Απλά μαθήματα καλοκαιρινής οικονομίας

Συμβουλές και κόλπα για καλοκαιρινές διακοπές με capital controls για πάντα –πλάκα κάνουμε, για όσο διαρκέσει.
Απλά μαθήματα καλοκαιρινής οικονομίας
της Ηρώς Κουνάδη

Λεφτά για διακοπές πάντα θα υπάρχουν: Αρκεί αφενός να θέλεις πραγματικά πολύ να κάνεις διακοπές («πολύ» σημαίνει τόσο που να μη σε νοιάζει αν θα κάνεις οτιδήποτε άλλο τον υπόλοιπο μήνα) και αφετέρου να μην τις κάνεις σαν Έλληνας κροίσος με διακοποδάνειο στα 90s.

Στην παραλία…

- Δεν την χρειάζεστε την ξαπλώστρα. Εκτός του ότι συντηρείτε τη βιομηχανία που γεμίζει πλαστικό τις παραλίες και πονάν’ τα μάτια μας, ξοδεύετε και τα χρήματα ενός απογευματινού καφέ και δύο ωραιότατων κοκτέιλ στο μπαράκι της Χώρας, απλά για να καθίσετε κάπου. Σκεφτείτε το.

- Επενδύστε σε ένα ωραίο σέικερ-θερμός για να παίρνετε μαζί το παγωμένο καφεδάκι σας, φτιαγμένο όπως το θέλετε εσείς. Θα αποφύγετε τις γκρίνιες τύπου «ζήτησα γλυκό και μου έφερε μέτριο/ πάμε σε άλλο beach bar εδώ δεν έχουν μαύρη ζάχαρη/ κόκαλα έχει ο καφές» και θα εξοικονομήσετε και τα 3€ που αντιστοιχούν σε μια μπύρα το βράδυ/ ένα τοστάκι αύριο το πρωί/ ένα εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού.

- Μιλώντας για τοστάκια, μπορεί να μην είναι σούπερ βολικό να γεμίσετε το ψυγειάκι του ενοικιαζόμενου δωματίου σας με φέτες ψωμιού-τυράκια-σαλαμάκια, αλλά τώρα που το σκεφτόμαστε, ποιος χρειάζεται υδατάνθρακες και περιττές θερμίδες την ώρα που βρίσκεται στην παραλία; Τα φρούτα είναι μακράν υγιεινότερο σνακ, δεν κάνουν ζημιά στο σώμα μας, και είναι και πολύ φθηνότερα. Τα αγοράζετε φρέσκα-φρέσκα από το mini market στο δρόμο για την παραλία, και δεν έχετε να φοβάστε καμία ξαφνική λιγούρα.

Στην ταβέρνα…

- Το έχουμε ξαναπεί, και θα το επαναλαμβάνουμε μέχρι να το δούμε να γίνεται κανόνας: Οι ξένοι τουρίστες που διαβάζουν τον κατάλογο της ταβέρνας πριν καθίσουν δεν είναι ούτε τσιγκούνηδες, ούτε μίζεροι, ούτε ξενέρωτοι. Απλώς δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεως όταν έρθει στο τέλος ο λογαριασμός. Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να ντρέπεστε να σας δουν να κάνετε το ίδιο, ένα απλό κόλπο για να ξέρετε αν το ταβερνάκι που ετοιμάζεστε να καθίσετε είναι φτηνό ή όχι είναι το εξής: Σκύβετε διακριτικά πάνω από τον ώμο του τουρίστα που φυλλομετρά τον κατάλογο και κοιτάτε μόνο την τιμή της χωριάτικης. Αν έχει 5-5,50€ οι τιμές είναι νορμάλ, αν έχει λιγότερα είναι ευκαιρία, μην το σκέφτεστε καν, αν έχει περισσότερα κάντε μεταβολή και φύγετε.

