Τι σημαίνει όταν ο σκύλος σε γλείφει;

Μάθε τώρα τι σημαίνει όταν ο σκύλος σε γλείφει. Δείξε του την αγάπη σου και πρόσφερε την φροντίδα σου με τρόπο που καταλαβαίνει.
 

Τι σημαίνει όταν ο σκύλος σε γλείφει;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει όταν ο σκύλος σε γλείφει; Οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι θα έχεις συνειδητοποιήσει πως απλά λατρεύουν να γλείφουν τους ανθρώπους.

Βέβαια, η πιο συνηθισμένη σκέψη σου σαν ιδιοκτήτης είναι να αποκαλείς τη χαριτωμένη πράξη “φιλάκι¨ και να τη θεωρείς σημάδι στοργής.

Ωστόσο, όπως για κάθε άλλη συνήθεια του κατοικιδίου σου, ο λόγος έχει να κάνει τόσο με σένα προσωπικά όσο και με την προσωπικότητα του σκύλου σου.

Ένστικτο και Επικοινωνία

Στην άγρια φύση, οι νεαροί λύκοι γλείφουν το πρόσωπο της μητέρας τους για να αλληλεπιδράσουν, να ζητήσουν φαγητό και να δείξουν υποταγή στο μεγαλύτερο ζώο. Καθώς μεγαλώνουν εξακολουθούν να γλείφουν το πρόσωπο άλλων λύκων για να επικοινωνούν, να εντοπίσουν ορμόνες ή να δείξουν υποταγή.

Σε κάποιο βαθμό λοιπόν, το εξημερωμένο κατοικίδιο σου εξακολουθεί να εκφράζει αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι έμφυτα στο DNA του. Τα σκυλιά συχνά γλείφουν το ρύγχος των άλλων σκύλων ως μέσο επικοινωνίας.

Αντίστοιχα, όταν συναντούν κάποιον ξένο και νιώθουν πως βρίσκονται σε άγνωστη κατάσταση, γλείφουν το πρόσωπο για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τις προθέσεις του ή να εκφράσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το “ Παρακαλώ, μην με βλάψεις.” -ειδικά όταν πρόκειται για επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Τα κατοικίδια σκυλιά επίσης, γλείφουν για να αποδείξουν την αγάπη τους, ειδικά με ανθρώπους που έχουν στενή σχέση.

Αν παρατηρήσεις την επαφή σκύλου με άνθρωπο, το σύντομο-κοφτό “φιλάκι” στο πηγούνι ή τη μύτη, με ανοιχτά ματάκια και τα αυτάκια προς τα πίσω, είναι σημάδι πως το γλείψιμο είναι διερευνητικό ή υποτακτικό.

Από την άλλη, τα μεγάλα, μαλακά φιλιά με τα αυτιά προς τα εμπρός και με χαλαρή γλώσσα σώματος είναι σημάδι ότι ο σκύλος σου είναι χαρούμενος που σε βλέπει.

Λόγω… Γεύσης

Μπορεί να ακούγεται περίεργο -και ίσως αποκρουστικό- αλλά για έναν σκύλο το ανθρώπινο δέρμα είναι ένας ολόκληρος κόσμος μυρωδιών και γεύσεων.

Είτε πρόκειται για κάποιο μικρό υπόλειμμα από το μεσημεριανό σου γεύμα, για τις μυρωδιές που κουβαλάνε τα ρούχα σου από την επιστροφή με το μετρό και τους δεκάδες συνεπιβάτες ή απλά για την φυσική σου γεύση, οι σκύλοι απλά δεν χορταίνουν να συλλέγουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ευχαριστήριος Χαιρετισμός

Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίον ένας σκύλος μας γλείφει, οι περισσότεροι από εμάς ανταποκρινόμαστε στα μεγάλα τους φιλιά με θετικό τρόπο. Συνηθίζουμε να τους χαϊδεύουμε, να τους κουνάμε παιχνιδιάρικα τα χέρια μας, ή να τους αγκαλιάζουμε στοργικά.

Γενικά λοιπόν αντιδρούμε με τρόπο που οι σκύλοι απλά απολαμβάνουν. Καθώς οι σκύλοι προσαρμόζονται στις αντιδράσεις μας, με τον καιρό αυτή η θετική στάση που δέχονται από μεριάς μας τους ενθαρρύνει να μας γλείφουν σαν μια μορφή χαιρετισμού.

Αναζήτηση Προσοχής

Το γλείψιμο που εκφράζει αγάπη και στοργή συχνά ενισχύεται όπως είπαμε από τη δική μας θετική αντίδραση: γέλιο, χαμόγελα, χάιδεμα κτλ. Ίσως το σκυλί σου λοιπόν να βαριέται και να νιώθει μοναξιά.

Είσαι εκεί και τι πιο φυσιολογικό από το να θέλει την προσοχή σου; Όταν νιώθει έτσι, ακόμα και η αρνητική σου αντίδραση πχ. να το απομακρύνεις ή να λες ¨όχι¨, εξακολουθεί να σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο δεν το αγνοείς.

Αυτό εξακολουθεί να ενθαρρύνει το γλείψιμο ως τον τρόπο του να σε κάνει να ασχοληθείς πραγματικά μαζί του.

Τώρα λοιπόν γνωρίζεις τι σημαίνει όταν ο σκύλος σε γλείφει.

από την Αντωνία Γαρυφάλου, pet care & nutrition consultant | Pet-astero.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v