Απίθανες κατασκευές: Όταν ο χτίστης… έχει κέφια

Τι θα λέγατε να μένατε σε ένα UFO; Ή στο… μπούστο ενός γυναικείου αγάλματος; Ή σε ένα σπίτι φτιαγμένο από κουτάκια μπύρας; Κάποιοι ευφάνταστοι άνθρωποι απάντησαν καταφατικά και κατασκεύασαν με τα ίδια τους τα χέρια τα απίθανα οικοδομήματα που ακολουθούν.
Απίθανες κατασκευές: Όταν ο χτίστης… έχει κέφια
Αν πάντα ονειρευόσασταν να μένετε σε ένα σπίτι φτιαγμένο από μπουκάλια μπύρας, σε μία μεζονέτα με την μορφή γυμνού γυναικείου σώματος ή μέσα σε μία σπηλιά βγαλμένη από την φαντασία του Τόλκιν, είναι πολύ πιθανό κανένας αρχιτέκτονας να μην σας δεχόταν για πελάτη του. Το ίδιο διαπίστωσαν οκτώ ευφάνταστοι άνθρωποι που είχαν αντίστοιχες ιδέες περί κατοικίας, αλλά δεν πτοήθηκαν: Έχτισαν με τα ίδια τους τα χέρια τα σπίτια των ονείρων τους και εμείς τα απολαμβάνουμε μέσα από ένα τρελό «οικιακό» φωτογραφικό αφιέρωμα.

*Ο κήπος του Θεού

Ο Leonard Knight ζει στην έρημο της Καλιφόρνιας εδώ και 26 χρόνια, σε ένα παλιό πυροσβεστικό όχημα, το οποίο μετέτρεψε σε σπίτι. Ακόμη πιο παράξενος από το ίδιο το σπίτι όμως είναι ο κήπος του, τον οποίο έχει «ντύσει» με χιλιάδες λίτρα πηλού και μπογιάς, δημιουργώντας έναν χρωματιστό παράδεισο με το σύνθημα «Ο Θεός είναι Αγάπη».

*Σπίτι με… καμπύλες

Πριν 24 χρόνια, ο Armando Muñoz, Μεξικανός καλλιτέχνης, αποφάσισε πως το γυμνό σώμα της συντρόφου του ήταν τόσο ωραίο, που ήθελε να ζει μέσα σε αυτό. Έτσι, έχτισε ένα σπίτι με 18 τόνους ενισχυμένου τσιμέντου, το οποίο έπλασε στην μορφή της γυμνής κοπέλας. Το σπίτι-σώμα διαθέτει πέντε ορόφους και στο κεφάλι της φιλοξενείται ένα γραφείο, στα στήθη της το υπνοδωμάτιο και –φημολογείται- στους γλουτούς της, το μπάνιο.

*Το μικρό σπίτι στον λόφο

Μόνο τέσσερις μήνες χρειάστηκαν ο Simon Dale και ο πεθερός του για να κατασκευάσουν αυτό το σπιτάκι που είναι «ενσωματωμένο» στην πλαγιά ενός λόφου. Είναι φτιαγμένο από φυσικά υλικά, τα δωμάτιά του είναι «σκαμμένα» μέσα στον λόφο, ενώ με τα πετρώματα που αφαιρέθηκαν, επενδύθηκαν οι τοίχοι. Βελανιδιές από το τριγύρω δάσος έγιναν το κούφωμα του σπιτιού, ενώ η μόνωση επιτεύχθηκε με καλάμια. Το αποτέλεσμα, ένα σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στον Bilbo Baggins – με την διαφορά ότι αυτό εδώ έχει ηλεκτρισμό και θέρμανση.

