Τι να κάνω αν δω φίδι;

Ο πανικός είναι δεδομένος αν δεις φίδι. Το θέμα είναι να ηρεμήσεις και να σκεφτείς γρήγορα. Και μετά... δεν είναι δύσκολο.
Τι να κάνω αν δω φίδι;
Τα φίδια είναι για πολλούς από τα πιο τρομακτικά ζώα. Και, εντάξει, δεν είναι ψέμα αναγκαστικά - είναι κάπως φρίκη να μπαίνεις σε έναν χώρο και να βλέπεις ξαφνικά ένα ερπετό να έχει κουλουριαστεί στην γωνία. Ή, όπως πολλοί αγρότες θα σου πούνε, να βάζεις το χέρι σου μέσα σε κλαδιά και να ακουμπάς κάτι λείο που αμέσως αρχίζει να κινείται.

Ναι, τα φίδια είναι τρομακτικά. Αλλά αν ξέρεις να τα αναγνωρίσεις και να τα αντιμετωπίσεις, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Αρχικά, πόσα είδη φιδιών έχουμε στην Ελλάδα: 23. Ακούγονται πολλά, αλλά είναι σκόρπια σε όλη την Ελλάδα. Άρα μην ανησυχείς. Επόμενη ερώτηση: Πόσα από αυτά είναι δηλητηριώδη; 7 είναι η απάντηση, αλλά μόνο 5 από αυτά είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, και ανήκουν όλα στην οικογένεια των Εχιδνιδών - δηλαδή οχιές.

Τα ονόματά τους είναι τα εξής: οχιά - vipera ammodytes, οθωμανική οχιά - montivipera xanthina, οχιά της Μήλου - macrovipera schweizeri, αστρίτης - vipera berus και η οχιά της Πίνδου (νανόχεντρα - vipera graeca). 



Σε αυτή την φωτογραφία φαίνεται πώς μοιράζονται στην Ελλάδα αυτά τα 5 είδη.



Τι κάνουμε σε περίπτωση που δούμε οχιά;
Ή, και οποιοδήποτε φίδι, για να είμαστε ειλικρινείς. Τα φίδια είναι, όπως είπαμε και πιο πάνω, πολύ τρομακτικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβληθούμε και να αρχίσουμε να κάνουμε απότομες κινήσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι για το φίδι εμείς είμαστε ο κίνδυνος, και πως πάντα θα προσπαθήσει να ξεφύγει.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πάνω, οι οχιές έχουν αυτό το χαρακτηριστικό ζιγκ-ζαγκ στα χρώματα της πλάτης τους. Αυτό είναι το μόνο στοιχείο που χρειαζόμαστε για να ξέρουμε αν κάποιο φίδι στην χώρα μας είναι δηλητηριώδης οχιά ή όχι. Και οι οχιές, βέβαια, δεν πρόκειται να δαγκώσουν, παρά μόνο αν τις πλησιάσουμε σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου. Αλλά και πριν το κάνουν αυτό, θα κάνουν αρκετό θόρυβο συρίζοντας, και θα κουλουριαστούν σε αμυντική στάση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φίδια δεν μπορούν να ακούσουν, και αισθάνονται τις δονήσεις του εδάφους. Συνεπώς, καταλαβαίνουν τα βήματά μας και προσπαθούν να μας αποφύγουν. Άρα, αν στον δρόμο σας σε μια πεζοπορία, πετύχετε ένα φίδι, προσπεράστε το ψύχραιμα και μην ανησυχείτε ότι πρόκειται να σας πάρει στο κατόπι.

Τι να κάνω αν με τσιμπήσει οχιά;
Δεν θα πεθάνεις. Το δηλητήριο της οχιάς χρειάζεται μερικές ώρες για να δράσει, ανάλογα με το πόσο πολύ απελευθέρωσε το φίδι στο δάγκωμα, αλλά και την ηλικία και το βάρος του θύματος. Το πιο σημαντικό είναι να μην πειράξετε την πληγή καθόλου, το θύμα να μείνει όσο πιο ακίνητο μπορεί για να καθυστερήσει η εμφάνιση συμπτωμάτων και να μεταφερθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στο νοσοκομείο για αντίδοτο.

Αυτό το γράφημα τα λέει όλα, περιεκτικά:


Μην ξεχνάτε ότι τα φίδια είναι πολύ χρήσιμα στο οικοσύστημά τους και πως δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο, παρά μόνο αν απειληθεί η ζωή τους.

Με φωτογραφίες από το herpetofauna.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v