- Στα νησιά που έχουν εξαιρετική τοπική κουζίνα (όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, τη Σίφνο, τη Σαντορίνη, την Αμοργό ή τη Λέσβο) καταλαβαίνουμε ότι ειδικά τις πρώτες μέρες είναι δύσκολο να μην φορτώσετε ένα τραπέζι πιατάκια, θέλοντας ή νομίζοντας ότι θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό, αλλά δεν θέλετε και να αφήσετε το μισό φαγητό πίσω σας φεύγοντας, εφαρμόστε τον εξής κανόνα: Ή μεζεδάκια όλοι και ένα κυρίως στη μέση, ή από ένα κυρίως ο καθένας και μια σαλάτα στη μέση. Έχει σώσει παρέες και παρέες.

- Αν η παρέα είναι μεγάλη, το κρασί με το λίτρο συμφέρει καλύτερα από τις μπύρες –εκτός αν είστε από τους ανθρώπους που δεν πίνουν τίποτα άλλο πέρα από μπύρες, οπότε πάμε πάσο– και τα καραφάκια του ούζου κοστίζουν μεν περισσότερα αλλά σας μεθάνε πιο γρήγορα, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να παραγγείλετε και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και…

Στις μετακινήσεις

- Τον βασικό κανόνα για το αυτοκίνητο (αν πιστεύετε ότι πρέπει να έχετε αυτοκίνητο μαζί σας) τον έχουμε πει: Αν μείνετε πολλές μέρες στο νησί συμφέρει να πάρετε το αυτοκίνητο μαζί σας, αν μείνετε λιγότερο από εβδομάδα συμφέρει να νοικιάσετε. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν τα Δωδεκάνησα, στα οποία συμφέρει πάντα να νοικιάσετε –εκτός αν σκοπεύετε να μείνετε παραπάνω από μήνα (110€ κοστίζει το εισιτήριο του αυτοκινήτου στο πλοίο one way).

- Αν από την άλλη το σκέφτεστε αν πρέπει ή δεν πρέπει να έχετε αυτοκίνητο μαζί σας, έχουμε πολλά επιχειρήματα υπέρ του ποδηλάτου: Ταξιδεύει δωρεάν μαζί σας στο πλοίο, σας κρατά σε φόρμα, καίει όλες εκείνες τις θερμίδες που σας χορηγούν ευγενικά τα ταβερνάκια του νησιού, δεν σας βάζει να ψάχνετε θέση πάρκινγκ λες και βρίσκεστε ακόμα στο Κολωνάκι, διασχίζει τα μονοπάτια που οδηγούν στις πιο απομονωμένες παραλίες στο ένα τρίτο του χρόνου που θα χρειαζόσασταν για να τα περπατήσετε.

- Μην υποτιμάτε τα τοπικά δίκτυα συγκοινωνιών. Σε κάποια νησιά μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστα –ή τόσο… υπαρκτά– όσο θα θέλατε, σε κάποια άλλα όμως (όπως η Πάρος, η Μύκονος και τα Χανιά) εξυπηρετούν μια χαρά όλες τις παραλίες και όλα τα χωριά που θέλετε να επισκεφθείτε.

Στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο

- Προφανώς, το να αναζητήσετε τη φθηνότερη δυνατή εναλλακτική μέσω sites που συγκεντρώνουν προσφορές όπως το Booking, το θεωρούμε αυτονόητο και πηγαίνουμε κατευθείαν παρακάτω.

- Αν δεν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που πραγματικά απολαμβάνουν να μαγειρεύουν, ακόμα και στις διακοπές τους, μην παρασυρθείτε από το στούντιο με κουζινάκι (που συνήθως είναι ακριβότερο από ένα απλό δωμάτιο) και πληρώσετε κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσετε ούτε μία φορά, πιστεύοντας ότι έτσι κάνετε οικονομία. Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν κάθισε να φτιάξει μακαρονάδα στο ενοικιαζόμενο δωμάτιό του μετά από έξι ώρες ηλιοθεραπείας και άλλες δύο περπατήματος στα καλντερίμια της Χώρας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v