Ανακαίνιση σπιτιού: Όσα πρέπει να ξέρετε

Σκέφτεστε να ανακαινίσετε το σπίτι σας; Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε, για τις διαδικασίες, τα είδη και το κόστος της ανακαίνισης.
Ανακαίνιση σπιτιού: Όσα πρέπει να ξέρετε
Ποιοι ειδικοί και ποια συνεργεία θα πρέπει να περάσουν από το σπίτι σας για να το κάνουν… καινούριο; Πόσα είδη ανακαίνισης υπάρχουν, ποιες «παγίδες» πρέπει να προσέξετε και πόσο θα σας κοστίσει; Παρακάτω συγκεντρώνουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού ξεκινήσετε να ανακαινίζετε τον χώρο σας.

Τι περιλαμβάνει μια ανακαίνιση;
Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορούμε να χωρίσουμε τις ανακαινίσεις σε τρία «μεγέθη», την μικρή, τη μεσαία και την μεγάλη/ολική, και να διαλέξετε αυτή που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες.

-Μίνι ανακαίνιση: Ενδείκνυται αν θέλετε μια απλή ανανέωση στο «ύφος» του σπιτιού και σκοπεύετε να «παίξετε» με τα χρώματα των τοίχων, τις ταπετσαρίες, τα υφάσματα και τα έπιπλα, αγοράζοντας καινούρια, αλλάζοντας τη διακόσμηση, τη διαρρύθμιση κλπ.
-Μεσαία ανακαίνιση: Είναι αυτή στην οποία, πέρα από το διακοσμητικό ύφος, αντικαθιστάτε παλιές κατασκευές με νέες, από είδη υγιεινής και κουφώματα μέχρι πόρτες και ντουλάπια ή άλλα μεγάλα έπιπλα.
-Μεγάλη ανακαίνιση: Σε αυτή μπορεί να περιλαμβάνεται το γκρέμισμα τοίχων ή άλλων στοιχείων του σπιτιού, το άνοιγμα νέων εισόδων, η αλλαγή πατώματος, στέγης, μόνωσης και ηλεκτρολογικών/υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Τι ειδικούς χρειάζεται μια ανακαίνιση;
Στην περίπτωση της μίνι ανακαίνισης, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθείτε με εκτεταμένες εργασίες και συνεργεία. Μπορείτε να πάρετε συμβουλές από home design blogs όπως αυτά που έχουμε συγκεντρώσει εδώ ή να συμβουλευτείτε περιοδικά διακόσμησης ή και κάποιον διακοσμητή, και να επιλέξετε το ύφος στο οποίο θα κινηθούν οι αλλαγές σας. Όσο για το βάψιμο των τοίχων και την επιλογή αποχρώσεων, έχουμε ετοιμάσει ένα DIY οδηγό εδώ

Στην περίπτωση των δύο άλλων τύπων ανακαίνισης, χρειάζεστε την συνδρομή πιο εξειδικευμένων ειδικών: Υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος με το συνεργείο του θα αναλάβουν την αλλαγή των εγκαταστάσεων του σπιτιού, ενώ σε περίπτωση γκρεμίσματος τοίχων ή επεκτάσεων, θα χρειαστείτε τις υπηρεσίες ενός αρχιτέκτονα μηχανικού. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικότητες του αρχιτέκτονα και/ή του διακοσμητή είναι παραπάνω από χρήσιμες στις μεγάλης έκτασης ανακαινίσεις. Αντίστοιχα, μπορεί να χρειαστείτε την δουλειά των ειδικών για πατώματα ή για ελαιοχρωματισμούς, για αποξηλώσεις και συγκομιδή μπάζων ή για εγκατάσταση κουφωμάτων, πόρτας ασφαλείας και τεντών.

Πόσο κοστίζει μια ανακαίνιση;
Μια χονδρική τιμή για ανακαινίσεις είναι τα 275 – 300€ ανά τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο μεγάλο είναι το σπίτι σας, αλλά από εκεί και πέρα, το κόστος αλλάζει ανάλογα με το είδος της ανακαίνισης και των εργασιών που θα χρειαστείτε. Αν για παράδειγμα δεν χρειάζεστε αλλαγή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, υδραυλικών ή πατωμάτων, το κόστος μειώνεται κατά πολύ. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του ειδικού που θα αναλάβει την ανακαίνιση στο σπίτι σας, ώστε να δει από κοντά τον χώρο και να του πείτε τι ακριβώς θέλετε ή φαντάζεστε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να καθοριστεί το κόστος. Ανάλογα λοιπόν τις ανάγκες σας, θα βρείτε πακέτα ανακαινίσεων που ξεκινούν από τα 3.000 και μπορούν να φτάσουν τα 20.000€ και πλέον.

Τι άλλο πρέπει να προσέξετε;
Πρώτον, θα πρέπει αφού μάθετε το συνολικό κόστος της ανακαίνισης, να υπολογίσετε αν τελικά σας συμφέρει – σε περίπτωση που ούτως ή άλλως σκέφτεστε σε λίγα χρόνια να εγκαταλείψετε το σπίτι ή να αγοράσετε ένα καινούριο, το να δώσετε μερικές δεκάδες χιλιάρικα σε εργασίες δεν είναι καλή επένδυση. Σημειώστε ότι εφόσον γίνουν εκτεταμένες εργασίες στο σπίτι, θα πρέπει να συνυπολογίσετε το κόστος της διαμονής σας μέχρι να ολοκληρωθούν.

Από την άλλη, να θυμάστε πως οι εργασίες δεν πρέπει να γίνονται σε ώρες κοινής ησυχίας ή να είναι ενάντια σε κανονισμούς. Ένας αρχιτέκτονας μηχανικός θα μελετήσει για παράδειγμα ποια στοιχεία επιτρέπεται να αλλαχθούν – οι τοίχοι με φέροντα στοιχεία (ηλεκτρολογικά, καλωδιώσεις κλπ) λόγου χάρη, δεν μπορούν να αλλάξουν κατά το δοκούν. Επιπλέον, επεκτάσεις και ανάλογες εκτεταμένες εργασίες απαιτούν άδειες από την πολεοδομία, κάτι που επίσης θα αναλάβει ο ειδικός. Τέλος, καλό είναι να έχετε μια πλήρη εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην παρεμβαίνετε στη συνέχεια στο έργο των συνεργείων και να προκαλούνται «ράβε-ξήλωνε» που θα σας κοστίσουν και σε χρόνο και σε χρήμα.

Σε αρχιτεκτονικά γραφεία, παρέχονται έτοιμα «πακέτα» ανακαινίσεων μικρών, μεσαίων ή μεγαλύτερων αναγκών – για παράδειγμα εντοπίσαμε τέτοια πακέτα στο MyAnakainisi.gr από 3.680€, στο EasyDealRenovations όπου συγκρίνονται διάφερα πακέτα, στο TheloAnakainisi.gr από 5.900€ ή στο InHouseGroup από 275€ ανά τετραγωνικό και εξειδικευμένα πακέτα για διαφορετικούς χώρους του σπιτιού μόνο μπάνιο ή κουζίνα. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v