγείας που ισχύουν.

3. Είναι αυτό [εισαγάγετε περίεργη συμπεριφορά εδώ] φυσιολογικό;

Μην υποθέτετε αυτόματα ότι το λαχάνιασμα του κατοικίδιου ζώου σας μετά αρκετό τρέξιμο είναι φυσιολογικό ή ότι είναι σύνηθες τα κατοικίδια να «ξύνονται» κάθε φορά που βγαίνουν έξω. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ενημερωθείτε για τυχόν ιδιαιτερότητες που έχετε παρατηρήσει στο ζωάκι σας.

4. Έχει κάνει το κατοικίδιό μου όλα τα εμβόλια;

Δεν είναι κακό να ρωτάτε αν ο τετράποδο παιδί σας είναι πλήρως εμβολιασμένο—είναι κάτι που μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί.

5. Χρειάζεται το κατοικίδιο μου οδοντικό καθαρισμό;

Οι οδοντικές παθήσεις είναι ένα κοινό πρόβλημα στα κατοικίδια. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 80% των σκύλων και το 70% των γατών άνω των 3 ετών πάσχουν από κάποιου βαθμού περιοδοντική νόσο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές υγείας, όπως προβλήματα με τα νεφρά, το συκώτι, ακόμη και την καρδιά. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας εάν το παιδί χρειάζεται οδοντικό καθαρισμό. Κάνετε έναν καθαρισμό έχει ξεκινήσει η ουλίτιδα και/ή πέτρα -όχι μόνο σε εσάς. Αυτό θα διατηρήσει την καλή οδοντική του υγεία και την πρόληψη ασθενειών προτού γίνει πρόβλημα… το οποίο με τη σειρά του σας βοηθά να εξοικονομήσετε χρήματα και να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας υγιές.

6. Χρειάζεται το κατοικίδιο μου εξετάσεις αίματος;

Οι εξετάσεις ελέγχουν διάφορες παθήσεις, όπως νεφρική και ηπατική νόσο, διαβήτη, καρκίνο και διάφορα άλλα θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν εντοπιστούν έγκαιρα. Οι τακτικές αιματολογικές εξετάσεις θα δώσουν επίσης στον κτηνίατρό σας ένα μέτρο σύγκρισης με την πάροδο του χρόνου.

7. Ποια φάρμακα για ψύλλους/τσιμπούρια προτείνετε;

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τη θανάτωση και την πρόληψη ψύλλων και κροτώνων. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για τις διαφορές μεταξύ των δημοφιλών φαρμάκων (για παράδειγμα, τοπικά έναντι από του στόματος φάρμακα) και ποια ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς και στον τρόπο ζωής του κατοικίδιου ζώου σας. Υπάρχουν ακόμη και ορισμένα από του στόματος φάρμακα που προστατεύουν από ψύλλους και τσιμπούρια για έως και 12 εβδομάδες με μία μόνο δόση.

8. Τι είναι αυτά τα εξογκώματα;

Δεν είναι ασυνήθιστο να αναπτύσσονται εξογκώματα στο δέρμα του μικρού σας φίλου. Ωστόσο, ασυνήθιστες αλλαγές στο δέρμα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη καρκίνου. Επισημάνετε τυχόν νέα εξογκώματα ή περίεργες κρεατοελιές που έχουν εμφανιστεί μετά την τελευταία σας επίσκεψη. Ο κτηνίατρος μπορεί στη συνέχεια να προσδιορίσει εάν απαιτείται βιοψία.

9. Χρειάζεται το κατοικίδιό μου εξέταση ορθού;

Κάθε κτηνίατρος έχει διαφορετικό τρόπο να κάνει τα πράγματα, αλλά μπορεί να μην πραγματοποιήσει πλήρη ορθική εξέταση στο κατοικίδιο ζώο σας, εάν δεν το ζητήσετε. Οι εξετάσεις του ορθού εξετάζουν τον καρκίνο του προστάτη και του ορθού, ο οποίος μπορεί να θεραπευθεί εάν εντοπιστεί αρκετά νωρίς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v