10 καλοί λόγοι για να υιοθετήσεις ένα αδεσποτάκι

Σκέφτεσαι να προσθέσεις ένα κατοικίδιο στην οικογένειά σου; Παρακάτω θα βρεις μερικούς λόγους για να υιοθετήσεις τον νέο σου κολλητό/ή.
10 καλοί λόγοι για να υιοθετήσεις ένα αδεσποτάκι
Γράφει η Ιωάννα Καλογέρου, Κτηνίατρος, DVM University of Bucharest, Department of Agronomical Sciences and Veterinary Medicine

Αν θεωρείς ότι έφτασε η ώρα να γίνεις… γονιός και να πάρεις ένα κατοικίδιο, τότε σε καλούμε να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετήσεις ένα από τα πολλά αδεσποτάκια που σε έχουν τόσο πολύ ανάγκη.

Και αν ρωτάς το γιατί (ή το γατί), οι λόγοι είναι απλοί.

Θα σώσεις μια ζωή

Κάθε χρόνο γεννιούνται χιλιάδες αδέσποτα, για τα οποία το μέλλον τους είναι αβέβαιο, καθώς η φύση δεν είναι πάντα ευνοϊκή. Καιρικές συνθήκες, ασθένειες, οι φυσικοί θηρευτές τους, και η ανθρώπινη κακοποίηση καραδοκούν.

Θα πάρεις ένα υγιέστατο ζώο

Τα καταφύγια σφύζουν από υγιή ζώα, για τα οποία έχει φροντίσει η φύση να επιβιώσουν όλες τις δυσχέρειες που μπορούν να αντιμετωπίσουν. Με απλά λόγια, τα αδύναμα ζωάκια δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν πράγμα που σε βάθος χρόνου αποφέρει υγιή πληθυσμό ζώων που δεν εμφανίζουν τόσες ασθένειες.

Θα κοστίσει λιγότερο

Φυσικά, δεν υπάρχει τιμή αγοράς, αφού μιλάμε για υιοθεσία. Επίσης, οι περισσότερες φιλοζωικές οργανώσεις και καταφύγια ζώων έχουν μεριμνήσει για τις απαραίτητες ιατρικές ανάγκες, μέχρι και τη στείρωση. Οπότε το κόστος για τον επίδοξο γονέα ανέρχεται στα μεταφορικά έξοδα του, από και προς το καταφύγιο της επιλογής του.

Γιατί είναι ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε τα παράνομα εκτροφεία

Αγοράζοντας ένα ζωάκι διαδικτυακά ή από pet shop είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχει προέλθει από αμφίβολη εκτροφή, η οποία βάζει το κέρδος πάνω από την ευζωία του ζώου. Αυτά τα ζώα διαμένουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς την στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη, είναι συχνά άρρωστα και έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Οι μητέρες μένουν σε κλουβιά και αναπαράγονται συνεχώς για χρόνια, όταν πια δεν είναι κερδοφόρα θανατώνονται ή «εξαφανίζονται» - δες εδώ.

Τα έπιπλα σου θα σε ευγνωμονούν

Πολλά από αυτά τα ζώα μένουν σε σωστές συνθήκες ήδη και έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν τις ανάγκες τους σωστά. Επίσης, υιοθετώντας ένα ενήλικο αδέσποτο ή ακόμα και γέρικο ζώο προσπερνάς την εφηβική «τρέλα» να μασουλάνε τα πάντα, να έχουν απεριόριστη ενέργεια που τα χαρακτηρίζει και πας κατευθείαν σε ένα cool ζώο που μένει μαζί σου στον καναπέ.

Είναι καλό για την υγεία σου και των παιδιών σου

Είναι γνωστό, ότι ένα κατοικίδιο βοηθά την ψυχολογική και φυσική μας υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που μεγάλωσαν με κατοικίδια στο σπίτι, είχαν λιγότερες αλλεργίες ως ενήλικες.

Βοηθάς παραπάνω από ένα ζώο

Υιοθετώντας ζώο από ένα καταφύγιο, δημιουργείται χώρος για ένα άλλο που θα πάρει τη θέση του, θα λάβει την κατάλληλη φροντίδα και δεν θα παράγει άλλα αδέσποτα ζώα.

Εύκολη διαδικασία

Οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν κάνει τη διαδικασία πολύ απλή, και καθόλου δαπανηρή. Αναλαμβάνουν τους πρώτους εμβολιασμούς, την κοινωνικοποίηση, μέχρι και την στείρωση των ζώων πριν έρθουν στο παντοτινό τους σπίτι, χωρίς επιβάρυνση του γονέα.

Ενθαρρύνεις και άλλους να υιοθετούν αδέσποτα

Μια πράξη όπως το να σώζεις ένα ζώο, από μια ζωή στο κλουβί και να του προσφέρεις ένα ζεστό σπίτι είναι αξιοθαύμαστη. Και ίσως ο διπλανός σου να θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα, πράγμα που μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Γιατί για ένα ζώο αλλάζει ολόκληρος ο κόσμος του

Φροντίζοντας ένα ζώο και προσφέροντάς του ένα ζεστό σπίτι ο κόσμος του κυριολεκτικά αλλάζεις. Το βγάζεις από το κλουβί, που είναι με δεκάδες άλλα ζώα στο καταφύγιο, βοηθάς να αναδειχτεί η προσωπικότητά του και να σου προσφέρει την αγάπη του απλόχερα.

Ειλικρινά, τι μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v