Ασβός οδήγησε αρχαιολόγους σε ρωμαϊκά νομίσματα κρυμμένα σε σπηλιά

Ένας ασβός στην Ισπανία οδήγησε αρχαιολόγους σε περισσότερα από 200 ρωμαϊκά νομίσματα, που ήταν κρυμμένα μέσα σε σπηλιά για αιώνες.
Ασβός οδήγησε αρχαιολόγους σε ρωμαϊκά νομίσματα κρυμμένα σε σπηλιά
Στην περιφέρεια της Αστούριας, ένας ασβός έσκαψε σε ρωγμή βράχου στη σπηλιά La Cuesta, και ξέθαψε αρχαία νομίσματα, τα οποία αργότερα εντόπισε ένας ντόπιος, ο Ρομπέρτο Γκαρσία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Ο Γκαρσία ενημέρωσε τους αρχαιολόγους, ένας εκ των οποίων ήταν ο Αλφόνσο Φανχούλ, ο επικεφαλής της ανασκαφής που ακολούθησε, ο οποίος εκτιμά ότι ο ασβός αναζητούσε τροφή ή έσκαβε για να φτιάξει φωλιά.

«Όταν φτάσαμε, βρήκαμε την τρύπα που οδηγούσε στη φωλιά του ασβού. Το έδαφος γύρω από αυτή ήταν γεμάτο νομίσματα», δήλωσε στο CNN ο Φανχούλ και πρόσθεσε ότι το ζώο είχε ξεθάψει περισσότερα από 90.

Στη συνέχεια η ομάδα έκανε αρχαιολογική ανασκαφή, χάρη στην οποία ανακάλυψαν συνολικά 209 νομίσματα, που χρονολογούνται από το 200 έως το 400 μ.Χ., την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Ο Φανχούλ εκτιμά ότι πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στην περιοχή έκρυβαν εκεί τα νομίσματα.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η ανακάλυψη αντικατοπτρίζει την κοινωνική και πολιτική αστάθεια που ήρθε με την πτώση της Ρώμης και την άφιξη βαρβάρων στη βόρεια Ισπανία», δήλωσε.

Στην παρούσα φάση, τα νομίσματα καθαρίζονται προκειμένου να εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, ενώ ο Φανχούλ σχεδιάζει να κάνει περαιτέρω ανασκαφές στο σημείο. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερα», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ήδη πρόκειται για τα πιο πολλά ρωμαϊκά νομίσματα που έχουν βρεθεί σε σπηλιά στην Ισπανία.

«Πρόκειται για μία μοναδική στιγμή που ονειρεύεσαι από παιδί. Είναι μια εξαιρετική στιγμή, την οποία δεν πιστεύεις ότι θα ζήσεις ως αρχαιολόγος», συμπλήρωσε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v