Απλά tips για να κρατήσετε το σπίτι δροσερό

Απλές καθημερινές συμβουλές για να κρατήσετε το σπίτι δροσερότερο το καλοκαίρι, είτε έχετε air condition, είτε όχι.
Απλά tips για να κρατήσετε το σπίτι δροσερό
Δεν έχετε air condition και παλεύετε μάταια να δροσιστείτε με έναν απλό ανεμιστήρα; Πασχίζετε να κρατήσετε δροσερό το σπίτι αλλά δεν τα καταφέρνετε όταν ο καύσωνας χτυπά την πόρτα; Δοκιμάστε τους παρακάτω απλούς τρόπους να διατηρήσετε τον προσωπικό σας χώρο πιο «βιώσιμα» δροσερό αυτό το καλοκαίρι και θα μας θυμηθείτε.

*Φροντίστε να καλύπτετε επαρκώς τα κατάλληλα παράθυρα ανάλογα με την ώρα που τα «βλέπει» ο ήλιος, με κουρτίνες, στόρια ή άλλους τρόπους κάλυψης. Αφήστε κάθε φορά ανοιχτά τα στόρια, μόνο στα δωμάτια που χρησιμοποιείτε, για να έχετε φυσικό φως.
*Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε συσκευές που απελευθερώνουν επιπλέον θερμότητα στον χώρο όσο είναι σε λειτουργία, όπως το πλυντήριο πιάτων, τουλάχιστον μέχρι να βραδιάσει. Με την ίδια λογική, προτιμήστε να μαγειρεύετε αποβραδίς, ώστε να μην καίει ο φούρνος πολύ κατά την διάρκεια της ημέρας.
*Προτιμήστε να αερίζετε το σπίτι το βράδυ, παρά να έχετε συνεχώς ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες όσο καίει ο ήλιος.
*Βάλτε ανεμιστήρες οροφής για να αυξήσετε το πόσο… υποφερτή είναι η ατμόσφαιρα στον χώρο, σε περίπτωση που δεν έχετε air condition.
*Μην χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα παράλληλα με το air condition: Έτσι το τελευταίο θα αναγκαστεί να δουλεύει πιο έντονα, με αποτέλεσμα να «καίει» περισσότερη ενέργεια.
*Κατεβάστε τις τέντες σας: Έχει υπολογιστεί πως μπορούν να σας γλιτώσουν ως και από 33% της θερμότητας του ήλιου που δέχονται τα παράθυρά σας.
*Βάψτε την οροφή/ταράτσα σας λευκή – ως γνωστόν το λευκό ή τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν περισσότερο φως από τα σκούρα, και ως εκ τούτου γλιτώνετε από εξτρά απορρόφηση θερμότητας.
*Αν έχετε air condition, κλείστε τις πόρτες των δωματίων που δεν χρησιμοποιείτε, για να έχετε πιο αποδοτική δροσιά στους χώρους που κινείστε περισσότερο.
*Προτιμήστε τα βαμβακερά και μεταξωτά σεντόνια για το κρεβάτι σας – αποφύγετε τα «φανελένια» υφάσματα που δίνουν πιο ζεστή αίσθηση όταν ξαπλώνετε πάνω τους. Έτσι, θα κοιμάστε πιο άνετα.
*Κρατήστε σβηστές όσες περισσότερες πηγές φωτός μπορείτε: Μην ανοίγετε πολλά φώτα, φωτιστικά και λαμπατέρ, για να αποφύγετε την εξτρά θερμότητα.
*Αν έχετε ανεμιστήρα, δοκιμάστε να τον τοποθετήσετε απέναντι από ένα ανοιχτό παράθυρο – έτσι θα δημιουργηθεί ρεύμα αέρα που θα διώξει τον θερμότερο προς τα έξω. Δοκιμάστε επίσης να βάλετε μπροστά από τον ανεμιστήρα ένα μπολ με αλατισμένο πάγο, για να γίνει πιο κρύος ο αέρας που δημιουργέιται.
*Μην κάνετε καυτά ντους. Οι ατμοί που δημιουργούνται θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική στο μπάνιο και τους γύρω χώρους, με αποτέλεσμα να ιδρώσετε πολύ γρήγορα.
*Ποντάρετε στα φυτά: Αν έχετε κήπο, φυτέψτε δεντράκια για να δημιουργήσετε περισσότερη σκιά και να έχετε επιπλέον «ασπίδες» απορρόφησης του ηλιακού φωτός. Μερικές γλάστρες στα μπαλκόνια ή σε καίρια σημεία εντός του σπιτιού θα βελτιώσουν επίσης την κατάσταση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v