Ποιο είναι το κατάλληλο φαγητό για τον σκύλο μου;

Η διατροφή του σκύλου σου χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, και αρκετές γνώσεις όσον αφορά το τι είναι ασφαλές να καταναλώσει ο φίλος σου.
Ποιο είναι το κατάλληλο φαγητό για τον σκύλο μου;
Οι σκύλοι μπορούν να τρώνε από την ίδια κονσέρβα κάθε μέρα, και να είναι ευτυχισμένοι, λένε. Που είναι μια αλήθεια, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και τα σκυλιά μπορούν να έχουν ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις στο φαγητό. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι θέλουμε ο σκύλος μας να τρώει τις καλύτερες δυνατές τροφές για να είναι υγιής. Πώς μπορούμε να το ξέρουμε αυτό; Και τι υπάρχει στις σκυλοτροφές;

Και, μιας που πιάσαμε αυτό το ζήτημα: Ποιες τροφές για ανθρώπους μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια οι σκύλοι; Επειδή όταν τρώμε και το σκυλί κάνει εκείνα τα μάτια που ικετεύουν, γινόμαστε αδύναμοι και μπαίνουμε σε πειρασμό να του δώσουμε λίγο από το φαγητό μας.

Η "καλή" σκυλοτροφή
Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι τυποποιημένες ζωοτροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο ελέγχονται με βάσει πολύ αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια των ζώων, και πρέπει να περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, εμπιστευτείτε γνωστές μάρκες, ακόμα κι αν είναι λίγο πιο ακριβές. Ο σκύλος σας δεν μπορεί να σας εξηγήσει αν νιώθει καλά ή όχι με το φαγητό του, και η έξτρα τιμή για την τροφή απλώς διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε εσείς.

Πώς θα καταλάβω αν η τροφή πειράζει τον σκύλο μου;
Ο σκύλος πιθανότατα δεν θα την πλησιάζει και πολύ, αν νιώσει ότι τον πειράζει. Αλλιώς, πάντα μπορείς να καταλάβεις τι συνέβη στο στομάχι του σκύλου σου την επόμενη φορά που θα τον βγάλεις για βόλτα. Αν τα κόπρανά του είναι σφιχτά και φαίνονται φυσιολογικά, τότε όλα είναι καλά. Επίσης, αν η όρεξη του σκύλου σου δεν έχει επηρεαστεί και έχει δύναμη να παίζει και να ασκείται, τότε μάλλον έχεις έναν πολύ υγιή φιλαράκο.

Τι συμβαίνει με τις ράτσες και τις ειδικές διατροφές;
Ο σκύλος σας χρειάζεται διαφορετικές ισορροπίες στα θρεπτικά του συστατικά, ανάλογα με το μέγεθός του. Έπειτα, μπορεί να είναι αλλεργικός σε ορισμένες τροφές, είτε να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να περιορίζει αυτά που μπορεί να φάει με ασφάλεια. Πρέπει να βρίσκεστε σε τακτική επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας και να ακολουθείτε κατά γράμμα τις συμβουλές του, σε περίπτωση που έχετε έναν σκύλο με ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Ξηρά τροφή ή κονσέρβα;
Η διαφορά τους βρίσκεται πρακτικά στην τιμή και στο πόσο εύκολα αποθηκεύονται. Η κονσέρβα θέλει ψυγείο μόλις ανοιχτεί, ενώ η ξηρά τροφή διατηρείται σε στεγνό και σκιερό μέρος για πολύ καιρό. Η κονσέρβα περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος και πουλερικών, όπως και σύνθετες φυτικές πρωτεΐνες, καθώς οι σκύλοι χρειάζονται και ορισμένα θρεπτικά συστατικά από φυτά για να ζήσουν (σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις γάτες, που είναι αυστηρά σαρκοβόρο ζώο). Η ξηρά τροφή παράγεται με την αποξήρανση ζωικών πρωτεΐνών μαζί με άμυλα, που της δίνουν την σύστασή της. Όσον αφορά το ποια από τις δύο είναι προτιμότερη για εσάς, η απάντηση βρίσκεται όχι μόνο στην τσέπη σας, αλλά και στο τι προτιμά ο σκύλος σας να τρώει. Πράγμα που, ευτυχώς, είναι εύκολο να καταλάβετε από το πόσο ενθουσιάζεται κάθε φορά που του βάζετε να φάει.

Τι γίνεται με τις ανθρώπινες τροφές;
Οι σκύλοι μπορούν να φάνε με ασφάλεια αρκετές ανθρώπινες τροφές, αλλά κάποιες άλλες είναι απαγορευτικές, ακόμα και θανάσιμες. Είναι πολύ γνωστό, για παράδειγμα, ότι η σοκολάτα μπορεί να σκοτώσει τους σκύλους - αυτό όμως οφείλεται κατά βάση στην καφεΐνη, που σημαίνει πως οποιοδήποτε προϊόν την περιέχει δεν πρέπει να καταναλώνεται από σκύλους.

Αυτές είναι μερικές ακόμα τροφές που ο σκύλος δεν πρέπει να τρώει.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο περιέχει μια ουσία, την περσίνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική για τους σκύλους.

Κρεμμύδι και σκόρδο
Σε οποιαδήποτε μορφή (φρέσκο, σε σκόνη, μαγειρεμένο), αυτά τα δύο φαγητά σκοτώνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια των σκύλων, προκαλώντας αναιμία.

Γάλα και γαλακτοκομικά
Μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα, όπως και να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Λίπος και κόκαλα
Όταν μαγειρεύετε κρέας, μην δίνετε το περιττό λίπος στον σκύλο σας, καθώς θα προκαλέσει προβλήματα στο πάγκρεας. Επίσης, αποφεύγετε να τους δίνετε να μασουλάνε τα κόκαλα τα μικρά κομμάτια μπορούν να προκαλέσουν κοψίματα στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Ωμά αυγά
Όπως είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους να καταναλώνουν ωμά αυγά, έτσι είναι και για τους σκύλους, καθώς οι βακτηριακές μολύνσεις καραδοκούν. Βρασμένα καλά, όμως, είναι ένα νόστιμο σνακ γεμάτο πρωτεΐνη που ο σκύλος μπορεί να τρώει με μέτρο.

Ωμό κρέας και ψάρι
Πάντα μαγειρεύετε προσεκτικά το κρέας και τα ψάρια που θέλετε να ταΐσετε τον σκύλο σας, καθώς το ωμό κρέας μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις όπως εμετό, πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες.

Αλάτι
Αποφεύγετε να δίνετε στον σκύλο σας σνακς που περιέχουν πολύ αλάτι, καθώς θα διψάσει σε τεράστιο βαθμό, με αποτέλεσμα να πίνει πολύ νερό και να προκληθεί συχνοουρία.

Ζάχαρη
Όπως και στους ανθρώπους, η υπερβολική ζάχαρη προκαλεί αύξηση βάρους, προβλήματα στα δόντια και διαβήτη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v