Τα λάθη που κάνεις στην εκπαίδευση του σκύλου σου

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε εκπαιδεύοντας τον τετράποδο φίλο μας και πώς άθελά μας χαλάμε την αρμονική συμβίωση μαζί του; Ο ειδικός απαντά.
Τα λάθη που κάνεις στην εκπαίδευση του σκύλου σου
Κάθε τετράποδος φίλος που μπαίνει στο σπίτι μας θα πρέπει να υπακούει σε κάποιους βασικούς κανόνες. Η εκπαίδευσή του σε μικρή ηλικία είναι απαραίτητη για να είναι η συνύπαρξή μας όσο το δυνατόν πιο αρμονική και… αναίμακτη.

Τα λάθη όμως που μπορεί να κάνουμε κατά την εκπαίδευσή του μπαίνουν εμπόδιο στην ομαλή του συμπεριφορά. Ποια είναι τα πιο συχνά;

Ο εκπαιδευτής κ. Γιάννης Ψαρόπουλος από το Dogsecrets.gr δίνει απαντήσεις.

Ελλιπής εκτόνωση

Ο βασικότερος λόγος το σκυλί μας μπορεί να έχει ανεπιθύμητη συμπεριφορά, είναι η ελλιπής εκτόνωση. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τίποτα απολύτως από εκείνο, αν πρώτα δεν έχουμε φροντίσει να το βγάζουμε βόλτα καθημερινά. Περισσότερα εδώ

Λάθος επιβράβευση

Πολύ συχνά επιβραβεύουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Χαϊδεύοντας τον, για παράδειγμα, τη στιγμή που δείχνει επιθετική συμπεριφορά σε κάποιον άλλο σκύλο, προκειμένου να τον καθησυχάσουμε, έχουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αφού, στην ουσία, τον επιβραβεύουμε γι’ αυτήν του τη συμπεριφορά.

Ανυπομονησία

Δεν δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στον σκύλο να κατανοήσει πλήρως την εντολή που του δίνουμε και βιαζόμαστε να προχωρήσουμε παρακάτω. Η εκπαίδευση δεν είναι μια σύντομη διαδικασία- χρειάζεται υπομονή και χρόνο.

Δίνουμε εντολές χωρίς να έχουμε κερδίσει την προσοχή του

Το να δίνετε εντολές στο σκύλο, ακόμη αν ξέρετε ότι τις γνωρίζει καλά, χωρίς να κερδίσετε πρώτα την προσοχή του, δεν έχει κανένα νόημα. Τραβήξτε πρώτα την προσοχή του σκύλου, και στη συνέχεια μπορείτε να του ζητήσετε να κάνει αυτό που θέλετε.

Και σημασία όταν το απαιτεί

Είναι άκρως σημαντικό να γνωρίζουμε πως, οποιαδήποτε στιγμή ο σκύλος απαιτεί την προσοχή μας με λάθος τρόπο, π.χ. κλαίει για να του ανοίξουμε την πόρτα, γαβγίζει για να τον ταΐσουμε, ή κάνει σαν τρελός για να παίξουμε μαζί του, εμείς θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα να ηρεμήσει, και μετά να του κάνουμε το «χατίρι».

Ασυνέπεια

Η συμπεριφορά μας απέναντί του πρέπει να είναι σταθερή. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να του λέμε «όχι» στο να ζητιανεύει φαγητό από το τραπέζι, και σε άλλη στιγμή να του δίνουμε… μεζεδάκια όσο τρώμε.

Λάθος timing

Το σωστό timing κατά την επιβράβευση ή την διόρθωση μιας συμπεριφορά είναι καθοριστικό κατά την εκπαίδευση του σκύλου. Μία λάθος στιγμή επιβράβευσης ή διόρθωσης μπορεί να περάσει στον σκύλο τελείως διαφορετικό μήνυμα από αυτό που θέλουμε.

Υπερβολική ελευθερία

Η απόλυτη ελευθερία από πολύ νωρίς είναι λάθος προσέγγιση. Για παράδειγμα, δεν αφήνουμε το κουτάβι ελεύθερο σε όλο το σπίτι, χωρίς να του δείξουμε πρώτα τι απαγορεύεται και τι όχι. Συνεπώς το κουτάβι σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταστρέψει το μισό σπίτι. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ο σκύλος κερδίζει μόνος του και σταδιακά την ελευθερία του, εφόσον επιδεικνύει  επιθυμητή συμπεριφορά, μετά την εκπαίδευση που του παρέχουμε.

Βία

Η βία οποιασδήποτε μορφής είναι καταδικαστέα και φυσικά δεν έχει θέση στην εκπαίδευση αφού το μόνο που θα καταφέρει είναι να καταστρέψει μια για πάντα την σχέση με τον σκύλο μας.

Εκπαίδευση από το internet

H εκπαίδευση μέσα από άρθρα και βίντεο που βρίσκονται σε αφθονία στο διαδίκτυο συνήθως αποτυγχάνει και πολλές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνη. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και μόνο ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να γνωρίζει πώς να τον προσεγγίσει και τι μεθόδους εκπαίδευσης θα πρέπει να ακολουθήσει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v