*Το σπίτι-“one man show”

Αν περηφανεύεστε ότι βάψατε ολομόναχοι το σπίτι σας ή ότι διορθώσατε τα υδραυλικά χωρίς καμιά βοήθεια, θα νιώσετε ντροπή μπροστά στον ταχυδρόμο του 19ου αιώνα, που έχτισε ο ίδιος κομμάτι-κομμάτι αυτό το σπίτι, χωρίς την συνδρομή κανενός. Δούλεψε 93.000 ώρες (ήτοι 33 χρόνια καθαρής δουλειάς) για να φτιάξει το δικό του παλάτι στην περιοχή Hauterives, το οποίο ονόμασε Palais Ideal. Οι ντόπιοι τον περιέπαιζαν, οι αρχιτέκτονες του θύμιζαν πως δεν έχει καμία σχετική γνώση, κι όμως πλέον το κτίσμα αποτελεί μνημείο ναΐφ αρχιτεκτονικής.

*Το μεθυσμένο σπίτι

Ο John Milkovisch και οι φίλοι του λάτρευαν την μπύρα. Τόσο, που αποφάσισαν να «ντύσουν» κάθε σπιθαμή του σπιτιού του πρώτου με 50.000 κουτάκια του αγαπημένου τους ποτού, το περιεχόμενο των οποίων φρόντισαν να πιουν πρώτα. Μετά από 18 «μεθυσμένα» χρόνια, η διακόσμηση που θα ζήλευε κάθε pub ολοκληρώθηκε και πλέον το πλήρως μονωμένο σπίτι αποτελεί ένα από τα εμβληματικά σημεία του Houston.


*Το σπίτι UFO

Στις δεκαετίες του 1960-70, κατά τις οποίες είδαμε τον άνθρωπο να κατακτά το φεγγάρι και το διάστημα, οι Αμερικάνοι ανέπτυξαν έναν φετιχισμό με τα ΑΤΙΑ. Πολύ περισσότερο ο Curtis W King και η οικογένειά του, που κατασκεύασαν μόνοι τους ένα σπίτι-ιπτάμενο δίσκο, η είσοδος του οποίου είναι μία σκάλα που κατεβαίνει από την «κοιλιά» του UFO, όπως ακριβώς ορίζει η επιστημονική φαντασία.

*Ο καλυμμένος ακάλυπτος

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Isaiah Zagar έβρισκε την αυλή στην οποία έβλεπε το σπίτι του μάλλον μινιμαλιστική και βάλθηκε να την κάνει… πληθωρική. Επί 14 χρόνια συγκέντρωνε κάθε λογής «άχρηστο» αντικείμενο, από ρόδες ποδηλάτων και βάζα, μέχρι τηγάνια και παλιά σκεύη. Το εγχείρημα κατέληξε σε αυτόν τον μωσαϊκό λαβύρινθο σπάνιας εικαστικής ομορφιάς. Μπορεί λοιπόν ο καλλιτέχνης να έχει πλέον μετακομίσει, αλλά ο ακάλυπτος χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό που περνά για να θαυμάσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα.

*Το «υπερβολικό» δεντρόσπιτο

Όσα παιδιά έχουν την τύχη να διαθέτουν σπίτι με κήπο-υπερπαραγωγή –συνήθως τα συναντάμε μόνο σε ταινίες- είθισται να κατασκευάζουν μικρά δεντρόσπιτα στα κλαδιά ενός δέντρου, το οποίο ίσα που χωράει ένα ή δύο ανηλίκους σε εμβρυακή στάση. Ο εκδότης Peter Lewis προχώρησε ένα βήμα παραπέρα –ίσως κάτι του ξέφυγε στις μετρήσεις- και κατέληξε με ένα κανονικότατο… διαμερισματάκι με θέα στον κήπο. Το σπίτι ζυγίζει 3 τόνους, έχει δύο ορόφους, γέφυρα και στιφογυριστή σκάλα, ενώ φιλοξενείται σε ένα δέντρο 200 ετών. Όχι άσχημα για δεντρόσπιτο.

Πηγή: MSN Travel
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v