Οι γάτες κολλάνε και μεταδίδουν τον κορωνοϊό μεταξύ τους (upd)

Σύμφωνα με κινέζικη έρευνα, ο κορωνοϊός όχι μόνο μπορεί να μεταδοθεί σε μία γάτα, αλλά αυτή με τη σειρά της μπορεί να κολλήσει κάποια άλλη γάτα.
Οι γάτες κολλάνε και μεταδίδουν τον κορωνοϊό μεταξύ τους (upd)

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε γάτες, και αυτές με τη σειρά τους να κολλήσουν άλλες γάτες αναφέρει νέα κινέζικη επιστημονική έρευνα.

Πριν ανησυχήσετε, σημειώστε πως η μετάδοση από κατοικίδιο ζώο σε άνθρωπο δεν έχει επιβεβαιωθεί έως τώρα, πάντως όσοι έχουν γάτα ή σκύλο στο σπίτι τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καλό θα είναι να πλένουν καλά τα χέρια τους αφού έχουν πιάσει τα ζώα τους και να αποφεύγουν την πολύ κοντινή επαφή ή το μοίρασμα της τροφής, ιδίως αν οι ίδιοι έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κτηνιατρικής Έρευνας Χαρμπίν της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωπονικών Επιστημών, στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο biorxiv.org, βρήκαν ότι οι γάτες είναι ευάλωτες στη λοίμωξη και μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2 σε άλλες γάτες, πιθανώς μέσω σταγονιδίων από το στόμα τους. Ένα άλλο είδος ζώου που βρέθηκε να κολλάει ακόμη πιο εύκολα τον κορωνοϊό και να μολύνει άλλα ζώα, είναι η εξημερωμένη νυφίτσα. Από την άλλη, σκύλοι, κοτόπουλα, πάπιες και χοίροι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κολλήσουν το νέο κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν σε άλλα ζώα.

Παρόμοιες παρατηρήσεις, οι οποίες είχαν δείξει τη δυνατότητα λοίμωξης και μετάδοσης του ιού ανάμεσα στις γάτες, είχαν γίνει στην περίπτωση του γενετικά συγγενικού κορωνοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γάτες δεν φαίνεται να είναι σημαντικός φορέας εξάπλωσης της νέας νόσου Covid-19. Όμως, επισήμαναν ότι πρέπει να γίνουν και άλλα πειράματα σε περισσότερες γάτες, με διαφορετικές δόσεις του ιού.

«Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στην μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό», τoνίζει σχετικά ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v